Bulgur so zeleninou

Skutočne skvelá a vyvážená chuť, slaného, sladkého aj štipľavého, navoňané jedlo kokosovým olejom, po dlhom dni v práci, výborá večera, ktorá ovšem môže poslúžiť aj ako obed. Je to jedlo ľahké, nakoľko bulgur - predvarená nalámaná celozrnná pšenica - je ľahšie stráviteľný vďaka tomu, že pri predváraní pšenice dochádza k premene škrobov na jednoduché cukry a navyše si zachová dôležité minerály, vitamíny a vlákninu. Dokonca aj samotný nie je bez chuti, ale dobre sa kombinuje so zeleninou, či strukovinami. Ešte by mohol byť bezlepkový :-)

Dnes podľa toho, čo chladnička dala, vznikla táto kombinácia, ukázala sa ako prudko jedlá, nakoľko už neostalo ani na druhý deň na obed :-)

POTREBUJEME (2-3 osoby):
1 šálku bulguru (2 dcl)
2 a pol šálky vody
1 stredná cuketa
3 šalotky
2 - 3 hrste baby špenát
200 g hnedé šampiňóny
1 väčšia mrkva
1 ČL chilli vločiek (nie kopcovito)
1 PL koriandrové lístky sušené (nie kopcovito)
2 PL kokosový olej
1 PL trstinový cukor 
soľ - podľa chuti

Na bulgur si dáme zovrieť vodu, ktorou bulgur zalejeme a varíme na miernom ohni za občasného miešania, kým sa voda takmer nevyparí, vypneme oheň a potom ešte necháme pod pokrievkou postáť.

Zeleninu si očistíme: cuketu nelúpeme, len prekrojme pozdĺžne a nakrájame na plátky. Šalotku na tretiny, mrkvu na kolieska a šampiňóny na štvrťky. Zeleninu ďalej spracovávame usušenú.
Na panvici si rozpálime kokosový olej, opražíme mrkvu so šalotkou, pridáme šampiňóny a nakoniec cuketu, pridáme chilli, koriander, soľ a cukor a podlejeme - cca pol šálky vody. Dusíme do al dente tvrdosti - trochu vody ešte na spodku ostane, to je dobre, lebo do zmesi primiešame už hotový bulgur a ešte premiešame, pridáme hneď aj špenát, vypneme oheň a už len premiešame.



Prajem Vám dobrú chuť, ak sa rozhodnete odskúšať a taktiež pohodový večer, prečítajte si knihu, pomeditujte, upracte si myšlienky a krásne sny
:-)


2 komentáre:

  1. Bulgur som varila len raz. Najvyssi cas na zopakovanie v inej podobe :-) Super receptik.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak veru, nam chuti velmi, len skoda, ze nie je bezlepkovy, ale inak moj synator ho je aj cisty :-) lebo on zas ee cuketa .-D

      Odstrániť