POTREBUJEME:
1500 g mäsa nakrájané na kocky
3 väčšie cibule nakrájané na drobno
6 väčších šalotiek nakrájané na štvrtky
500 g portobello šampiňónov nakrájaných na štvrtky / polky
100 g paradajkového pretlaku
3 PL šípkovej marmelády
200 ml červeného vína
750 ml vody
10 sušených borievok
2 bobkové listy
mleté čierne korenie
2 ČL soli
hl. múka na zaprášenie
2 varešky masti
Na polentu:
250 g polenty
6-8 plátkov slaninky
1 cibuľa
1 L vody
soľ, bylinky
trochu masti
Cibuľku si nakrájame na drobno a na rozpálenej masti ju poopekáme do zlatista, pridáme šalotku a mäso a opekáme cca 10 minút. Pridáme šampiňóny a opäť opekáme 5 minút. Prilejeme červené víno, opäť povaríme 5 minút. Pridáme borievky, čierne korenie, bobkový list, soľ, šípkovú marmeládu a pretlak, premiešame, zaprášime múkou a dáme do rúry na 180°C. Po 5 minútach hrncom zatrasieme, aby sa múka jemne premiešala a zapekáme ďalších 5 minút, potom premiešame varechou a necháme ďalej piecť neprikrytého diviačika 45 minút.
Po 45 minútach prilejeme vodu, premiešame a opäť piecť už pri 160°C cca 2 hodiny. Šťava sa nám krásne zredukuje a zhustne sama. Ak by ste jej náhodou mali viac, pečte až do požadovanej hustoty - zredukovania šťavy. Mäsko sa krásne rozpadáva a tóny červeného vína a šípkovej marmelády úžasne dopĺňajú omáčku.
Polenta so slaninkou:
Na masti opečieme cibuľku, keď je zlatistá, pridáme slaninku a opekáme do chrumkava. Do tejto zmesi vsypeme polentu, zalejeme vodou, osolíme a ochutíme bylinkami. Miešame až kým sa voda neodparí a polenta sa neodliepa od krajov hrnca.
Takto pripravenú polentu dáme do nižšieho pekáča a zapečieme (cca 20 minút), prípadne ju necháme stuhnúť a opekáme kúsky na grile :-)
Vďaka slaninke má super údenú chuť.
Tak tohle jídlo je dokonalé, sbíhají se mi nekontrolovatelně sliny :))
OdpovedaťOdstrániť:-) ved som stihla urobit len jednu fotku .-))) dakujem Janka
OdstrániťTak to teda verím, že Miško si pochutnal :-)))
OdpovedaťOdstrániť