Čerstvé rožky

Veru, dnes už ani tie rožky nie sú čo bývali, a keďže ako pracujúca žena chodím domov dosť neskoro a v obchode o tom čase mávajú iba uschnuté pečivo, prípadne žiadne, rozhodla som sa jedného dňa vyskúšať rožky domáce :-) a vydržali nám skoro týždeň, ani zuby sme si nevylámali. Avšak, odporúčam v závislosti od počtu jedákov upraviť dávku prípadne na polovicu. Mne vyšlo z tejto asi 25 - 30 rožkov - záleží od veľkosti aké urobíte.
POTREBUJEME:
1 kg hladkej špeciál múky
1 celé droždie
600 ml mlieka
2 ČL cukru kryštál
1 ČL soľ
3 PL bravčovej masti

Najprv si pripravím kvások, z trošku vlažného mlieka, cukru a celého droždia. Nechám asi 15-20 minút kvások pučať. Potom zo surovín vypracujeme cesto. Necháme 1 hod kysnúť.

Cesto následne vypracujeme a rozdelíme na 4 časti, každú rozvaľkáme na okrúhlo a rozkrájame na 8 dielkov, z ktorých tvarujeme rožky. Vrch potrieme bielkom a necháme opäť 15-20 minút kysnúť na plechu.

Pečieme na 180°  12 minút.

Rožky sa dajú rôzne naplniť, na slano aj sladko, posypať tiež podľa chuti, rascou, sezamom, bylinkami... 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára