Carob & banán muffinky


Zuzka mi darovala carobový prášok na odskúšanie, nakoľko môj Luki je alergik a kakao nesmie, potešila som sa, a tak som prvý krát skúšala "kakaové" muffiny aj pre Lukiho. Musím uznať, že naozaj necítiť rozdiel, a okrem tejto výhody má carob aj veľa ďalších priaznivých účinkov pre organizmus, predovšetkým v porovnaní s kakaom.



POTREBUJEME:
2 a 1/2 pohára polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
3 PL carobového prášku
štipka soli
3/4 cukru (muscovado, trstinový)
1 pohár mlieka (vlažné)
1 PL jogurtu
150 g masla (roztopené a vlažné)
3 zrelé banány (rozmačkané)
2 vajcia (mierne vyšľahané)



Vareškou si premiešame všetky suché suroviny, do ktorých potom pridáme mokré suroviny a "ľahkou rukou" pár krát premiešame, aby sa nám spojili do poloriedkeho cesta. To potom plníme do košíčkov na muffiny a pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca 25 min. Po upečení necháme 10 minút odstáť a až potom   s nimi ďalej manipulujeme a posypeme cukrom.

Chutia nám a v spojení s banánom nám táto kombínácia pripomína našu obľúbenú banánovú tortu :)
Sladkú nedeľu Vám prajem!





9 komentárov:

  1. Super recept, carob jsem zatím měla jen v koupených sladkostech a vždy mi moc chutnal, takže také přemýšlím, že ho kopím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Jani, no vyskusaj veru, je to naozaj dobrotka, a este zdrava :-))

      Odstrániť
  2. Táni, urobila si mi veľkú chuť, tak som niečo vynechala, niečo pomenila, niečo doplnila a muffiny sa už pečú (banánovo-carobovo-orechové) :-))))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. fiiiha a to som teda zvedava, ako si to pomenila .-) asi kvoli Terke mlieko a maslo, ze, no som zvedava, to mi daj vediet, cim si nahradila, a ako chutili :-))) Orechy musia byt tiez dobre, ja som premyslala dat aj inu muku, no nakoniec som dala polohrubu, aby nahodou deti nefrflali .-) no Lukimu velmi chutia, co sa tesim a velmi ti dakujem, za ten carob, super!

      Odstrániť
    2. Táni, ja pečiem už iba zo špaldovej múky. Podľa mňa je na nerozoznanie (chuťovo aj vizuálne) od klasickej pšeničnej, takže doporučujem. Mám najradšej špaldovú hladkú múku Biomila, kupujem v DM, zvyknem kombinovať s celozrnnou špaldovou. Áno, kvôli Terke som menila: mlieko som použila sójové, jogurt tiež sójový s príchuťou jablko-zelený čaj (iný sme nemali), mňamkový! Vajcia som nepoužila, prášok do pečiva som pridala 2/3 sáčku. Miesto masla používam flóru, ale nemali sme, tak jogurtu som dala 3PL. Orechy som použila mix (vlašské, para, pekanové, mandle). Terke veeeľmi chutili, mne tiež. Táni, za málo, aj nabudúce, som rada, že Lukimu chutilo ;-)))

      Odstrániť
    3. A pre tieto muffiny som použila 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky a 1/2 hrnčeka múky celozrnnej špaldovej ;-)

      Odstrániť
    4. ano, tiez som na to myslela, ale mam doma teraz len celozrnnu spaldovu a tu som sa bala pouzit, mne by to urcite nevadilo, ale tiez som myslela na to, ako sme objavili na brunchi, ze z hladkej je to na nerozoznanie, aj co do vyzoru, aj chuti, budem musiet dokupit :-)
      No, hlavne, ze sme si pochutnali :-)

      Odstrániť
  3. z carobu som ešte nepiekla, ale si ma navnadila, som nevedela, že má toľko pozitívnych účinkov :)

    OdpovedaťOdstrániť