Tieto veľkonočné sviatky sme privítali celkom netradične, a v podobnom duchu sme si ich celé aj prežívali. Žiaden šalát, žiadne údené :-) Ale pekne som vytiahla divinu z mrazáku, nakoľko potrebujem zlikvidovať zásoby pred plánovaným rozmrazením chladničky a pochutnali sme si tak na chutnom ragú. Kto nemá rád kombináciu jemne sladkastej chuti a mäsa, tak to nebude nič pre neho, ale pre ostatných odporúčam, na omáčke sme si naozaj pochutili, až sme taniere vylizovali :-)))
Váhu mäsa mám od oka, keďže som nekupovala a nevážila pred varením.
POTREBUJEME:
cca 1 kg mäsa z diviačika
2 ks petržlen
2 ks mrkva
2 väčšie cibule
3 - 4 kopcovité PL brusnicového džemu
za 2 varešky masti a aj masla
trochu hladkej múky
300 ml červeného vína (ja som použila sladší merlot)
700 ml vody
soľ
korenie, ktoré si zviažeme do gázy a tak budeme variť:
8 ks nového korenia
5 ks celé korenie
10 ks sušených borievok
3 bobkové listy
1 vetvička rozmarínu
na záver:
cca 60 g masla
200 ml sladkej smotany
mixér :-D
Tak, pustíme sa do prípravy: najprv si všetky suroviny pripravíme do misiek, mäso aj zeleninu nakrájame na hrubšie kocky. Roztopíme si masť v hrnci s hrubým dnom a najlepšie takom, ktorý môžete dať do rúry, lebo budeme potom mäso variť pomaly v rúre (ale môže sa aj na šporáku). Na masti z prudka opečieme mäso, aby sa zatiahlo a vyberieme ho bokom aj s výpekom. Do hrnca dáme teraz maslo a opečieme na ňom koreňovú zeleninu do zlatista, potom pridáme cibuľu a keď bude aj tá zlatistá, pridáme brusnice a víno, necháme prejsť varom, premiešame a vrátime do hrnca mäso, pridáme bylinky, vodu, prevaríme.
Následne zaprášime povrch múkou, a dáme do rúry vyhriatej na 180°C na 8-10 minút, potom premiešame a pri 160°C pečieme pomaly mäsko do mäkka. Trvá to dlho .-D
Keď je mäsko mäkké, tekutina zredukovaná tak, aby sme mali mäsko len ňou pokryté, vyberieme ho z hrnca opäť a do budúcej omáčky pridáme smotanu a maslo, prevaríme na šporáku a rozmixujeme, následne mäsko vrátime späť. Ak chcete mať omáčku super jemnú, môžete ju ešte pred vrátením mäska precediť cez jemné sitko. Nám chutila taká, aká bola.
jooj tak toto vyzerá fantasticky..., teraz tu aj s mojim mužom slintáme... len zohnať niekde divinu :)
OdpovedaťOdstrániť