Ako nám bolo dobre na narodeninovom koncerte Swing Society Orchestra :-)

V poslednej dobe zaháľam čo do food prezentácií a aktivít, ale to len preto, lebo som sa rozbehla v kultúrnom dianí a o jeden z okamihov a následneho naladenia sa pre Vás na toto úžasné swingové teleso sa s Vami teraz opäť podelím:

Bandleader Jozef Chorvát
Posledný májový víkend odštartoval v znamení swingovej nádielky čím ďalej viac známy swingový a tanečný orchester Swing Society Orchestra, ktorý v legendárnom hudobnom klube Véčko oslavoval svoje šieste narodeniny v štýle skladieb zlatej swingovej éry prepojenej modernými prvkami dnešnej pop music. Vo Véčku, ktoré po rokoch opäť privádza na svoje pódium zaujímavých umelcov, sme sa stretli so SSO po druhý krát a ani teraz nechýbali na stoloch živé kvety a sviečky na dotvorenie atmosféry.

Takmer úplná zostava SSO
Narodeninový koncert SSO niesol v sebe noblesu večierkov 40 – 50 rokov, ktoré poslucháčovi rozprúdia krv a nechýbala ani dávka humoru a príležitostnej improvizácie v podobe záskokov hudobníkov ako aj nečakaných skladieb mimo plánovaného playlistu, čo prinieslo milé prekvapenia a smiech, nakoľko jedným z najdôležitejších prvkov koncertu je humor, pretože hudba by mala baviť. Táto oblasť nebola vynechaná ani vo výborných aranžmánoch snúbiacich klasický swing s prvkami popu, hip hopu či latina, o ktoré sa stará bandleader a trombonista SSO Jozef Chorvát. K dobrej nálade a humoru patrí už tradične skvelý výber hosťujúcich spevákov, v narodeninovom podaní k dobrej nálade tak prispeli Samuel Hošek, Tomáš Vravník, Peter Hugo Hurinský, Katka Micháliková, Andrejka Bučková a Katka Korček.

Samuel Šimek
Koncerty SSO už pravidelne uvádza inštrumentálna skladba Caravan, kde výborne vynikne silná dychová sekcia, ktorú na piatočnom koncerte tvorili Samuel Šimek a Karol Šipoš – trumpety, Jozef Chorvát a Jozef Vőrőš – trombóny, Paľo Smolár, Matej Papán a Janko Slezák – saxofóny. A nesmiem opomenúť ani ostatných profesionálnych hráčov v tomto charizmatickom zoskupení, ako sú Stanley Ryban – klavír, Martin Kapustník – basa a Viktor Šrámek – bicie. Niektorí členovia si zahrali so SSO po prvý krát, no musím uznať, že boli dokonale zohratí. A kto si odskočil z hľadiska za nástroje, ako som spomínala v úvode? Pôvodní členovia SSO, Teo Heriban – bicie a Denis Pagáč – basa. V ich športovom outfite prispeli k  uvoľnenej atmosfére a zábavným chvíľkam. Pochopiteľne, že nechýbali ani ďalšie skvelé inštrumentálne skladby, Basin Street Blues a Take The A Train.

Charizmatický Samo Hošek
Hosťujúci nádejný spevák Samuel Hošek dostal tentokrát celkom slušný priestor a predstavil sa vo viacerých skladbách ako So Many Stars, Angel Eyes, Don´t Get Around Much Anymore, Blue Bossa, či Bourbon Street Parade, pri ktorej už atmosféra gradovala na plné obrátky, umocnená ešte gestom, kedy sa trumpetista Samuel Šimek spolu so saxofónistom Matejom Papánom postavili a odohrali svoj part stojac na stoličkách.


Katka Micháliková a Tomáš Vravník
V mužskom podaní sa predstavil ešte herec Tomáš Vravník, ktorého prejav je naozaj zážitkom nie len po speváckej, ale i divadelnej stránke, ktorou vždy pobaví a v duete s Katkou Michálikovou pri skladbe Tak aby jste vědela sa vyslovene herecky vybúril. 

Peter Hugo Hurinský
& Samuel Hošek
- hip hopové Homemadetour

A nesmiem opomenúť bývalého člena SSO, perkusionistu Petra Huga Hurinského, ktorý si spolu so Samom Hošekom zaspieval skladbu z vlastného pera SSO, Homemadetour, ktorú plánujú vydať v podobe singla do konca roka 2013 – držíme palce!


Vynikajúca Katka Korček
Nemenej skvelé ženské hlasy boli zastúpené už klasicky speváčkami ako Andrea Bučková, spomínaná Katka Micháliková a tiež Katka Korček, ktorú určite netreba špeciálne predstavovať a jej spev a aranžmány popových skladieb ako Valerie, Watermelon Man, či 5 Woman+ v bigbandovom podaní dvíhajú pomyselne nejedného poslucháča zo stoličky. Treba spomenúť, že vo Véčku je k dispozícii aj tanečný parket, avšak tento krát sa diváci pohojdávali v rytme swingu iba na stoličkách, čo je škoda.

Jozef Chorvát, Andrejka Bučková
& Samuel Hošek
Katka Micháliková potešila naše uši neplánovanou druhou pridávanou skladbou Here Comes the Sun, ako aj s hravým Downtown a nádhernou zaľúbenou skladbou Old Devil Moon. Andrejka Bučková zažiarila ako vždy už v známych skladbách Ain´t Misbehavin, As Time Goes By, či Over The Rainbow, či v duete so Samuelom Hošekom - Don´t Get Around Much Anymore.

V závere sme odchádzali plní pozitívnych dojmov a nabití energiou. Bol to skvelý večer plný emócií a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie so Swing Society Orchestra, profesionálnym nie len v skvelom výbere skladieb, ale aj v ich podaní poslucháčovi.

Aby som Vás trochu navnadila, Swing Society pripravuje pre Vás v septembri 2013 veľký koncert v Slovenskom rozhlase , medzitým sa s nimi môžete stretnúť na Grapefeste v auguste 2013 či koncerte v historickom legendárnom hudobnom klube Véčko.

V závere chcem poďakovať za skvelé fotografie k článku od Anna Gekrepten, HugeSpot.sk a Tomáša Mišuru.

"Stoličkový dychový part" v podaní Mateja Papána a Samka Šimeka

Swing Society Orchestra sú gentlmani :-)

Jozef Chorvát sa stará o uvoľnenú atmosféru :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára