POTREBUJEME:
špaldové cestoviny
250 g šampiňónov
1 stredná cuketa
4 šalotky
3 strúčiky cesnaku
250 ml sladkej smotany
čerstvo mleté korenie
dubákové korenie - alebo sušené dubáky
bylinkové korenie
čerstvá bazalka
50 g parmezánu
kúsok masla a 1 PL olivového oleja
Uvaríme si cestoviny podľa návodu a necháme odkvapkať.
Na rozpálenom oleji si orestujeme na plátky nakrájaný cesnak a šalotky, pridáme šampiňóny a trochu opečieme, zalejeme malým množstvom vody, pridáme dubákové korenie, alebo namrvené sušené dubáky pre zvýraznenie chuti, okoreníme, prikryjeme a dusíme cca 10 min. Pridáme na plátky nakrájanú cuketu a opäť chvíľku dusíme, podlejeme smoranou a varíme cca 6-8 min, aby bola cuketa al dente :-) Na zjemnenie pridáme do omáčky ešte trochu masla a premiešame. Potom pridáme nastrúhaný parmezán na dohustenie a pre dobrú chuť, zamiešame pár natrhaných lístkov bazalky a hotovo. Ak treba, dosolíme.
Ideálne je mať hlbšiu panvicu, kde do omáčky primiešame odkvapkané cestoviny a premiešame.
Presne takto to mám rada :-))) (hoci dubáky by som si zamenila za šampiňóny ;-) )
OdpovedaťOdstrániťZuzi, sampinony tam boli, dubaky susene som dala len kvoli zvyrazneniu hubovej aromy :-) lebo sampinony byvaju take plane niekedy.. aj my sme si pochutnali, Kika si dala aj duplu, co som rada, keby som im povedala, ze je tam cuketa, tak phrnu nosy, ale nastastie sa nepytali a zjedli .-)))
OdstrániťŠpaldové cestoviny som si rad kúpila, pripravila, ale horko-ťažko som ich zjedla.... :-/. Nechutili mi. A tak dobre vyzerali :-D. Nevadí. Koľko ľudí, toľko chutí. Receptom som sa ale inšpirovala, dám si obyčajné cestovinky, vynechám smotanu, syr a už sa teším na baštenie :-).
OdpovedaťOdstrániťtak to ano, kolko ludi, tolko chuti .-) mozes smotanu nahradit nejakou veganskou nahradou, ak ide o to.. ja mam rada sice aj bez smotanovych omacok, tieto robim kvoli detom, no je pravda, ze spaldove su take tuhsie a hutnejsie.. prijemna zmena avsak pre mna.
Odstrániť