Kysnutý koláč s makom, tvarohom a marhuľami

Tak na nedeľný koláčik som sa nechala inšpirovať receptíkom z časopisu. Úplne ma očaril, aký bol roztomilý a dostala som chuť ho vyskúšať. Napokon, aj to, že každý máme radi inú plnku, hralo do karát, keďže bolo jasné, že sa nepobijeme o obľúbený kúsok koláča :-D Trošku tenšie cesto mi vyšlo, nakoľko som zvolila väčší plech, no na druhej strane, takto nám to celkom vyhovuje, keď je plnka v pomere s cestom 1:1 :-)

POTREBUJEME:
300 g polohrubej múky
180 ml mlieka
1 PL pr. cukru
1 ČL kr. cukru
20 g droždia
štipka soli
70 g masla

PLNKY:
maková:                                tvarohová:                          marhuľová:
150 g mletého maku                 250 g mäkkého tvarohu        500 g marhúľ
100 ml mlieka                         1 vanilkový cukor
3 PL ríbezľového džemu           1 žĺtok    
cukor podľa chuti                   1 ČL citrónovej kôry

+ mandle na ozdobu

Cesto:  Pripravíme si kvások - v troche teplého mlieka (nie príliš teplého) a kr.cukru rozmrvíme droždie a odložíme na teplé miesto (ja dávam na otvorené dvierka rúry pri nízkej teplote) vykysnúť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a vmiešame vykysnutý kvások, roztopené maslo a vlažné zvyšné mlieko s cukrom. Vypracujeme vláčne cesto, zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť (cca 40 min a viac).

Zatiaľ si pripravíme plnky:
Makovú:  Zomletý mak dáme do vriaceho mlieka, krátko povaríme, odstavíme a primiešame džem a cukor podľa chuti.
Tvarohovú: Tvaroh  zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou, podľa chuti ak treba dosladíme a vmiešame žĺtok.
Marhuľová: Marhule umyjeme a rozdelíme na polovice.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme (ja som ho rovno na papieri na pečenie) a preložíme do plechu, cesto vytlačíme do okrajov. Šachovnicovo pokryjeme marhuľami, makom a tvarohom. Ozdobíme mandľovými lupienkami, či celými lúpanými mandľami. 


Pečieme pri 180°C cca 30 minút.



Pomocník pri mletí maku :-)



 Takto vyzerá koláčik pred šupnutím do rúry:


A takto po upečení, pekne pocukrovaný (koláčik nie je veľmi sladký, ak máte radi viac sladké, cukrujte aj plnky a cesto .-), nám to bolo akurát, s posypaným cukrom na povrchu):




Pekný záver víkendu Vám prajem a príjemný štart do nového týždňa :-)  -T-

15 komentárov:

  1. Mňam, asi mám na zítra program...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tanicka, uzasne ake parady si to tu zase popridavala!! MNaaaam, ja mak a tvaroh milujeeem! A to masko nizsie...!!! Uzasne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lucka zlata, dlho o tebe nebolo pocut :) dakujem za pochvalu, ja sa budem musiet dat do tvojich slapaji, bo to vyvaranie nam "krasne" formuje postavy, ha ha :-)))

      Odstrániť
  3. nádherný koláčik, taký od babičky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Táni, aj ja som si vyhliadla presne tento istý koláč :-) "Očaril" ma tzv. šachovnicou. V týždni upečiem ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-) no vidis Zuzi, strasne milo vyzeral, ze? :-) som neodolala jednoducho a dobry je veru, dala som len trochu menej muky, aby bolo cesto vlacnejsie :)

      Odstrániť
  5. Krásny koláčik ti vyšiel Táni, tiež mám toto číslo Dobrého jedla, aj keď si ho nekupujem pravidelne. A mne sa páči, že je tvoje cesto nízke, koláčik bol určite šťavňatejší, ja osobne nemám rada, keď je cesto príliš hrubé a tým pádom suché :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-) Dori, dakujem! Kolacik nas asi viacere inspiroval, ja by som ho chcela skusit este aj so stavnatejsim ovocim, ako ribezle, alebo jahody.. tiez moze byt dobre.. uvidime, kazdopadne, krasne to v tom Dobrom jedle vymysleli so sachovnicovym ukladanim plniek .))

      Odstrániť
  6. Dievčatá, musím vás vyviesť z omylu: keď je kysnuté cesto hrubšie, neznamená, že bude aj suché. Minulý týždeň som deťom v škôlke robila na obed kysnutý koláč s čerstvými marhuľami. Cesto nebolo ani vysoké ani nízke, bolo úplne bavlnkové a jemnučké a výborné :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no, ja som to ani tak nemyslela, ze by bolo suche, ale ze radsej mam chut tych doplnkov k cestu, ako ked je vela cesta.. milujem tieto skolske kolaciky, co pises Zuzka, najradsej som mala slivkovy s mrvenickou .-)

      PS: Vidim, ze toto cislo malo uspech (Dobreho jedla) :-) konecne som sa dostala k listovaniu aj starsich cisiel, tak som nainspirovana, uz len cas treba :-)))

      Odstrániť
  7. presne tento kolacik som obzerala aj ja, lebo je krasny :))) a urcite aj chuti! :) musim sa do neho tiez pustit, kedze vidim, ze funguje a chuti skvele :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-))) funguje, taky dedinska klasika, uz sa tesim, ako si doma dam, po praci .-)

      Odstrániť
  8. Koláč vyzerá luxusne. Kombinácia tvarohu a maku na kysnutom ceste mi pripomína detstvo a chodské koláče. Vydarené.

    OdpovedaťOdstrániť