Jahodové dni :-)


Opäť jedno úžasné gastronomické podujatie, síce v menších rozmeroch, ale možno o to lepšej kvality - Jahodové dni.  Vďaka Zuzke , ktorá bola aj na jarných Špargľových dňoch spoločnosti Sharkam VIP Catering, sme vedeli, že onedlho sa bude konať aj letná cateringová akcia - Jahodové dni - a stačilo si len počkať na termín a vyraziť priamo na Primaciálne námestie v Bratislave.  
Mne sa podarilo túto skvelú akciu absolvovať s ešte skvelšími ľuďmi :-) Zuzkou a Tonkou.

Otvorenie Jahodových dní začalo dnes - vo štvrtok - a budú trvať do soboty, tak neváhajte a choďte ochutnať úžasné dobroty ako jahodové Mojito, zákusky, cisársky trhanec či divinové ragout s jahodami, ako aj jahodové gule, či zmrzlinu pripravovanú tekutým dusíkom. My sme ochutnali skoro všetko okrem spomínaných zákuskov :-) a neľutovali sme veru nič. 

Začali sme hneď osviežením v podobe Jahodového mojita, áno, alkoholického, v tom teple to síce rýchlo udrelo do hlavy, no nasmiali sme sa a vďaka tomu, že dnes nebola "preplnená" účasť ľudí, našli sme si aj voľný stôl, prisunuli stoličky a degustovali, smiali sa a vychutnávali si zaslúžený relax po práci.


 Po mojite začala degustácia pripravených dobrôt. Ako prvé sme ochutnali Divinové ragout s jahodami.

Myslím, že dosť dlhú dobu som niečo tak výborné z "radov mäsových jedál" neochutnala. Mäso sa rozplývalo na jazyku a jahody dodali ragout výnimočnú chuť. Podávané bolo s tymiánovými papardelle. Ja by som prijala aj placku z polenty, no nenamietam. Aj vyššia cena zodpovedala tomuto nebíčku v papuľke a veľkosti porcii.

Ragout sme zajedli Cisárskym trhancom s jahodami a Zuzke sa podarilo vybaviť aj jednu jahodovú guľu zo zemiakového cesta so sladkou strúhankovou posýpkou. Trhanec som jedla prvý krát a síce som si ho vôbec neprosila, po prvom súste som už nemohla odolať. Rozhodne odskúšajte!


Aby sme nekrývali, dali sme si do druhej nohy ružové vínko s jemným nádychom jahôd :-)



 A na záver prišiel aj Michal z futbalu, tak si zopakoval naše gastronomické zážitky, ktoré sme ukončili Jahodovou zmrzlinou pripravenou tekutým dusíkom. Pri tomto kúzle molekulárnej kuchyne som sa cítila ako dieťa pri kúzlach čarodejníka. Nádherné predstavenie :-)


Tak šup do ulíc na jahodové zážitky, možno stretnete aj takúto živú jahôdku, akú sme stretli my .-)


Podrobný a veľmi pekný príspevok o tomto podujatí, spolu s receptíkmi si môžete prečítať aj na Zuzkinom blogu Z lásky na tanieri :-)

Chefparade - kurz sezónneho varenia (Špargľa & Rebarbora)

Hurááá, konečne som sa aj ja dostala na jeden z vynikajúcich kurzov varenia v Chefparade, priamo pod vedením skvelej lektorky Henriety Peškovičovej. Na úvod sa chcem poďakovať Zuzke z Lásky na tanieri, ktorá ma pozvala na tento kurz a podelila sa tak o jeden výherný poukaz na kurz varenia. Ďakujem ZUZI!

Už dávnejšie som sa sem chcela vybrať, nakoľko sa mi páči nie len celý koncept Chefparade, ale hlavne atmosféra, ktorá ide zo spoločného varenia a stretnutia ľudí " s láskou k vareniu". Pre niektorých nemusí byť všetko nové, čo sa na kurze ponúka, avšak vždy sa určite nájde niečo, čo doplní naše kuchárske know-how, iné postupy varenia a hlavne, človek odtiaľ odchádza s pocitom príjemne stráveného večera, nabitý pozitívnou energiou... 


... a tak aj na tomto kurze som napr. zistila, ako ľahko sa dá cibuľa nakrájať bez zbytočného naháňania zvyšnej nepokrájanej cibule po doštičke :-) a prečo všetci "veľkí" kuchári používajú veľké nože a neodrežú si pri nich prsty...


... na začiatok sme si pripravili všetky suroviny k jedlám, ktoré sme sa chystali navariť. Všetky recepty sú z Heninho "súdka", čiže autorské. Uznávam, vymyslela to pre nás veľmi chutne a síce špargľu mám takmer v malíčku, rebarboru som varila prvý krát! ...


... tak isto som veľmi vďačná za recept na Bernskú omáčku, nakoľko k Holandskej nemám pozitívny vzťah, jednoducho mi nechutí, pretože ju cítiť po žĺtkach. V Bernskej sú  taktiež žĺtka, ale v kombinácii so všetkými surovinami ich takmer necítiť. So Zuzkou sme sa nasmiali, lebo náš prvý pokus o varenie skončil "duálnou" prehrou, pri pokuse o prepustené maslo (ghee). Obom nám prihorelo :-) Ale použili sme nakoniec olivový olej, ktorý sme pomaly vliali po okrajoch do žĺtok vyšľahaných nad parou s bielym vínom, na záver sme pridali pažítku, estragón, dochutili limetovou šťavou, čerstvo mletým korením a soľou - ešte viac mi chutila po vychladení, keď chvíľu postála...


... medzi časom sme sa pustili do špargle. Časť sme zapiekli s prosciuttom a sladkou hruškou (tiež môžete obaliť v prosciutte - takto zapečená hruška mi chutila ako nebíčko v papuľke), okorenené čerstvým mletým okorením a poliate javorovým sirupom.... po upečení prelejeme pripravenou Bernskou omáčkou ...


... a taktiež špargľovo-brokolicovú polievku zo zelenej špargle, brokolice, šošovice, cesnaku, korenín a smotany (sójové, či iné rastlinné mlieko). Heňa ju precízne dozdobila :-) Šosovica pridala polievočke úžasnú orieškovú príchuť. Veru, aj táto sa nám podarila. Síce sme zabudli dať cesnak na začiatku do varenia, takže pridaný na konci mal trochu surovejšiu chuť v polievke, ale inak fajn, sme spokojné .-) ...

  .... a vychutnávame si naše prvé kulinárske výtvory ....


... Prišiel čas na rebarboru - po prvotnom čistení sme si ju nakrájali na kúsky a pustili sa do prípravy chutney, každý si ochutil podľa seba, my sme zvolili škoricu, štipku garam masala (milijem vôňu tohto korenia), chilli, hnedý cukor, zázvor, jahody a Heňa nám priliala aj Amaretto. Výsledok bol chutný, sladko- kyslastý, avšak trochu sme chutney povarili viac, ako bolo treba, takže konzistencia bola už takmer džemovitá ...


...dievčatá medzi časom vyšľahali bielka na suflé, do ktorých sa pridala ricotta, limetková kôra a pr. cukor a dali sa piecť do suflé mištičiek ...


... a tu už je vidieť čistá radosť nad vydareným suflé, ktoré sme spolu s Heňou starostlivo dozdobili pripraveným rebarborovým chutney...


... z časti rebarborového chutney nám Heňa pripravila skvelú lahodnú ovocnú polievku, pridá sa zázvor, bazalka, cukor, limetová šťava, kokosové mlieko a jahody, všetko sa zmixuje na hladko. Veľmi svieža chuť, aj keď to už som bola úplne plná a začala doliehať na mňa únava ...


 ... Kiš všetkých Kišov, ako ho Heňa nazvala :-) sme už ani nevládali zjesť. Dievčatá si odniesli po porcii domov, no vydaril sa krásne, dozdobený špargľovými hlavičkami a preliaty rozpusteným maslom bol KING :o)

Ešte raz Vám dievčatá ďakujem za príjemnú atmosféru, Heni, tebe prajem veľa ďalšej energie k tvojmu úžasne nabitému každodennému programu a teším sa na ďalšie stretnutie :-)

Jahodové gule

Dnes sme varili na poctivú domácu nôtu :-) viem, že pre mnohých z Vás to nie je nič nové, no domáce gule patria do môjho receptára, tak sú aj na blogu. Tieto gule z tvarohového cesta sme ešte robievali s mojou mamou, dodnes si pamätám, ako sme pekne krájali štvorčeky cesta a balili ovocie, ktoré bolo po ruke. Ja som sa k nim dlhšie nedostala, no konečne som sa odhodlala na túto dobrotu :-) Neviem už presný recept, ako to robila mamka, ale ja som robila cesto nasledovne:

POTREBUJEME:
500 g tvarohu 
400 g polohrubej múky
2 celé vajcia
1 a 1/2 balíčka vanilkového cukru


- môže sa pridať aj citrónová kôra


Najprv si vymiešame tvaroh s vajciami a cukrom. Ja som použila jemný tvaroh, kedysi sme však používali klasický. Potom vsypeme múku, ak treba, dosypeme podľa potreby, aby sa cesto nelepilo, ale ostalo vláčne. Vytvarujeme bochník, ktorý môžeme nechať chvíľku odstáť v chladničke, a potom vyvaľkáme a nakrájame na štvorce (cca 5x5 cm - podľa veľkosti ovocia). Do štvorcov balíme odkvapkané, suché ovocie a na tesno zabalíme do guličky. Jahody odstopkovávame až po umytí, aby sa nám do nich nedostala voda, čím by sa nám vo vnútri gúľ rozvarili. Varíme vo vriacej vode, keď vyplávajp na povrch, vyberieme.


Pochutnali sme si veru, posypala som ich klasicky sladkou strúhankou, ktorú si pripravíme tak, že na masle (cca za varešku) jemne opražíme strúhanku a pridáme práškový cukor. Robievam to od oka, tak množstvo neviem, ale nie je ťažké to odhadnúť, či dosladiť. Na záver polejeme posypané gule ešte roztopeným maslom.
A gule, ktoré nám zvýšia, skladujeme tiež preliate maslom, aby sa nám nezlepili.


 Gule - resp, jahody, sú vo vnútri krásne šťavnaté, avšak stále držia svoj tvar. Sladký večer prajem :-)


PS: keď sme pri jahodách, práve som získala link od Zuzky z Lásky na tanieri na Jahodové dni, ktoré sa budú konať v Bratislave na Primacionálnom námestí od štvrtku - zajtra 28.6 do soboty. Tu je program:
Jahodové dni

Kysnutý koláč s makom, tvarohom a marhuľami

Tak na nedeľný koláčik som sa nechala inšpirovať receptíkom z časopisu. Úplne ma očaril, aký bol roztomilý a dostala som chuť ho vyskúšať. Napokon, aj to, že každý máme radi inú plnku, hralo do karát, keďže bolo jasné, že sa nepobijeme o obľúbený kúsok koláča :-D Trošku tenšie cesto mi vyšlo, nakoľko som zvolila väčší plech, no na druhej strane, takto nám to celkom vyhovuje, keď je plnka v pomere s cestom 1:1 :-)

POTREBUJEME:
300 g polohrubej múky
180 ml mlieka
1 PL pr. cukru
1 ČL kr. cukru
20 g droždia
štipka soli
70 g masla

PLNKY:
maková:                                tvarohová:                          marhuľová:
150 g mletého maku                 250 g mäkkého tvarohu        500 g marhúľ
100 ml mlieka                         1 vanilkový cukor
3 PL ríbezľového džemu           1 žĺtok    
cukor podľa chuti                   1 ČL citrónovej kôry

+ mandle na ozdobu

Cesto:  Pripravíme si kvások - v troche teplého mlieka (nie príliš teplého) a kr.cukru rozmrvíme droždie a odložíme na teplé miesto (ja dávam na otvorené dvierka rúry pri nízkej teplote) vykysnúť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a vmiešame vykysnutý kvások, roztopené maslo a vlažné zvyšné mlieko s cukrom. Vypracujeme vláčne cesto, zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť (cca 40 min a viac).

Zatiaľ si pripravíme plnky:
Makovú:  Zomletý mak dáme do vriaceho mlieka, krátko povaríme, odstavíme a primiešame džem a cukor podľa chuti.
Tvarohovú: Tvaroh  zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou, podľa chuti ak treba dosladíme a vmiešame žĺtok.
Marhuľová: Marhule umyjeme a rozdelíme na polovice.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme (ja som ho rovno na papieri na pečenie) a preložíme do plechu, cesto vytlačíme do okrajov. Šachovnicovo pokryjeme marhuľami, makom a tvarohom. Ozdobíme mandľovými lupienkami, či celými lúpanými mandľami. 


Pečieme pri 180°C cca 30 minút.



Pomocník pri mletí maku :-)



 Takto vyzerá koláčik pred šupnutím do rúry:


A takto po upečení, pekne pocukrovaný (koláčik nie je veľmi sladký, ak máte radi viac sladké, cukrujte aj plnky a cesto .-), nám to bolo akurát, s posypaným cukrom na povrchu):




Pekný záver víkendu Vám prajem a príjemný štart do nového týždňa :-)  -T-

Saltimbocca s hráškovým pyré s mätou

Po dlhšej odmlke vo varení z časového zaneprázdnenia som sa vrhla rovno na slávnostný obed :-) K Saltimbocce som sa vrátila tiež po dlhšom čase, nakoľko som ju uvidela v kulinárskom časopise a dostala som na ňu chuť. S hráškovým pyré sa skvelo dopĺňali. Robieva sa so šalviou, ja som zvolila však rukolu, záleží na len na Vás, čomu dáte prednosť. 


Tiež som pridala naviac do omáčky pažítku, nakoľko som sa inšpirovala spomínaným článkom v časopise, ale nemusí byť.


POTREBUJEME:
Saltimbocca:
teľacie rezne (podľa počtu osôb)
parmská šunka 
rukola
200 ml bieleho vína
50 g masla
pažítka
mleté korenie, soľ
3 PL oleja


Hráškové pyré:
500 g zemiakov
400 g mrazeného hrášku
100 ml vody k hrášku
60 g masla
hrsť mäty
šťava z 1/2 limetky
korenie, soľ
cca 50 ml smotana na šľahanie/mlieko


Saltimboccu pripravíme nasledovne: Teľacie rezne jemne naklepeme, na každý položíme podľa veľkosti 1 - 2 plátky parmskej šunky, rukolu a zavinieme do rolky, ktorú spevníme špáradlom. Na rozpálenom oleji opečieme zo všetkých strán a následne na stíšenom plameni opekáme ďalej zo všetkých strán cca 10 minút. Preložíme do misy na pečenie, osolíme a okoreníme a vložíme do rúry vyhriatej na 100°C, kde ju necháme "dôjsť", kým si spravíme omáčku. 
Do výpeku v panvici vlejeme víno, zredukujeme na polovicu a zjemníme maslom. Pridáme pažítku, hotovo :-)


Hráškové pyré pripravíme tiež veľmi jednoducho :-) Zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka a popučíme so 40 g masla a pridáme smotanu (ja dávam od oka, preto som napísala cca 50 ml).
 V druhom hrnci si roztopíme zvyšné maslo, pridáme hrášok, minútku necháme rozmraziť a podlejeme vodou, osolíme a varíme do mäkka (cca 10 minút). Hrášok rozmixujeme spolu s mätou (v horúcom zhnedne, aby ste sa neľakali) a limetkovou šťavou na kašu a vmiešame do zemiakov. 

Jednoslovný názov dnešného jednoduchého a zároveň skvelého jedla pochádza z talianskeho "skoč do úst" (salto in bocca) :-) Veru, nič neostalo, ako rýchlo do úst poskákala...





Bravčové krémové rizoto

Už pár dní sa pohrávam s myšlienkou urobiť rizoto, dlhšie sme ho nemali a keďže deti majú radšej klasiku v kuchyni, spojila som staré s novým a vzniklo toto chutné krémové rizoto, avšak s chuťou známeho rizota s bravčovým mäskom.


POTREBUJEME:
400 g bravčového pliecka
400 g ryže na rizoto
1 veľká červená paprika
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
za varešku masti/alebo oleja
1 PL červenej mletej papriky
2 PL paradajkového pretlaku
1 liter vývaru /slepačí, zeleninový
150 ml bieleho vína
mleté korenie
2 PL masla
30 g strúhaného parmezánu
+ parmezán na posypanie

Mäsko si očistíme a nakrájame na menšie kocky. Cibuľu a papriku nakrájame na drobno a cesnak na plátky. Na masti opražíme cibuľku do zlatista, pridáme mäso a poriadne opečieme, cca 10 minút. Pridáme cesnak, pretlak, korenie a mletú papriku a premiešavame cca 3 minúty. Zalejeme trochou vývaru a dusíme prikryté do mäkka. Občas skontrolujeme, či sa nám vývar neodparil, aby nám neprihorelo, keď áno, podlejeme troškou vody. Keď je mäkké a šťava takmer odparená, pridáme ryžu, ktorú sme si vopred prepláchli pod studenou vodou a nechali odkvapkať, ďalej nakrájanú papriku a víno. Premiešavame kým sa nám tekutiny opäť nezredukujú. Potom prilejeme vývar a opakujeme celý proces miešania a dolievania, až kým nie je ryža mäkká (cca 13 minút). Odstavíme. Vmiešame maslo a parmezán a hotovo :)


 Podávame posypané s parmezánom. Pochutili sme si veru :-)


Bravčové v jablkovej marináde

Ostal mi menší kus bravčového mäsa, krkovičky, a zo včerajšej prípravy granadíru varené zemiaky v šupke, tak som vymyslela nasledovný obed :-) Marináda je vynikajúca, ak máte radi pikantné jedlá, odporúčam pridať aj chilli. Ja som kvôli deťom nedala. Výborne sa hodí toto jedlo podávať s pikantným chutney, ja som mala doma ešte mangové, tak som si naozaj pochutnala na skvelej kombinácii.


POTREBUJEME:
Bravčové mäso (krkovička, pliecko)
My máme radšej mastnejšie mäso, ktoré je po upečení mäkkučké, avšak nie suché. Veľmi mastné časti odrežeme a mäso nakrájame na väčšie kúsky. Marinujeme najlepšie celú noc, najmenej však 2 hodiny. Mäso môžeme upiecť v rúre, alebo na kontaktnom grile (rýchlejší spôsob). Ja som pripravila na oba spôsoby :)

Jablková marináda (množstvo je asi na 800 g mäsa):
180 ml jablkového pyré
100 ml paradajkového pyré
100 ml pomarančovej šťavy
2 PL trstinového cukru alebo muscovado
2 PL worchestrovej omáčky
3 strúčiky cesnaku - prelisovaného
mleté korenie, soľ


Marinádu si pripravíme tak, že zmiešame všetky suroviny, (najlepšie je použiť cukor muscovado, ale dobre poslúži aj trstinový, jablkové pyré si môžeme nastrúhať na sklenenom strúhadle sami, alebo môžeme použiť aj jablkovú presnidávku, avšak potom dáme menej cukru), a privedieme v panvici, alebo nepriľnavom hrnci do varu, znížime teplotu a za občasného miešania varíme cca 10 minút. Necháme vychladnúť pred naložením mäsa.


Rozmarínové zemiaky:
predvarené zemiaky (5-6ks veľkých)
4 PL masla
šťava z 1/2 citróna
čerstvý rozmarín 
morská hrubozrná soľ


Predvarené zemiaky v šupke podľa veľkosti nakrájame na menšie polovičky. Ak máme mladé nové zemiaky, nezbavujeme ich šupky, ale pripravíme tak, ako sú. Ja som už mala olúpané, keďže som ich mala odložené zo zvyšných zemiakov na granadír. V hlbokej panvici si rozohrejeme maslo, soľ a natrhané rozmarínové lístky, pridáme zemiaky, citrónovú šťavu a opekáme do zlatista za občasného miešania, aby prešli všetky chute do zemiačikov. Ak nemáme radi rozmarín, môžeme použiť pažítku, alebo inú bylinku.


Recept na mangové chutney dodám dodatočne, keďže som mala už hotové - kúpené, ale budem robiť aj domáce, keď sa toto minie... :-)





Pekný záver víkendu prajem a zároveň príjemný štart do nového týždňa... T



Banánová torta s parížskym krémom

Táto torta sa pečie v našej rodine od nepamäti. Ako deti sme ju milovali a tešili sa na významné príležitosti, ako narodeniny niektorého člena rodiny, kedy nám ju mama pekávala. Teraz ju pečiem ja mojim deťom a milujú ju rovnako, ako sme ju milovali my :-) K včerajšiemu MDD je to ten najlepší výber, ktorý zaručene poteší. Možno ju pečiete tiež, možno máte iný recept... možno aj ten istý .-) ale nedalo mi ju vynechať v mojom blogu. Ja si pripravujem korpus aj krém večer pred daným dňom, nakoľko krém musí byť celú noc v chladničke... ale to je už nižšie.

POTREBUJEME:
4 vajcia
4 PL vlažnej vody
200 g práškového cukru
150 g polohrubej múky
2 a 1/2 PL kakaa
1/2 balíka kypriaceho prášku
Parížsky krém:
4 šľahačky
4 PL práškového cukru
4 PL kakaa
4 stužovače šľahačky

+ 3 banány, čučoriedkový /alebo ríbezľový džem
čokoládové hobliny

1 deň (večer):
Predohrejeme si rúru na 180°C. Pripravíme si z bielkov sneh. Žĺtka si vyšľaháme s cukrom, kakaom a vodou, aby zväčšili svoj objem a robili sa bublinky. Potom zamiešame opatrne múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Vylejeme do tortovej formy a pečieme 10 minút na 180°C, potom stíšime na 160°C a pečieme ďalších 20 minút. Ak by sa nám zdalo, že zhora pripeká, stíšime ešte rúru na 150°C (nám sa to stávalo v starých rúrach).
Urobíme test so špáradlom :-) ak na ňom neostáva cesto, rúru vypneme a necháme korpus vychladnúť na mriežke. Vyberieme z formy a prikryté utierkou necháme odpočívať :-)

Krém si pripravíme tak, že v hrnci na mlieko privedieme za občasného miešania na slabom plameni šľahačku zmiešanú s cukrom a kakaom k varu. Pozor, nesmie začať vrieť! Vtedy odstavíme, necháme vychladnúť a dáme na noc do chladničky.

2 deň (ráno):
Vyberieme krém z chladničky a necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby nebol taký studený. Potom ho vymiešame so stužovačmi šľahačky do hustého krému.

Prepolíme si korpus na polovicu, spodnú natrieme pikantným džemom (čučoriedkový, ríbezľový, prípadne podľa vlastného uváženia), natrieme na hrubo krémom, poukladáme priečne rozkrojené banány tak, aby pokryli celý korpus, opäť na hrubo natrieme krémom a prikryjeme druhou polovicou korpusu. Vrch a boky ponatierame zvyšným krémom a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Necháme opäť tuhnúť v chladničke cca 2 hodiny.







Domaškrtenia :-)