Zapekaný šampiňónový hrniec :-)

Opäť jedno jedlo na sychravé jesenné dni. Nevedela som, ako ho nazvať, tak to nakoniec je zapekaný hrniec .-)) Sama som čakala, čo z vznikne z týchto kombinácií, ale nakoniec som bola veľmi milo prekvapená, tak si dovolím poslať recept ďalej do sveta. Maslové cesto by som dala na budúce aj na dno a nechala predpiecť. Čiže by to potom chcelo 2 násobnú dávku. Bešamelová omáčka úžasne nasiakla do seba hubovú chuť.

POTREBUJEME:
cca 1300 g šampiňónov (hnedých aj bielych)- nakrájaných na štvrťky
200 g baby špenátu
2 väčšie mrkvy  nakrájané na kolieska
3-4 strúčiky cesnaku  nakrájaný na jemno
trochu olivového leja

Bešamelová omáčka:
500 ml mlieka (u nás sójové)
40 g masla
40 g hladkej špaldovej múky
1/2 cibule
1 bobkový list
hrsť čertvej petržlenovej vňate a tymiánu
cca 50 g nastrúhaného chedaru
štipka muškátového oriešku
štipka soli a čierneho korenia

Krehké maslové koláčiky:
250 g hl. špaldovej múky
30 g nastrúhaného chedaru
125 g masla
3 PL vlažnej vody
1 ČL prášku do pečiva (ja používam z vínneho kameňa)
1 PL nasekaného tymiánu
1 vajce a soľ na potretie

Najprv si pripravíme maslové cesto zmiešaním všetkých surovín a vymiešaním, ktoré následne necháme odpočívať v chladničke.

Pripravíme si omáčku: Do mlieka dáme bylinky, bobkový list, nakrájanú cibuľku a necháme zovrieť, odstavíme a necháme odpočívať aspoň 20 minút. Potom si v hlbšej panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a miešame 5 minút. Pridáme odstáte mlieko a miešame pri jemnom plameni 10 minút. Pridáme syr, muškátový oriešok, soľ a korenie podľa chuti a hotovo.

V hlbokej panvici si na oleji opečieme šampiňóny s mrkvou do zlatista, pridáme cesnak, špenát, okoreníme, osolíme a vypneme. Primiešame bešamelovú zmes a premiešame a vylejeme do nádoby, kde ich budeme zapekať.

Pripravíme si z oddýchnutého cesta cca 2-3 cm hrubé "koláčiky", ktorými prikryjeme šampiňónovú zmes. Potrieme rozšľahaným vajíčkom so soľou a pečieme do zlatista. Necháme chvíľku po dopečení postáť a potom už len hltavo zjeme :-))


7 komentárov:

  1. šampióny mám rada, perfektný recept, veľmi originálne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tánička, vyzerá to skvele, mňamkovo :-) Ja som dnes varila segedínsky guláš so sójovými kockami a hrnčekovou knedľou a tiež si pochutnávam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Zuzka, aj to tvoje znie mnamkovo, podarilo sa? :-)

      Odstrániť
  3. Milá Táni, myslím, že ani nemusím zdôrazňovať, ako sa mi tvoje recepty páčia. Preto som si dovolila nominovať ťa na ocenenie 11: http://olivia-sk.blogspot.be/2012/11/jedenastka.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-) MIlá Zdeni, utekam si ho rpecitat :-) dakujem zo srdca

      Odstrániť