Cibuľový Quiche predsa nemôže chýbať, tento slaný francúzsky koláč má úspech vo všetkých chuťových variáciách, a myslím, že blogové kuchárky ho už tiež majú v malíčku, nakoľko je naozaj nápaditý a pritom jednoduchý, vhodný na konzumáciu na obed, olovrant či večeru. :-)
POTREBUJEME:
na cesto:
300g hladkej múky
125g masla
100ml vlažnej vody
štipka soli
na plnku:
5-6 cibúľ - podľa veľkosti
kúsok slaninky na ochutenie
250 g créme fraiche
150g strúhanej goudy
2 žĺtky
soľ, bylinky, mleté korenie
olej - najlepšie olivový
Cesto je najlepšie pripraviť deň vopred, aby si v chladničke oddýchlo :-) Ak zabudneme, treba aspoň hodinu vopred, čas nám zabezpečí príprava plnky, ktorú pripravíme z osmaženej cibule a slaninky - oboje pokrájané na plátky - na olivovom oleje. Keď máme trochu osmažené, zakryjeme panvicu pokrievkou a dusíme cibuľku asi 10 min, kým nie je zlatohnedá a mäkká. Necháme dobre vychladnúť, pridáme korenie a bylinky podľa chuti a keď je zmes úplne studená, zmiešame ju so smotanou - créme fraiche, nastrúhaným syrom a žĺtkami.
Vyvaľkáme si cesto do okrúhleho tvaru, na ktorý priložíme misu, kde sa bude koláč piecť, podľa ktorej potom orežeme okraje. Vzniknutú "placku" premiestnime do formy a jemne pritlačíme. Zo zvyšku cesta vyformujeme okraje, ktoré tiež jemne popritláčame k cestu vo forme. Cesto na dne formy poprepichujeme vidličkou (aby sa počas pečenie nedvíhalo) a vylejeme na pripravenú plnku.
Pečieme pri 180° cca 40 minút do zlatova. Potom necháme mierne schladnúť a krájame :-) Koláč je výborný aj na druhý deň. Ja som podávala s rukolou, cherry paradajkami a tekvicovým olejom.
PS: najradšej mám Quiche urobený doma, ale chutný majú aj v Shtoorovi.
-T-
Quiche akéhokoľvek zloženia milujem, zvlášť cibuľový ale moja terajšia strava takého kombinácie nedovoluje, ale už mám toho dosť ! Zhreším :-D. Zase som na neho u Teba naďabila a už ďalej nebudem otáľať :-).
OdpovedaťOdstrániťZijeme len raz, teda, aspon to, co si pamatame .))) tak treba zhresit,sem tam..
OdstrániťNech ti teda chuti .-D