Baťov kanál - Skalica

Na tento krásny výlet, ktorý sme strávili s mojou najbližšou rodinkou, sme sa chystali už pred dvoma rokmi, ale akosi sme sa tam nedostali. Preto, keď som na zľavovom portáli uvidela lístky na Baťov kanál, neváhala som a okrem druhého brata, ktorý má ešte maličké deti, sme sa vybrali celá rodinka na výlet v počte 11 osôb, čo sa nakoniec ukázalo ako šťastná voľba aj v rámci počtu osôb na lodi, ktorá bola pre 12tich pasažierov. Spolu s kormidelníkom nás aj 12 bolo :-)

Prístav Skalica - Baťov kanál - sa nachádza asi 4 km od centra mesta v atraktívnej prírodnej oblasti rieky Moravy. Ako jediný v rámci unikátnej vnútrozemskej vodnej cesty Baťov kanál umožňuje nástup a výstup na slovenskom brehu a ponúka plavbu celým kanálom v dĺžke 55 km.

Vnútrozemská vodná cesta Baťov kanál vznikla v 30. rokoch 20. storočia ako projekt využívaný na zavlažovanie územia. Firma Baťa vlastnila lignitovú baňu v Ratiškoviciach a presadila svoj návrh, aby sa tento úsek stal súčasťou plavebnej cesty, ktorú by mohli využívať na prepravu paliva.

Plavebná trasa Baťovho kanála začína v Čechách prístavom v Otrokoviciach (v Baťove) a končí na slovenskom území v Skalici, ktorá bola súčasťou tohto vodného diela už od jeho budovania v 30. rokoch minulého storočia. 


Počas plavby sme dostali odborný výklad o Baťovom kanáli a o jeho zaujímavostiach, deti si mohli vyskúšať ako sa kormidluje a za necelú štvrťhodinku sme boli pri technickej pamiatke Výklopník, kde sme mali cca 20 minútovú pauzu na prehliadku Výklopníka a vyhliadkovej veže. 




... posedeli sme si v príjemnom chládku na pekných ostrovčekoch pri rieke, kde sme si vybalili dobrôtky z ruksakov a hostili sa :-)  ...


Po návrate sme sa vybrali na prechádzku po Skalici - slobodného kráľovského mesta, na ktoré ho dal povýšiť Ľudovít I. v roku 1372. Ani som nevedela, že v roku 2009 získala Skalica titul najkrajšieho mesta Slovenska a uznali sme, že veru oprávnene. A taktiež sa stala v roku 1918 na niekoľko dní hlavným mestom Slovenska. Je naozaj prekrásna a cítiť v nej bohatú históriu, pamiatková časť je popretkávaná krásnymi uličkami a čo nás veľmi milo prekvapilo, v každej kultúrnej pamiatke dostanete zadarmo odborný výklad od sprievodcu, dokonca sa ani vstupné nikde neplatilo. 

Ako prvú sme navštívili Rotundu sv. Juraja, najstaršiu zachovanú stavebnú pamiatku v Skalici... Hneď oproti cez cestu je na vyvýšenine vybudovaná Kalvária...


... Secesná budova tzv. Slovenského domu patrí medzi najzaujímavejšie stavby v meste. Dodnes sa zachovala v pôvodnom stave. Pri zrode myšlienky jeho výstavby stál skalický rodák, lekár, národovec MUDr. Pavel Blaho. Projekt spracoval národný umelec architekt Dušan Jurkovič, ktorý sa inšpiroval ľudovým staviteľstvom...


... áno, počas prechádzky po Skalici sme natrafili aj na úsmevnú tabuľu Ženského lekára .-) a ako môj brat pragmaticky poznamenal, takto by to pekne po slovensky malo byť napísané všade ... 


... nevynechali sme ani Františkánsku záhradu, avšak, nečakajte záhradu v pravom slove zmysla, jedná sa skôr o väčší priestor, ktorý slúži pre podujatia ako sú Skalické dni, či Musicfest... Avšak, nájdu sa aj romantické zákutia, nás práve tak potešil altánok, na ktorom sa ťahala práve kvitnúca Vistéria...


... na záver sme absolvovali prehliadku Farského kostola sv. Michala Archanjela a vystúpili aj na zvonicu, odkiaľ bol prekrásny výhľad na celú Skalicu. Skalica je celkovo veľmi bohatá aj čo sa týka množstva sakrálnych pamiatok, celkovo sa v nej nachádza 12 kostolov...


... Dozvedeli sme sa aj niečo o pravom skalickom trdelníku. Trdlovanie sa datuje od začiatku 19. storočia až podnes. Pravý je z kysnutého cesta namotaného na trdlo, na ktorom sa pečie, posype drvenými orechami a cukrom. Bohužiaľ, čerstvo upečený teplučký skalický trdelník sme nezohnali, ale doniesli sme si domov aspoň balený. 

7 komentárov:

  1. Táni, "dočkala" som sa. Krásny výlet ste to teda mali. Počasie vyšlo tiež, a keď je rodina spolu, vždy je veselo :-) 12 kostolov je celkom dosť v jednom mestečku. Kika na stoličkách je výborná a Luki sa "neprekoprcol" na tom lane? ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no veru, neprekoprcol .-D Kostoly maju veru krasne, ziadne moderne chladne stavby, ako je teraz zvykom... este je tam co vidiet, aj okolie, celkovo na tu stranu a aj smerom na Moravu je co vidiet a pochodit.. uz sa tesim na dalsie vylety..

      Odstrániť
  2. ahoj, len somt im ohla poradiť že skalický trdelník nerobia dobrý vo františkánskej záhrade :) lepší kúpiš od značky lark :) tento rok vyhrali končene cenu o naj trdelník :) je lahší, chutnejší :)---
    ja skalicu milujem, moj druhý domov :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) jej, dakujeme za radu, urcite sa bude hodit do buducna. My sme nakoniec kupili v cukrarni na namesti, uz ani neviem, aka znacka to bola, ale robili sme si chutky na taky cerstvy teplucky, no nevadi. Myslim, ze by sme si mali dat duplu prave na nejakom festivale, aby sme zazili aj inu atmosferu, a ako som pisala, este je stale co vidiet... :-))

      Odstrániť
  3. Skalici mám-měla jsem, co by kamenem dohodil a Baťův kanál taky znám moc dobře, musel to být pěkný rodinný výlet:-).
    Nechala jsem Ti něco u mě na blogu, tak se tam stav...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Deby, dakujem velmiiiiii :-) a tesim sa, aj za komentar aj za ocenenie. Na Batov kanal by sme sa chceli este vratit a urobit si viac dnovy vylet na lodi, tak snad nam to raz vyjde, je tam naozaj krasne a vocu milujem aj take pekne tiche zakutia, ake Batov kanal ponuka :-)

      Odstrániť
  4. Strašně moc se mi líbí styl fotek, pěkné :)

    OdpovedaťOdstrániť