Cibuľové chutney

Letná sezóna je v plnom prúde, aj keď počasie je veľmi premenlivé a vyťahovať gril je niekedy priam riskantné .-) Ale kto by odolal cibuľovému chutney, hoci bez grilu a mäska z neho, ako sme to urobili my a všetko sme si pripravili v našej malej kuchynke :-) Vôňu grilu som čiastočne nahradila marinovanými kuracími kúskami (najlepšie cez noc v marináde z muscovada, pretlaku, dejónskej horčice, worchester a malého zázraku, ktorý som si nedávno kúpila v Marks&Spencer - Smokey barbecue glaze, ale nemusí byť, barbecue chuť nám zabezpečí spomínaná marináda samotná).
Ingrediencie som dávala od oka, no, príprava chutney nie je nejako zložitá.

POTREBUJEME:
2 červené cibule
1 žltú cibuľu
3 šalotky
1-2 suš. chilli papričky
1 bobkový list
1/2 PL garam masala
čerstvo mleté korenie
štipka soli
hnedý cukor
balzamikový ocot
ružový vínny ocot
1 PL olivového oleja


Na panvici rozohrejeme olej a pridáme na jemné plátky nakrájanú červenú cibuľu a na drobné kocky nakrájanú žltú cibuľu a šalotku. Osolíme, okoreníme a opečieme cca 3 minútky, potom oheň stíšime, prikryjeme a dusíme cca 30 min. (Občas kontrolujeme a premiešame, aby nám cibuľa neprihorela). Keď je mäkká - nie hnedá - pridáme bobkový list, garam masala, rozdrzvené chilli, zaprášime hnedým cukrom a necháme skaramelizovať za stáleho miešania (asi 3 min.). Pridáme cca 3 PL vínneho octa a 60 - 80 ml balzamikového octa (aby bola cibuľa do 3/4 zaliata tekutinami). Prikryté dusíme, kým sa nám tekutiny úplne nezredukujú a cibuľa nezhnedne. Na záver za častého miešania dovaríme bez pokrievky. Necháme schladnúť v keramickej, či sklenenej nádobe a podávame k mäsku. My sme si upiekli aj zemiaky na masle a pochutili sme si veru .-) Jednoduché a chutné...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára