Talianske trhy

Už je to tak, do rozpálenej Bratislavy prišiel na tri dni kúsok Talianska v podobe talianskych trhov ponúkajúcich tradičné výrobky - potraviny. Tak sme sa išli pozrieť aj my. Ako aj na našich gurmánskych trhových akciách, aj tu sa kupovalo za kupóny "líry", ktoré si môžete priamo na mieste zakúpiť, a to 5 lír za 6 eur.
Potom sa už môžete vydať naprieč dobrotám pod korunami stromov lemujúcich promenádu. Ochutnali krásne veľké zelené olivy. Predávajúci ponúkajú svoje výrobky aj na ochutnanie, takže sme okúsili, a ja som bola spokojná, lebo mali jemnú chuť a boli super chrumkavé. 


Sušené paradajky rozvoniavali pri viacerých stánkoch, a zastúpenie mali aj rôzne syry, talianske salámy, nakladané šalotky, artičoky, typické sladké pečivo, rôzne druhy pesta, cestovín a olejov.


Ale predsa nám tu niečo chýbalo, možno viac zaujímavých potravín na ochutnávku či hotové jedlá, väčšia rozmanitosť produktov v stánkoch, nakoľko vo viacerých boli identické produkty. Aj niektoré potraviny sa nám zdali pridrahé, no keďže nám bolo teplo, svojich 5 lír sme minuli za 5 dcl citrónovej talianskej ľadovej dreni - trošku drahé, však. Chutná však bola, hoci sladšia, ale zažehnala aspoň na chvíľu dnešné úmorné teplo.


Neviem z akého dôvodu, ale zrazu sme prešli k ďalším stánkom, ponúkajúcim klasické ľudové slovenské remeselné výrobky :-) Nevadí, potešili sme sa aj tomu a obdivovali šikovných remeselníkov, hoci tieto dva koncepty trhov neboli jasne oddelené. A aby Vám náhodou nebolo málo, v strede celej promenády si môžete pozrieť výstavu fotografií z Kórei :-)


Trhy sa konajú na Hviezdoslavovom námestí a tieto dobroty môžete ochutnať do nedele 23.6.

Jahodové dni 2013

Jahodové dni sa konali na Primaciálnom námestí, pod taktovkou cateringovej spoločnosti Sharkam , s ktorou som sa už pár krát stretla v rámci podobných akcií, ktorých úroveň môžem len pochváliť.


Atmosféra, pripravené dobroty z jahôd a čisté pekné prostredie výrazne pripomínalo minulý ročník tejto udalosti. Chýbala iba úžasná jahodová zmrzlina. Keďže som si vzala v piatok dovolenku, užila som si príjemné popoludnie bez náporu ľudí. O čo väčšia radosť prišla v podobe počasia, ktoré sprevádzalo gastro zážitky po celý víkend. Na slniečku sme si teda príjemne posedeli pri neskutočne dobrom jahodovom mojite, ochutnali divinový guláš aj trhanec a spoločne sme s Tonkou relaxovali. 
V ponuke ešte boli na výber aj jahodové guľky a rôzne zákusky, ale keďže na porciách v Sharkame nešetria, čo vysoko vyzdvihujem na rozdiel od iných gastro podujatí, nevládali sme ochutnať všetko. 




Personál Sharkamu bol tiež veľmi milý, ďakujeme za chutný zážitok a tešíme sa na ďalšiu akciu. 


Poďte si pomaznať chuťové bunky a zároveň sa pokochať záhradami

Väčšinou pridávam príspevky o tom, ako sme niečo príjemné absolvovali, navštívili, videli a tešili sa. Tentokrát Vám rada prinesiem tipy už vopred, nakoľko tento víkend sa bude niesť v znamení rôznych chutí a zelene.

Vo štvrtok 6. júna nám začnú Jahodové dni na Primacionálnom námestí, ktoré organizuje spoločnosť Sharkam VIP
Catering. Minulý rok sme sa zúčastnili s dievčatami a veru, bol to lahodný deň plný úžasných chutí. Spoločnosť Sharkam nešetrí na degustačných porciách, aj ceny sa mi zdali primerané a všetko je vždy pekne elegantne a čisto pripravené. Tieto jahodové lahôdky si môžete vychutnávať do soboty 8. júna.

V piatok 7. júna nám začína Gurmán Fest v Medickej záhrade a potrvá do nedele 9. júna. Samozrejme, že aj tam som bola minulý rok, čaro Medickej záhrady spojené s gurmánskym zážitkom sa mi veľmi pozdáva. Vstup na Gurmán Fest je voľný pre všetkých . Na festivale sa jedlá a nápoje kupujú za Gurmány – ktoré sú oficiálnym platidlom festivalu. Zakúpiť sa dajú pri oboch vstupoch v Gurmán banke vo forme šekov : 1 šek - 10 gurmánov: 12 EUR. Na týchto festivaloch jedla je gurmán šekov vždy málo, a porcie bývajú menšie, takže pre mňa je to skôr o pastve očí a vybrať si niečo na ochutnanie. 

No a v čom sa snúbi to čaro zelene? Cez víkend 8 .- 9. júna nás čaká Víkend otvorených parkov a záhrad. Minulý rok sme sa nezáčastnili na Slovensku, ale boli sme pozrieť neďaleké Valtice a Lednice. U nás sú zaujímavejšie vzdialenejšie parky ako Hrádocké arborétum, či záhrady v kaštieľoch. No zaujala ma aj účasť Pruger - Waherovej záhrady. Určite si niečo vyberiem a navštívim. 

Takže v nedeľu prinesiem náš zážitkový report, len nech neprší, ukľudní sa Dunaj a vyjde slniečko :-)




Ďalší kultúrny víkend :-)

foto zdroj: internet
Prvý júnový víkend som odštartovala doslova nízkotučne, ale kvalitne, v divadle GUnaGU s predstavením Viliama Klimáčka Nízkotučný Život (nejem,nežijem,nemilujem). Očakávania boli síce odlišné, ale hra nesklamala, skôr sa vryla pod kožu s bezservítkovým podaním problematiky medziľudských a spoločenských vzťahov. Je tu poznať Klimáčkov rukopis, ako aj v mojich obľúbených Mutantoch. Aj tu sa nasmejete skôr na začiatku, postupne sa však odkrýva problematika, ktorá reálne zasahuje aj do našich životov a berie Vám úsmev z tváre. Herecké obsadenie ako vždy geniálne, v podaní Petri Polnišovej, Dariny Abrahámovej, Zuzany Mauréry, Zuzany Šebovej a ich alter ega Viktora Horjána. 

No a v sobotu som sa opäť tešila na kultúru hudobnú, a to v podaní Pražského filmového orchestra, ktorý sa odohral v priestoroch Ateliéra Babylon. Určite sa pôjdem pozrieť na nich opäť, prezradím, že majú hrať aj v NTC, kde predsa len inak vynikne takéto veľké hudobné teleso. My sme bohužiaľ neprišli zavčasu a neušlo sa nám miesto na sedenie, takže sme si koncert vypočuli lepiac sa topánkami na asi zle vytretú podlahu pri bare :-) Ale za to sme mali skvelú spoločnosť mimozemských hrdinov zo Star Wars! 



Napriek týmto malým nedostatkom vládla v sále skvelá atmosféra a Pražský filmový orchester si pod vedením dirigenta Jiřího Korynu vyslúžil niekoľkonásobné standing ovation od divákov, ktorým sa následne odmenil tromi prídavkami mimo programu:


Foto by Milos Lacika
Alfred Newman 20th Century Fox Fanfare
John Williams Star Wars IV. - V.: I. Main Titles
John Williams Star Wars IV. - V.: IV. Yoda's Theme
John Williams Star Wars IV. - V.: III. The Imperial March
Jerry Goldsmith: Alien
John Williams Jaws 1: I.The Shark Theme
Klaus Badelt: Pirates of the Caribbean 1

Howard Shore: The Lord of the Rings 1
Hans Zimmer: Gladiator
John Williams Indiana Jones 1: Raiders March
John Glenesk Mortimer (arr.): Cartoon Collection

Ronan Hardiman: The Lord of the Dance


Obsadenie, ako aj viac o orchestri, či samotnom dirigentovi, ako aj o plánovaných akciách si môžete prečítať TU


Foto by Milos Lacika

Starkina cesnačka :-)

Niekedy vystriedajú experimenty v kuchyni naše obľúbené poctivé domáce staré jedlá, ako je aj táto polievočka, starkina, už iba šporheľt chýba :-) Vôňa tejto  chutnej polievky, a pritom jednoduchej, zaplaví celý byt. Áno, viac sa hodí asi na zimu, ale u nás je pravidelným náštevníkom na stole. Takže, poďme na to:

POTREBUJEME:
1 hlávka cesnaku
1 a 1/2 kg zemiakov
hrsť rasce
mleté čierne korenie
soľ (ja používam himalájsku)
voda 
rajbanička
majoránka

Na zápražku:
1 hlávka cesnaku

poriadna vareška masti 
1 ČL červenej papriky
hl. špaldová múka

Do hrnca si nakrájame zemiaky, pridáme na plátky nakrájené strúčiky z 1 hlávky cesnaku, rascu a mleté čierne korenie (ja používam priamo z mylnčeka) a zalejeme vodou tak, aby sme mali cca pol hrnca zemiakov a pol hrnca vody a dáme variť. Keď sú zemiačky mäkké, urobíme si zápražku: na masti speníme pretlačený cesnak z celej hlávky, pridáme červenú papriku (najlepšie domácu) a o chvíľku pridáme hl. múku . toľko, aby zápražka bola poloredšia. Miešame pár minút, prilejeme studenú vodu, rozmiešame a dáme do polievočky. Zároveň do nej pridáme rajbaničku (mrveničku) a necháme dovariť. Na záver už do vypnutej polievky pridáme majoránku.

A čo k polievočke mi jedávame? Neodmysliteľne už roky rokúce palacinky ako druhý chod. Takýto jednoduchý dedinský obed je niekedy naozaj pohľadenie pre brušká :-) Apropo, viete, že keď pridáte do cesta k palacinkám minerálku, budú krásne nadýchané? :-D

Dobrú chuť....