Banánová torta s parížskym krémom

Táto torta sa pečie v našej rodine od nepamäti. Ako deti sme ju milovali a tešili sa na významné príležitosti, ako narodeniny niektorého člena rodiny, kedy nám ju mama pekávala. Teraz ju pečiem ja mojim deťom a milujú ju rovnako, ako sme ju milovali my :-) K včerajšiemu MDD je to ten najlepší výber, ktorý zaručene poteší. Možno ju pečiete tiež, možno máte iný recept... možno aj ten istý .-) ale nedalo mi ju vynechať v mojom blogu. Ja si pripravujem korpus aj krém večer pred daným dňom, nakoľko krém musí byť celú noc v chladničke... ale to je už nižšie.

POTREBUJEME:
4 vajcia
4 PL vlažnej vody
200 g práškového cukru
150 g polohrubej múky
2 a 1/2 PL kakaa
1/2 balíka kypriaceho prášku
Parížsky krém:
4 šľahačky
4 PL práškového cukru
4 PL kakaa
4 stužovače šľahačky

+ 3 banány, čučoriedkový /alebo ríbezľový džem
čokoládové hobliny

1 deň (večer):
Predohrejeme si rúru na 180°C. Pripravíme si z bielkov sneh. Žĺtka si vyšľaháme s cukrom, kakaom a vodou, aby zväčšili svoj objem a robili sa bublinky. Potom zamiešame opatrne múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Vylejeme do tortovej formy a pečieme 10 minút na 180°C, potom stíšime na 160°C a pečieme ďalších 20 minút. Ak by sa nám zdalo, že zhora pripeká, stíšime ešte rúru na 150°C (nám sa to stávalo v starých rúrach).
Urobíme test so špáradlom :-) ak na ňom neostáva cesto, rúru vypneme a necháme korpus vychladnúť na mriežke. Vyberieme z formy a prikryté utierkou necháme odpočívať :-)

Krém si pripravíme tak, že v hrnci na mlieko privedieme za občasného miešania na slabom plameni šľahačku zmiešanú s cukrom a kakaom k varu. Pozor, nesmie začať vrieť! Vtedy odstavíme, necháme vychladnúť a dáme na noc do chladničky.

2 deň (ráno):
Vyberieme krém z chladničky a necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby nebol taký studený. Potom ho vymiešame so stužovačmi šľahačky do hustého krému.

Prepolíme si korpus na polovicu, spodnú natrieme pikantným džemom (čučoriedkový, ríbezľový, prípadne podľa vlastného uváženia), natrieme na hrubo krémom, poukladáme priečne rozkrojené banány tak, aby pokryli celý korpus, opäť na hrubo natrieme krémom a prikryjeme druhou polovicou korpusu. Vrch a boky ponatierame zvyšným krémom a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Necháme opäť tuhnúť v chladničke cca 2 hodiny.







Domaškrtenia :-)

11 komentárov:

  1. jaaaaaj, chcem kúsok...:-). Mňam, mňam...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aaaaaa, ten potřebuju, teď hned!:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievcata :-)) este mame, ale aj ked je priprava dvojdnova, nie je to zlozita torticka, niekedy si robievame iba krem s bananom :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mňaaam to je bomba ! a krásne fotky, vyvolávajú vo mne "Pavlov reflex" :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Táni, prečo mi to robííííš teraz večer??? :-DDDDDDDDDDD Mňaaaaam

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Keď budeš rozdávať, tak aj si prosím kúsok, vyzerá mňamkovo.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nič v zlom :) ale nie je tam napísané v surovinách koľko čokolády na krém

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jej, dakujem za upozornenie, mas pravdu, to sa len cudujem, ze az teraz si to niekto vsimol .-)

      Odstrániť
  8. Tuto bananovu tortu som robila ako moju prvu tortu v zivote a vysla naaadherne a uzasne chutila..
    dakujem za vsakovake skvele recepty :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. jej, to som velmi rada :-) teraz nemam velmi cas venovat sa blogu, ale velmi ma tesi, ked aj starsie prispevky vyuzijete a este aj chuti. DAKUJEM :-)

    OdpovedaťOdstrániť