POTREBUJEME:
2 menšie cukety
2 menšie mrkvy
1 červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
hrsť čerstvej bazalky
cca 120 g chedaru
1 sladká smotana
4 vajcia
múka na zahustenie
Cuketu, mrkvu a syr si nastrúhame na hrubom strúhadle (kúsok syru si nastrúhame na jemno a odložíme na posypanie nákypu). Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak na plátky, bazalku natrháme a všetko spolu zamiešame. Pridáme rozšľaháme vajcia, šľahačku a zahustíme múkou, aby sme mali zmes polotuhú. Dosolíme a nalejeme do zapekacej misy. Posypeme zvyšným syrom, na vrch môžme dať aj pár plátkov masla a pečieme pri 180°C cca 45 minút, možno viac :-) to uvidíte a vyskúšate špáradlom, či je nákyp upečený.
Po dopečení necháme postáť, aby sa syr zatiahol, a potom už len dobrú chuť.
hmm tak to vypadá super, taky se zítra chystám na cuketu a hledám inspiraci, co z ní vykouzlit :-)
OdpovedaťOdstrániť:-) no, my mame cely tyzden cuketovy... este mi tiez par cukin ostalo, z ktorych bude pravdepodobne omacka na cestoviny :-)
OdstrániťCuketu my môžeme na všetky spôsoby, smotanu nahradím mliekom a budúci týždeň už aj robím.
OdpovedaťOdstrániťIvanka, presne aj my, na vsetky sposoby :-) urcite ani mliekom nic nepokazis, len daj tak 100 ml, to by malo stacit :-) radsej potom menej muky.
OdstrániťTáni, mňam. Omáčku cuketovú sme robili včera, takže zajtra zapekaná cuketka :-)))
OdpovedaťOdstrániťZuzi, to je sezona, ze :-) v zime budem len senilne spominat na tieto dobrotky :-)) daju sa pridat aj sampinony podla mna, alebo aj ina zeleninka.. skusam rozne varianty...
OdstrániťVeď to, ako len tú zimu prežijeme??? :-(
OdstrániťZajímavé využití cukety:) Asi vyzkouším
OdpovedaťOdstrániťdufma, ze bude chutit, nam teda chutilo velmi, ostatne, ako hocikedy :-)
OdstrániťDala som si tento recept do zoznamu. Dobra inspiracia.
OdpovedaťOdstrániťtak dufam, ze bude chutit :-)
OdstrániťĎakujem za skvelú inšpiráciu. Recept som trochu upravila a upiekla som niečo ako koláčo-nákyp. Zjedol sa na posedenie. http://www.tana-catering.blogspot.cz/2013/08/cuketovy-nakyp.html
OdpovedaťOdstrániť