Divinový guláš s hubami a slaninkovou polentou

Po dlhom zásaditom stravovaní som sa pustila do diviny, keďže môj drahý si robil na ňu chúťky a od kolegu sme dostali čerstvý úlovok :-) Napriek tomu, že to bola moja premiéra s divinou, dopadlo všetko nadmieru chutne, že by som sa nehanbila veru nikomu ponúknuť. Ešte mám v zálohe a chuť vyskúšať niektoré recepty, takže bude aj divinová repríza :-))

POTREBUJEME:
1500 g mäsa nakrájané na kocky
3 väčšie cibule nakrájané na drobno
6 väčších šalotiek nakrájané na štvrtky
500 g portobello šampiňónov nakrájaných na štvrtky / polky
100 g paradajkového pretlaku
3 PL šípkovej marmelády
200 ml červeného vína
750 ml vody
10 sušených borievok
2 bobkové listy
mleté čierne korenie
2 ČL soli
hl. múka na zaprášenie
2 varešky masti

Na polentu:
250 g polenty
6-8 plátkov slaninky
1 cibuľa
1 L vody
soľ, bylinky
trochu masti


Cibuľku si nakrájame na drobno a na rozpálenej masti ju poopekáme do zlatista, pridáme šalotku a mäso a opekáme cca 10 minút. Pridáme šampiňóny a opäť opekáme 5 minút. Prilejeme červené víno, opäť povaríme 5 minút. Pridáme borievky, čierne korenie, bobkový list, soľ, šípkovú marmeládu a pretlak, premiešame, zaprášime múkou a dáme do rúry na 180°C. Po 5 minútach hrncom zatrasieme, aby sa múka jemne premiešala a zapekáme ďalších 5 minút, potom premiešame varechou a necháme ďalej piecť neprikrytého diviačika 45 minút.

Po 45 minútach prilejeme vodu, premiešame a opäť piecť už pri 160°C cca 2 hodiny. Šťava sa nám krásne zredukuje a zhustne sama. Ak by ste jej náhodou mali viac, pečte až do požadovanej hustoty - zredukovania šťavy. Mäsko sa krásne rozpadáva a tóny červeného vína a šípkovej marmelády úžasne dopĺňajú omáčku.


Polenta so slaninkou:
Na masti opečieme cibuľku, keď je zlatistá, pridáme slaninku a opekáme do chrumkava. Do tejto zmesi vsypeme polentu, zalejeme vodou, osolíme a ochutíme bylinkami. Miešame až kým sa voda neodparí a polenta sa neodliepa od krajov hrnca.

 Takto pripravenú polentu dáme do nižšieho pekáča a zapečieme (cca 20 minút), prípadne ju necháme stuhnúť a opekáme kúsky na grile :-)
Vďaka slaninke má super údenú chuť.


PS: nemusím Vám ani hovoriť, že sme sa pomaly pobili o poslednú porciu .-)



Mramorový koláč

Týmto esteticky krásnym a nemenej chutným koláčikom sme si osladili nedeľu. V sobotu som ho dostala mms-kou od kolegyne, ktorá ho vyskúšala ako prvá, keďže v piatok nám pristal recept v mailovej schránke od nášho kolegu. A tak to vlastne začalo :-) Ak máte radi tvaroh a krehké maslové cesto, určite si ho obľúbite.


POTREBUJEME:
cesto:                                         plnka:
100 g hladkej múky                         500 g mäkkého tvarohu
100 g polohrubej múky                    250 ml kyslej smotany  
125 g masla                                 2 vanilkové cukry
1 vajce                                        3 PL kr. cukru
2 PL vlažnej vody                           3 vajcia
štipka soli                                   100 g horkej čokolády

Najprv si pripravíme cesto vymiesením všetkých surovín a dáme ho odpočívať do chladničky. 

Roztopíme si čokoládu nad parou a necháme ju schladnúť - nie stuhnúť. Zmiešame zvyšné ingrediencie na plnku - ja si vajíčka rozmiešam zvlášť s cukrom a potom spojím s tvarohom a smotanou. Plnku rozdelíme na dve polovice a do jednej vmiešame schladnutú čokoládu.

Cesto si buď vyvaľkáme alebo rukami roztiahneme do formy na pečenie, popicháme vidličkou a dáme predpiecť na 10 minút pri 180°C. Po predpečení stíšime rúru na 160°C.
Teraz budeme formu plniť plnkou .-) Do stredu cesta dáme 2 PL bielej plnky, na ňu opäť do stredu 2 PL čokoládovej plnky a takto postupujeme až do vyplnenia celej formy. Plnky sa pod vlastnou ťarchou samé roztečú do formy a pekne ju vyplnia.
Koláčik dáme opäť piecť na 35-45 minút.



  Sladký týždeň Vám prajem .-)




Zapekaný šampiňónový hrniec :-)

Opäť jedno jedlo na sychravé jesenné dni. Nevedela som, ako ho nazvať, tak to nakoniec je zapekaný hrniec .-)) Sama som čakala, čo z vznikne z týchto kombinácií, ale nakoniec som bola veľmi milo prekvapená, tak si dovolím poslať recept ďalej do sveta. Maslové cesto by som dala na budúce aj na dno a nechala predpiecť. Čiže by to potom chcelo 2 násobnú dávku. Bešamelová omáčka úžasne nasiakla do seba hubovú chuť.

POTREBUJEME:
cca 1300 g šampiňónov (hnedých aj bielych)- nakrájaných na štvrťky
200 g baby špenátu
2 väčšie mrkvy  nakrájané na kolieska
3-4 strúčiky cesnaku  nakrájaný na jemno
trochu olivového leja

Bešamelová omáčka:
500 ml mlieka (u nás sójové)
40 g masla
40 g hladkej špaldovej múky
1/2 cibule
1 bobkový list
hrsť čertvej petržlenovej vňate a tymiánu
cca 50 g nastrúhaného chedaru
štipka muškátového oriešku
štipka soli a čierneho korenia

Krehké maslové koláčiky:
250 g hl. špaldovej múky
30 g nastrúhaného chedaru
125 g masla
3 PL vlažnej vody
1 ČL prášku do pečiva (ja používam z vínneho kameňa)
1 PL nasekaného tymiánu
1 vajce a soľ na potretie

Najprv si pripravíme maslové cesto zmiešaním všetkých surovín a vymiešaním, ktoré následne necháme odpočívať v chladničke.

Pripravíme si omáčku: Do mlieka dáme bylinky, bobkový list, nakrájanú cibuľku a necháme zovrieť, odstavíme a necháme odpočívať aspoň 20 minút. Potom si v hlbšej panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a miešame 5 minút. Pridáme odstáte mlieko a miešame pri jemnom plameni 10 minút. Pridáme syr, muškátový oriešok, soľ a korenie podľa chuti a hotovo.

V hlbokej panvici si na oleji opečieme šampiňóny s mrkvou do zlatista, pridáme cesnak, špenát, okoreníme, osolíme a vypneme. Primiešame bešamelovú zmes a premiešame a vylejeme do nádoby, kde ich budeme zapekať.

Pripravíme si z oddýchnutého cesta cca 2-3 cm hrubé "koláčiky", ktorými prikryjeme šampiňónovú zmes. Potrieme rozšľahaným vajíčkom so soľou a pečieme do zlatista. Necháme chvíľku po dopečení postáť a potom už len hltavo zjeme :-))