Šalát z cvikly a rebarbory

Krásne sviatky Vám zo srdca prajem a keďže je jar v plnom rozkvete, pripravila som si aj chutnú zdravú večeru :-) Je čas rebarbory, jedna z najdravších druhov zeleniny. Avšak pozor, ľudia s podráždenou sliznicou žalúdka či obličkovými kameňmi ju vynechajte, nakoľko obsahuje kyselinu šťaveľovú. Avšak pre zdravých jedincov podporuje krvotvorbu, vývoj buniek a optimálnu činnosť mozgu a nervov. No aj tak ju jeme max 2 krát do týždňa a je sa iba dutá stonka, ktorá sa čistí ako špargľa :-) Jej kyslastá chuť v spojení s horkou rukolou a sladkastou repou a agáve sa skvele dopĺňa.  

POTREBUJEME (1 porcia):
1 menšia cvikla
1 rebarbora
2 šalotky
rukola
lučina - alebo syr gréckeho typu
olivový olej
šťavu z agáve /med
konopé semienka /môžu byť aj orechy, či iné semienka

zálievka:
1 ČL dijonskej horčice
1 ČL šťavy z agáve
50 ml olivového oleja
farebné korenie

Cviklu nakrájame na tenké plátky, rebarboru na hrubšie. Šalotku na tenké kolieska. Všetko to podusíme na troche olivového oleja max 5 min (môžme podliať malinko vody) a na záver pridáme šťavu z agáve (podľa chuti, radšej menej a potom pridať ak by bolo treba) a premiešame, necháme schladnúť.  

Na tanier si prichystáme "podstielku" z rukoly a rozdrobenej lučiny - množstvo podľa chuti - a premiešame so zálievkou. Na vrch navrstvíme zmes z cvikly, rebarbory a šalotky a posypeme semienkami.


 Dožičte si teda niečo zdravého a aj chutného, preživajte pokojné sviatky a tešte sa z prítomnosti najbližších. Očistite si telo aj domov, meditujte a prajem Vám každý deň zázrak.



2 komentáre: