Saltimbocca s hráškovým pyré s mätou

Po dlhšej odmlke vo varení z časového zaneprázdnenia som sa vrhla rovno na slávnostný obed :-) K Saltimbocce som sa vrátila tiež po dlhšom čase, nakoľko som ju uvidela v kulinárskom časopise a dostala som na ňu chuť. S hráškovým pyré sa skvelo dopĺňali. Robieva sa so šalviou, ja som zvolila však rukolu, záleží na len na Vás, čomu dáte prednosť. 


Tiež som pridala naviac do omáčky pažítku, nakoľko som sa inšpirovala spomínaným článkom v časopise, ale nemusí byť.


POTREBUJEME:
Saltimbocca:
teľacie rezne (podľa počtu osôb)
parmská šunka 
rukola
200 ml bieleho vína
50 g masla
pažítka
mleté korenie, soľ
3 PL oleja


Hráškové pyré:
500 g zemiakov
400 g mrazeného hrášku
100 ml vody k hrášku
60 g masla
hrsť mäty
šťava z 1/2 limetky
korenie, soľ
cca 50 ml smotana na šľahanie/mlieko


Saltimboccu pripravíme nasledovne: Teľacie rezne jemne naklepeme, na každý položíme podľa veľkosti 1 - 2 plátky parmskej šunky, rukolu a zavinieme do rolky, ktorú spevníme špáradlom. Na rozpálenom oleji opečieme zo všetkých strán a následne na stíšenom plameni opekáme ďalej zo všetkých strán cca 10 minút. Preložíme do misy na pečenie, osolíme a okoreníme a vložíme do rúry vyhriatej na 100°C, kde ju necháme "dôjsť", kým si spravíme omáčku. 
Do výpeku v panvici vlejeme víno, zredukujeme na polovicu a zjemníme maslom. Pridáme pažítku, hotovo :-)


Hráškové pyré pripravíme tiež veľmi jednoducho :-) Zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka a popučíme so 40 g masla a pridáme smotanu (ja dávam od oka, preto som napísala cca 50 ml).
 V druhom hrnci si roztopíme zvyšné maslo, pridáme hrášok, minútku necháme rozmraziť a podlejeme vodou, osolíme a varíme do mäkka (cca 10 minút). Hrášok rozmixujeme spolu s mätou (v horúcom zhnedne, aby ste sa neľakali) a limetkovou šťavou na kašu a vmiešame do zemiakov. 

Jednoslovný názov dnešného jednoduchého a zároveň skvelého jedla pochádza z talianskeho "skoč do úst" (salto in bocca) :-) Veru, nič neostalo, ako rýchlo do úst poskákala...





8 komentárov:

  1. Táni, skvelé, aj mäsko dobre vyzerá, ale to hráškové pyré vyskúšame :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vdaka Zuzi :-) hraskove pyre je naozaj uzasne dobre, teda, aspon pre mna.. stale som ho vylizovala z hrnca potajomky :-DD

      Odstrániť
  2. Hmm tak to vypadá dokonale!!! Krása jako z luxusní restaurace :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Janka, potesi ma, ked sa niekomu paci co navarim a samozrejme este viac, ak aj chuti.

      Odstrániť
  3. waw tak toto je fakt de luxe, nádherné fotky ako z časopisu ! paráda :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ty Biba, ani neviem, ako sa podarili, v takom zhone som to vsetko robila .-))) ale dakujem.

      Odstrániť