Už dávnejšie som sa sem chcela vybrať, nakoľko sa mi páči nie len celý koncept Chefparade, ale hlavne atmosféra, ktorá ide zo spoločného varenia a stretnutia ľudí " s láskou k vareniu". Pre niektorých nemusí byť všetko nové, čo sa na kurze ponúka, avšak vždy sa určite nájde niečo, čo doplní naše kuchárske know-how, iné postupy varenia a hlavne, človek odtiaľ odchádza s pocitom príjemne stráveného večera, nabitý pozitívnou energiou...
... a tak aj na tomto kurze som napr. zistila, ako ľahko sa dá cibuľa nakrájať bez zbytočného naháňania zvyšnej nepokrájanej cibule po doštičke :-) a prečo všetci "veľkí" kuchári používajú veľké nože a neodrežú si pri nich prsty...
... na začiatok sme si pripravili všetky suroviny k jedlám, ktoré sme sa chystali navariť. Všetky recepty sú z Heninho "súdka", čiže autorské. Uznávam, vymyslela to pre nás veľmi chutne a síce špargľu mám takmer v malíčku, rebarboru som varila prvý krát! ...
... tak isto som veľmi vďačná za recept na Bernskú omáčku, nakoľko k Holandskej nemám pozitívny vzťah, jednoducho mi nechutí, pretože ju cítiť po žĺtkach. V Bernskej sú taktiež žĺtka, ale v kombinácii so všetkými surovinami ich takmer necítiť. So Zuzkou sme sa nasmiali, lebo náš prvý pokus o varenie skončil "duálnou" prehrou, pri pokuse o prepustené maslo (ghee). Obom nám prihorelo :-) Ale použili sme nakoniec olivový olej, ktorý sme pomaly vliali po okrajoch do žĺtok vyšľahaných nad parou s bielym vínom, na záver sme pridali pažítku, estragón, dochutili limetovou šťavou, čerstvo mletým korením a soľou - ešte viac mi chutila po vychladení, keď chvíľu postála...
... medzi časom sme sa pustili do špargle. Časť sme zapiekli s prosciuttom a sladkou hruškou (tiež môžete obaliť v prosciutte - takto zapečená hruška mi chutila ako nebíčko v papuľke), okorenené čerstvým mletým okorením a poliate javorovým sirupom.... po upečení prelejeme pripravenou Bernskou omáčkou ...
... a taktiež špargľovo-brokolicovú polievku zo zelenej špargle, brokolice, šošovice, cesnaku, korenín a smotany (sójové, či iné rastlinné mlieko). Heňa ju precízne dozdobila :-) Šosovica pridala polievočke úžasnú orieškovú príchuť. Veru, aj táto sa nám podarila. Síce sme zabudli dať cesnak na začiatku do varenia, takže pridaný na konci mal trochu surovejšiu chuť v polievke, ale inak fajn, sme spokojné .-) ...
.... a vychutnávame si naše prvé kulinárske výtvory ....
... Prišiel čas na rebarboru - po prvotnom čistení sme si ju nakrájali na kúsky a pustili sa do prípravy chutney, každý si ochutil podľa seba, my sme zvolili škoricu, štipku garam masala (milijem vôňu tohto korenia), chilli, hnedý cukor, zázvor, jahody a Heňa nám priliala aj Amaretto. Výsledok bol chutný, sladko- kyslastý, avšak trochu sme chutney povarili viac, ako bolo treba, takže konzistencia bola už takmer džemovitá ...
...dievčatá medzi časom vyšľahali bielka na suflé, do ktorých sa pridala ricotta, limetková kôra a pr. cukor a dali sa piecť do suflé mištičiek ...
... a tu už je vidieť čistá radosť nad vydareným suflé, ktoré sme spolu s Heňou starostlivo dozdobili pripraveným rebarborovým chutney...
... z časti rebarborového chutney nám Heňa pripravila skvelú lahodnú ovocnú polievku, pridá sa zázvor, bazalka, cukor, limetová šťava, kokosové mlieko a jahody, všetko sa zmixuje na hladko. Veľmi svieža chuť, aj keď to už som bola úplne plná a začala doliehať na mňa únava ...
Ešte raz Vám dievčatá ďakujem za príjemnú atmosféru, Heni, tebe prajem veľa ďalšej energie k tvojmu úžasne nabitému každodennému programu a teším sa na ďalšie stretnutie :-)
Jéé to vypadá tak krásně, úplně závidím také už dlouho plánuji nějaký ten kurz:) podle článku jsi si to pořádně užila co ?:)
OdpovedaťOdstrániťahoj Jani, ano, bolo to moc fajn a prijemny zazitok, urcite sa odhodlaj :-)
OdstrániťTáni, tak to mám už za sebou aj ja ;-) (myslím príspevok) a prečítala som si teda aj Tvoj a nasmiala sa. Ja som ho podrobne nerozpisovala, tak sa teda veľmi teším, že u Teba si môžem viac zaspomínať. No to ghee bol absolútny prepadák, ale na druhej strane sme to vyvážili úžasnou bernskou omáčkou na studeno. Všetko bolo úžasné a teším sa nabudúce :-)))
OdpovedaťOdstrániť