Sladkých sedemnásť :-)

Joj či to bolo dávno, keď som si ja povedala tú čarovnú formulku - sladkých 17násť .-) Teraz si ju hovorí moja dcéra Kristínka - čas uteká rýchlo a krásne chvíle sa striedajú s ťažšími, no čas si stále plynie rovnako rýchlo. Jednu z pekných chvíľ nám bude pripomínať aj dnešná skromná oslava, avšak o to pohodovejšia v znamení príjemného posedenia s rodičmi a ako inak, aj dobrého jedla :)

O tortu sa postarala moja mama, a ako vždy nesmela byť iná, ako naša najobľúbenejšia banánová s parížskym krémom :-) Sviečok sme mali len symbolicky, no aj tak sa už všetci nevedeli dočkať, až ju budú mať na tanieri...

S prípravami sme začali už včera - v sobotu, a to neskutočne dobrým chlebíkom od Jemine. Priznám sa, bolo ťažké ho nezjesť ešte v ten večer, po ochutnaní chlebíkovej pätky :-) Páči sa mi veľmi oveľa jednoduchšia príprava ako pri klasickom chlebe, no čas nič neuberie na kvalite, zdravej stránke a ani chuti chlebíka. Recept som si požičala teda rovno zo stránky Jemine, kde môžete zároveň nájsť ďalšie chutné a zdravé pochúťky.


a tu je už nakrájaný výsledok:


A čo na takýto skvelý chlebík? Opäť som sa inšpirovala ďalšou skvelou kuchárkou Kingou na jej veľmi chutnom blogu ako inak, o varení :-) konkrétne, Baklažánovým kaviárom:


Bola som veľmi milo prekvapená, že chutil úplne všetkým (deti mali svoju obľúbenú syrovo-smotanovo-pažítkovú nátierku) a ešte si aj vzali naše mamky nádielku domov :-) Dokonca aj Michal, môj priateľ, ktorý veľmi nemusí takéto výmysly, si pochutil. Ďakujem Kinga!

V sobotu sme si taktiež uvarili osviežujúcu zázvorovo-limetkovú limonádu, takmer ako sirup, len nie s hustotou sirupu, avšak nasledovný pomer stačí na miešanie s minerálkou v pomere, ako keď si dávate sirup:

POTREBUJEME:
cca 7 cm jemne nastrúhaného zázvoru
2 nechemicky ošetrené limetky - nakrájané na kúsky
8 ks badyánu
štipka sušenej šalvie
10 lístkov bazalky
10 PL lyžíc trstinového cukru
cca 3 poháre vody

Do hrnca pridáme všetky suroviny a za občasného miešania necháme priviesť k varu, vypneme, necháme vychladiť a nalejeme do fľaše. Uchováme v chlade.



U nás sa takmer žiadna oslava neobíde bez quichu či tartu, tak tentokrát cibuľový tart, po ktorom sa tiež len zaprášilo :-)


POTREBUJEME:
na krehké cesto:                                         na plnku:
250 g hladkej špaldovej múky                         250 ml kyslej smotany
125 g masla                                                 2 vajcia
čerstvý tymián                                             6-8 červených cibúľ
štipka soli                                                   za hrsť nakrájaných sušených paradajok
3-4 PL vlažnej vody                                       feta syr
                                                                  za hrsť petržlenovej vňate
                                                                  korenie, olivový olej, hnedý cukor

Najprv si pripravíme cesto, ktoré dáme odpočívať do chladničky.
Teraz príde na rad cibuľka: na olivovom oleji opečieme na plátky nakrájanú cibuľku, stíšime plameň a ďalej ju za občasného miešania "dusíme" cca 20 minút. Potom pridáme hnedý cukor - zasypeme jemne vrch asi 2 PL lyžicami, zvýšime plameň a necháme skaramelizovať za stáleho miešania. Po cca 5 minútach pridáme nakrájané paradajky, premiešame, pridáme nakrájanú petržlenovú vňať a odstavíme.

Po vychladnutí si vyvaľkáme cesto do formy, po picháme ho vidličkou a rozprestreme na neho vymiešané vajcia so smotanou. Na ne navrstvíme cibuľovú zmes a na vrch tartu dáme sem-tam feta syr. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca 45 minút. Po upečení necháme postáť, až potom krájame.


A čo nesmie na našom stole chýbať? Predsa čerstvá zeleninka, tento krát v podobe chutného chrumkavého jarného šalátu:

POTREBUJEME:
mix šalátových listov podľa chuti
za hrsť na plátky nakrájaných reďkoviek
3 na plátky nakrájené uhorky nakladačky - alebo 1 šalátovú
2 mrkvy nastúhané na hrubo

Medovo-horčicová zálievka:
5 PL olivového oleja
1 PL medu
1 ČL dijonskej horčice
1 PL citrúnovej šťavy
1 pretlačený strúčik cesnaku
soľ, korenie


A ešte naši oslávenci s rodičmi, keďže nie len sladkých 17-násť sme oslavovali, ale aj Lukiho blížiace sa meniny :-)





10 komentárov:

  1. Táni, skromná oslava??? Vôbec nie, priam kráľovská. Tvoj chlieb vyzerá ako ten môj ;-) Chlebík podľa Janicy som piekla už veľakrát, dnes som špaldovú múku skombinovala s pohánkovou, mňam :-) Baklažánový kaviár, jarný šalát, cibuľový tart, zázvorový "sirup", so všetkým si mi narobila veľkú chute :-D A v neposlednom rade dôkaz, že na oslavách sa to dá aj bez mäsa ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. veru Zuzka, u nas bez masa a stale chutne, myslim, ze kazdy si prisiel na svoje .-) Chlebik si urcite napecieme opat, je uzasny! A krasne vonal po mede, ked som ho vybrala z rury .-)

      Odstrániť
    2. Zabudla som dodať, že miesto medu dávam agáve (info pre vegánov či alergikov na med) ;-)

      Odstrániť
  2. no ake dobroty! radost byt oslavencom v tvojej rodinke :))) mnam!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vdaka .-) ved sme sa aj ledva valali s plnymi bruchami vecer .-))

      Odstrániť
  3. Veru, ako je to dávno, čo ja som mala sedemnásť, ale ja by som mohla povedať už aj variant, že ako je to dávno, čo oslavovala sedemnásť moja dcéra! Ďalej v úvahách ani nejdem, že čo bude, ani sa nenazdáme...
    Na takú oslavu by som teda prišla aj ja! Všetko, čo bolo v ponuke, by mi chutilo! Blahoželanie patrí aj tebe, Táni.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdenka, veru,cas ide tak rychlo, ze ani sa nenazdam a tiez sa budem obavat pomysliet v uvahach :-)
      Som rada, ze sa ti pacia recepty a DAKUJEM za blahozelanie, veru, patri aj matkam :-))) jedno krasne som dostala aj od kamaratky v den dcerinych 17tin.

      Odstrániť
  4. Táňa, tak to bola teda vydarená oslava a som veľmi rada, že ste si pochutnali na baklažánovom kaviári.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. fantastické dobroty, chlebík, sirup, koláč no všetko..., dcére želám aspoň dodatočne všetko naj,naj / mať tak znovu sedemnásť, ach/...:)

    OdpovedaťOdstrániť