Letné krupoto

 Fajnová ľahká a chutná záležitosť na letné dni :-) Také je krupoto, ktoré zasýti, ale zároveň zdravo a osviežujúco. Ak máte radi chuť krúpkov, tak si ho určite pripravte...



POTREBUJEME:
300 g krúpov
50 g masla
1 dcl bieleho vína
3 šalotky
cca 15 - 20 ks cherry paradajok
1 menšia cuketa
4 ks  jarnej cibuľky
1 liter zeleninového vývaru
čerstvo mleté farebné korenie
soľ podľa chuti na záaver (ja nedávam, ak je vývar slaný)
cca 0,5 dcl olivový olej

A čo s tým všetkým? :-) Príprava ako pri talianskom rizote, najprv si premyjeme krúpy a necháme dobre odkvapkať. Zatiaľ rozohrejeme rúrú na 180°C a dáme do nej na 10 minút upiecť paradajky, ktoré sme prekrojili na polovicu, pokorenili a poliali olivovým olejom (ak sú paradajky málo dozreté, môžeme ich ešte posypať trochou trstinového cukru).
Teraz si na kúsku masla opečieme šalotky nakrájané na plátky - trvá to veľmi krátko, a pridáme odkvapkané krúpy. Premiešame a zalejeme vínom, necháme zredukovať až sa úplne vsiakne a odparí. Teraz prilejeme vývar, len toľko, aby bolo krupoto tesne zaliate a za občasného miešania opäť necháme vypariť a opäť prilejeme časť vývaru. Pri treťom priliatí vývaru primiešame už aj neulúpanú nakrájanú cuketu na malé kocky. Keď sa nám vývar zredukuje asi na 1/4, pridáme na malé plátky nakrájanú jarnú cibuľku a už len chvíľu premiešame, aby malo krupoto krémovú konzistenciu. Pridáme zvyšné maslo, premiešame a odstavíme. Do hotového opatrne zamiešame paradajky aj so šťavou, čo pustia.
Kto chce, môže si posypať aj parmezánom :-) alebo pokvapkať citrónovou šťavou, ktorá dodá ešte osviežujúcejší nádych.

Dobrú chuť :-)


Tekvicový prívarok

Jednoduché jedlo na letné prázdniny, rýchle a chutné, pritom z tých zdravších a ešte sa mi podarilo aj vypratať zásoby z mrazáku, nakoľko pôjde do odmrazovacieho módu :-) Takže, jeden základný tekvicový recept, ako od babičky, my sa ho nevieme dojesť, robievame tento prívarok aj z klasickej bielej tekvice, ale potom pridávam kôpor a kyslú smotanu, to zas inokedy :-)

POTREBUJEME:
1 stredne veľká oranžová tekvica (maslová, klasická oranžová, hokaido - hlavne sladšia :-))
1 väčšia cibuľa
1 strúčik cesnaku
2 varešky masla
180 ml sladkej smotany
voda na podliatie
čerstvo mleté korenie
1 ČL soli 

Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľku s cesnakom, pridáme nakrájanú tekvicu (je jedno, či na kocky, alebo si ju nahrubo nastrúhate), chvíľu podusíme a podlejeme vodou cca do polovice výšky tekvice. Pridáme soľ a korenie (ak nám bude treba, na záver prisolíme podľa chuti) a varíme do mäkka. Tekvica sa nám rozpadne na hrubšie pyré, vtedy pridávam smotanu a dobre zamiešam, nechám prejsť varom a hotovo. Ak je treba - ak ste pridali viac vody, a máte prívarok redší, môžete dohustiť 1 ČL solamylu rozmiešanou vo vode alebo smotane a za stáleho miešania pridať do vriaceho prívarku.

Nám najviac chutí s opekanými zemiakmi v šupke - samozrejme na masle a s kmínom a pažítkou .-) alebo zemiakovým pyré. Môžete pridať aj volské oko, alebo stratené vajce.