Tekvicove rizoto z quinoa a jacmennych krupov

Sezóna vinobrania a hrozna sa nám pomaly končí a na rad prichádza nemenej obľúbená ingrediencia v podobe tekvice. Nedávno som sa zamýšľala, ako to bolo vlastne, ked sme boli malí. Tekvica sa využívala hlavne na prívarky, a žltá na zaváraniny.... ozdobná na svetlonošov. To je tak všetko, čo si pamätám. Aspoň u mňa mám pocit, že s otvorením hraníc sa otvorilo aj menu receptov čo so využitia tejto chutnej suroviny týka :) Tekvicové variácie sú u nás celkom obľúbené a nemenej známe,  tak som sa snažila priniesť niečo menej tradičné, zdravé a chutné, nakoľko v poslednej dobe holdujem čím ďalej viac zdravej zásaditej kuchyni. Síce som varila od oka, takže čo sa týka niektorých surovín, uvádzam podľa najlepšieho svedomia :-), ale ak ostanú, nie je na škodu uložiť si ich na ďalšie varenie, ako napr. quinou a jačmenné krúpy, ktoré môžete využiť do chutného šalátu.

POTREBUJEME:
100 g quinoa
100 g jačmenných krúpov
1/2 hokkaido tekvice
100 ml zeleninového vývaru
čerstvá bazalka (hrsť)
2 PL masla 
2 PL parmezánu

na tekvicové pyré:
1/2 hokkaido tekvice
4 strúčiky cesnaku
1 červená cibuľa
200 ml vody
vareška masla

olivový olej
čerstvý  tyimán (hrsť)
soľ, čerstvé mleté korenie


Najprv si dáme piecť tekvicu. Polovicu som olúpala a všetku som nakrájala na kocky. Poliala sem tam olivovým olejom, osolila, okorenila, pridala tymián a dala piecť na 160°C pol hodinu.

Medzitým si dáme variť jačmenné krúpy a quionu každé zvlášť v osolenej vode do mäkka (cca 15 min).

Pripravíme si tekvicové pyré: Na rozohriatom masle dáme do sklovita opiecť nakrájanú cibuľu a cesnak, potom pridáme upečnú tekvicu so šupkou a  podlejeme vodou, necháme podusiť cca 7 minút a rozmixujeme na pyré. Dáme bokom.


V tej istej hlbokej panvici ohrejeme quinou s jačmennými krúpami, potom pridáme vývar a necháme zredukovať. Pridáme tekvicové pyré a opäť necháme zredukovať na konzistenciu krémového rizota. Pridáme ručne natrhanú bazalku, zvyšok pečenej tekvice, maslo a parmezán a premiešame cca 5 minút. Hotovo.


Posypeme na tanieri ešte strúhaným parmezánom a pochutíme si na zdravom jedle :-)




9 komentárov:

  1. Vypadá to úžasně :))


    http://thenotebookofmylifestyle.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem, ak budes skusat, dufam, ze bude chutit, ja som si pridala este surovu uhorku

      Odstrániť
  2. mňam, tak to bych si dala hned :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. zase niečo nové, čo by som si hneď dala... len tie krúpy nemusím. ale myslím, že aj bez nich by sa to dalo - s ryžou napríklad, nie?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Urcite sa to da skombinovat s ryzou, ale myslim, ze taka typicka krupova chut tu ani nie je citit, iba pekne chrumu pod zubkami .-) ako aj quinoa... musim ofotit aj kombinaciu s typickym postupom pri kremovom rizote, to je este lepsie, chystam sa na hubove so spenatom :-))

      Odstrániť
  4. Krása..já si jen přeju abych takovéhle zdravější věci nejedla doma jen já..přeci jen vařit pouze pro sebe je na nic:(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, ja si varim tieto zdrave veci velakrat iba pre seba a okrem toho detom ine jedno, sice tiez sa snazim aby bolo z vacsej casti zdrave, no velakrat mi takteto zdrave dobrotky nezjedia... asi to chce svoj cas :-)

      Odstrániť