Cibuľové chutney

Letná sezóna je v plnom prúde, aj keď počasie je veľmi premenlivé a vyťahovať gril je niekedy priam riskantné .-) Ale kto by odolal cibuľovému chutney, hoci bez grilu a mäska z neho, ako sme to urobili my a všetko sme si pripravili v našej malej kuchynke :-) Vôňu grilu som čiastočne nahradila marinovanými kuracími kúskami (najlepšie cez noc v marináde z muscovada, pretlaku, dejónskej horčice, worchester a malého zázraku, ktorý som si nedávno kúpila v Marks&Spencer - Smokey barbecue glaze, ale nemusí byť, barbecue chuť nám zabezpečí spomínaná marináda samotná).
Ingrediencie som dávala od oka, no, príprava chutney nie je nejako zložitá.

POTREBUJEME:
2 červené cibule
1 žltú cibuľu
3 šalotky
1-2 suš. chilli papričky
1 bobkový list
1/2 PL garam masala
čerstvo mleté korenie
štipka soli
hnedý cukor
balzamikový ocot
ružový vínny ocot
1 PL olivového oleja


Na panvici rozohrejeme olej a pridáme na jemné plátky nakrájanú červenú cibuľu a na drobné kocky nakrájanú žltú cibuľu a šalotku. Osolíme, okoreníme a opečieme cca 3 minútky, potom oheň stíšime, prikryjeme a dusíme cca 30 min. (Občas kontrolujeme a premiešame, aby nám cibuľa neprihorela). Keď je mäkká - nie hnedá - pridáme bobkový list, garam masala, rozdrzvené chilli, zaprášime hnedým cukrom a necháme skaramelizovať za stáleho miešania (asi 3 min.). Pridáme cca 3 PL vínneho octa a 60 - 80 ml balzamikového octa (aby bola cibuľa do 3/4 zaliata tekutinami). Prikryté dusíme, kým sa nám tekutiny úplne nezredukujú a cibuľa nezhnedne. Na záver za častého miešania dovaríme bez pokrievky. Necháme schladnúť v keramickej, či sklenenej nádobe a podávame k mäsku. My sme si upiekli aj zemiaky na masle a pochutili sme si veru .-) Jednoduché a chutné...


Adamfest v Podkylave

Jupíí,začala dovolenka :-) Jej prvý deň som strávila s mojou najmilšou a najbližšou rodinkou v Podkylave na pivnom festivale "Adamfest". Ráno sme sa posilnili raňajkami a vyštartovali sme do horúceho dňa spoznať ďalší kút Slovenska. Z Bratislavy trvala cesta približne hodinku a čím bližšie sme boli k cieľu, tým krajšie cesty sme míňali, lemované hustými alejami stromov poskytujúcimi príjemný chládok.

V Podkylave nás privítali rozsiahle pastviny, pekne upravené s pasúcim sa dobytkom. Ozaj pekný pohľad, o ktorý sa postarala Biofarma Charolais, na ktorej sa chová plemeno amerického dobytka Charolais. Avšak okrem toho poskytujú aj jazdy na koňoch. 


V priestoroch tejto chutnej biofarmy sa konal už spomínaný druhý ročník pivného festivalu, ktorý bol zameraný na ponuku malých pivovarov. Nakúpili sme si teda žetóny (1 ks = 0,50 Eur) a vybrali sa na obhliadku priestorov areálu, kde sme sa potešili pohľadom na nie len ustajnené kone, ale aj na tie vo výbehu...



...u nás pije pivo iba Michal, ktorý je aj šofér, takže sme neboli ukážkoví konzumenti :-) , ale ochutnali sme nealko pivo Pivea z produkcie Pivovaru Sessler, ktorý sme poznali u relácie Áno šéfe. Mne sa zdala pivea prisladká....



... avšak predsa sme si len domov odniesli nejaké to zaujímavé pivko, konkrétne dve z produkcie Prešporskej Pivotéky, a to malinové a čučoriedkové. Malinové sme dostali aj na ochutnávku, hm, to bolo chutné :-)  ...



...   taktiež jedno pivko z produkcie Pivovaru Brewdog, hlavne kvôli Kike, ktorá je vášnivá zberateľka plechoviek a zaujímavých fliaš. Plechovku sme dostali od jedného zákazníka, ktorý ju mal dopitú a druhú prázdnu fľašu nám darovala obsluha pivovaru :-) ...



... po chvíľke nám Michal vyhladol, tak ochutnal špecialitu - pečeného býka... celkom ma zaujal gril, alebo ako sa táto mašinka nazýva - v ktorej sa býk piekol na pohon kolesa poháňaného vodou...




Súčasťou programu bola aj súťaž kuchárov, avšak neviem, či sa konala, lebo práve v danom čase prišlo cca 500 motorkárov, ktorí prišli podporiť trialové vystúpenie cross motorkára z Čiech, a potom sme už pomaly aj išli  ďalej... Niektoré motorky a motorkári boli vskutku originálni .-) a zaujali nás aj motorkárske čižmičky na opätku...


... motorky vs kone... hmmm radsej cista priroda :-)



... a ešte zopár ukážok vystavovateľov:


... nechýbala ani kozmetika z piva :-)


... Záver sme sa chceli presunúť na Čachtický hrad, avšak ten bol zavretý z dôvodu rekonštrukcie. Po ceste sme však natrafili na Chateau Krakovany, kde sa síce konala svadba, ale terasu s grilom mali otvorenú, tak sme si posedeli, oddýchli a dali si niečo pod zub... Pokochali sme sa ešte krásnymi priestormi, ktoré boli prístupné, domácou vinotékou a vybrali sa domov...

Špaldové cestoviny so šampiňónmi a cuketou

Opäť jedna rýchla a chutná večera, ktorú som si vymyslela pri spotrebovávaní zvyšných surovín z chladničky. Sladkú smotanu môžete nahradiť sójovou alebo iným zdravým variantom. Cestoviny som použila hotové, od Biomilky :-) Keďže som musela minúť už aj zvyšok šunky, pridala som aj tú, ale nemusí byť, preto ju v recepte ani neuvádzam, každopádne, dobrá by bola aj opečená slaninka či pancetta - pridáme na začiatku varenia.

POTREBUJEME:
špaldové cestoviny
250 g šampiňónov
1 stredná cuketa
4 šalotky
3 strúčiky cesnaku
250 ml sladkej smotany
čerstvo mleté korenie
dubákové korenie - alebo sušené dubáky
bylinkové korenie
čerstvá bazalka
50 g parmezánu
kúsok masla a 1 PL olivového oleja


Uvaríme si cestoviny podľa návodu a necháme odkvapkať.
Na rozpálenom oleji si orestujeme na plátky nakrájaný cesnak a šalotky, pridáme šampiňóny a trochu opečieme, zalejeme malým množstvom vody, pridáme dubákové korenie, alebo namrvené sušené dubáky pre zvýraznenie chuti, okoreníme, prikryjeme a dusíme cca 10 min. Pridáme na plátky nakrájanú cuketu a opäť chvíľku dusíme, podlejeme smoranou a varíme cca 6-8 min, aby bola cuketa al dente :-) Na zjemnenie pridáme do omáčky ešte trochu masla a premiešame. Potom pridáme nastrúhaný parmezán na dohustenie a pre dobrú chuť, zamiešame pár natrhaných lístkov bazalky a hotovo. Ak treba, dosolíme.


Ideálne je mať hlbšiu panvicu, kde do omáčky primiešame odkvapkané cestoviny a premiešame. 

Výlet na Beckov

Posledné dni, ktoré nás čakali do príchodu detí z dovolenky, sme strávili malým výletom po Slovensku. Po ceste na chalupu do Uhrovca sme sa zastavili na znovu otvorenom Beckove, kde sme sa stretli s Tomášom a jeho deťmi.  Aj počasie nám vyšlo celkom príjemné, pršalo opäť až na záver výletu a ja som si tak prvý krát pozrela Hrad Beckov z blízka :-) 
Hrad Beckov bol  po rekonštrukcii opäť otvorený 19.mája 2012. Veľmi pekne je zrekonštruovaná dolná časť hradu, kde sú postavené aj remeselné domčeky. Horná časť hradu ešte nie je úplne dokončená a čaká ju veľa práce, v rámci ktorej je v pláne úplne dokončiť obnovu Hradnej Kaplnky, kde by sa mali v budúcnosti konať svadby. Zatiaľ sme si posedeli v hradnej kaviarničke pod šírim nebom .-)  




Príjemne ma prekvapila web stránka hradu, ktorú som si pozrela ešte doma, a prehľad akcií na Beckove,  z ktorých si určite aj my vyberieme a vrátime sa sem možno ešte v auguste, opäť po ceste do Uhrovca :-)
Teším sa aj na plánované otvorenie bylinkovej záhrady v roku 2013, či farmárske trhy. Zatiaľ si určite nenecháme ujsť tekvicovú party v septembri.

No a takto krásne osvetlené pole nás sprevádzalo po ceste na chalupu, kedy sa na čiernej oblohe objavilo slniečko a medzi kvapkami dažďu "rozkvitla" dúha :-)


PS: ak by ste sa vybrali navštíviť Beckov, rozhodne odporúčam VYNECHAŤ návštevu "Malého skanzenu" čo do estetických zážitkov....

... a NEVYNECHAŤ posedenie v Beckovskej kúrii, kde sme sa chutne najedli v prekrásnom prostredí pod monumentom hradnej skaly :-) áno, občas takéto scenérie vyzerajú až gýčovo, ale potešilo nás to, ako aj skvelá a milá obsluha a útulné a čisté prostredie.


Prajem pekný týždeň...

Cuketový nákyp

Najprv som chcela robiť cuketové muffiny, ale nakoniec som sa rozhodla pre nákyp, no zmes je v podstate rovnaká :-) pre oba varianty. Veľmi nám nákyp chutil, dá sa jesť samotný, teplý aj studený, s čerstvou zeleninkou je ľahkým obedom na leto. Keďže som opäť varila od oka, dúfam, že rozpísané suroviny budú sedieť, no aj s odchýlkami nie je čo pokaziť. Múku si zvolíte podľa seba a svojich stravovacích návykov. ja som použila hladkú s polentou, ale môže sa pridať iná múka.


POTREBUJEME:
2 menšie cukety
2 menšie mrkvy
1 červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
hrsť čerstvej bazalky
cca 120 g chedaru
1 sladká smotana
4 vajcia
múka na zahustenie

Cuketu, mrkvu a syr si nastrúhame na hrubom strúhadle (kúsok syru si nastrúhame na jemno a odložíme na posypanie nákypu). Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak na plátky, bazalku natrháme a všetko spolu zamiešame. Pridáme rozšľaháme vajcia, šľahačku a zahustíme múkou, aby sme mali zmes polotuhú. Dosolíme a nalejeme do zapekacej misy. Posypeme zvyšným syrom, na vrch môžme dať aj pár plátkov masla a pečieme pri 180°C cca 45 minút, možno viac :-) to uvidíte a vyskúšate špáradlom, či je nákyp upečený. 

 
Po dopečení necháme postáť, aby sa syr zatiahol, a potom už len dobrú chuť.


Letná cuketová polievka


Už pár dní mám chuť na dobrú polievočku a pre plný program som nestíhala variť, no dnes som si to po príchode z práce vynahradila. Zapojila som už po ceste domov mozgové závity, a keďže to malo byť niečo ľahké, vhodné na leto a pre líniu, a zároveň som chcela využiť mega veľkú cuketu, ktorú sme dostali od priateľov zo záhradky, vyšla z toho cuketová polievočka. 


Síce som nevedela, ako to dopadne, ale s výsledkom som veľmi spokojná a na budúce by som použila aj tofu miesto zemiakov, avšak dnes mi to doma "neschválili" :-D Paradajky som pridala takmer až na záver, pre oživenie chuti a farebnosti.  Rozpis dávam tak od oka, lebo ja som použila iba väčšiu 1/4 z tej velikánskej cukety, z ďalšej časti sa v rúre ešte pečie nákyp .-) a zároveň som sa snažila spotrebovať zeleninu z chladničky. 

POTREBUJEME (cca 4 porcie):
1 väčšia cuketa
2 stredné zemiaky
6 cherry paradajok
6 šalotiek
3 strúčiky cesnaku
1 malý pór (nemusí byť)
1 ČL kurkumy
1/2 ČL kumínu
hrsť petržlenovej vňate
1,5 litra zeleninového vývaru - alebo vriacej vody
2 PL olivového oleja 
soľ

Pripravíme si zeleninu: Zemiaky olúpeme a spolu s cuketou nakrájame na väčšie kocky. Šalotku nakrájame na polovičky, cesnak a pórik na plátky, paradajky na štvrťky.
Na rozohriatom oleji opečieme do sklenista šalotku, cesnak a pór, pridáme korenie, premiešame a pridáme cuketu a zemiaky. 2-3 minútky poopekáme a zalejeme vriacou vodou / vývarom. Keď je cuketa mäkšia, pridáme paradajky a vňať pre chuť (môžeme si polovicu odložiť a pridať ju čerstvú na tanier). Varíme ešte cca 6 minút, aby boli zemiaky mäkké. 

Dobrú chuť :-)




Alles Marille (marhuľové slávnosti) - Krems


Tento víkend som mala naozajstné prázdniny :-) Deti odišli k moru, kuchyni som dala voľno a voľný víkend sme využili na nové dobrodružstvá a poznávanie nových miest. Vybrali sme sa do Kremsu na slávnosti marhúľ. Celé to začalo, keď Zuzka našla tento poznávací zájazd na webe. Ona sa rozhodla ísť so zájazdom a vzala aj rodinku, my sme vďaka možnosti auta išli na vlastnú päsť ešte s ďalšími priateľmi. Cesta nám ubehla dobre, počasie nám vyšlo príjemné a tak nám nič nebránilo prejsť uličky tohto útulného mesta a ochutnať marhuľové dobroty.


Krems je krásne historické mestečko, ktoré leží v regióne Wachau. Slávnosti marhúľ sa tu konajú pravidelne každý rok pod názvom Alles Marille, a to priamo v starobylom centre Kremsu, ktoré tvorí prevažne pešia zóna s množstvom pekných sakrálnych budov a meštianskych domov, kde v skoro každom je nejaký obchodík. 



Na tieto marhuľové gule z tvarohového cesta čakal naozaj dlhý rad maškrtných jedákov a aj my sme si ho radi vystáli, veru sme neľutovali. Ku guliam sme dostali marhuľové aj jahodové pyré...



 Ochutnali sme aj marhuľový koláčik s marhuľovou penou a strik s marhuľovým sirupom, ten mal naozaj úspech, vďaka sirupu bol lahodne nasladlý, voňal krásne po marhuliach a ešte bol aj osviežujúci .-)


Nevedela som sa vynadívať hlavne na rôzne ďalšie iné sirupy, či z čerešní, višní, hrušiek... a oči mi jasali pri pohľade na rôzne druhy pesta, či chutney. Ochutnala som cuketové, bolo vynikajúce a už sa teším, keď si ho urobím aj ja doma.


V uličkách starého mesta bolo živo, živej rakúskej kapele tancovali do rytmu Rakúšania v krojoch, a aj "bežní" občania sa vyobliekali marhuľovo, či do rôznych krojov.


  Zistili sme, že pri Dunaji sa koná ešte jeden marhuľový festival, tak sme sa prešli k Dunaju, avšak, okrem kolotočov a pár stánkov s marhuľovými dobrotami sme tam veľa toho nevideli. Na spiatočnej ceste do historického centra sme sa zviezli štýlovým autobusom :-)


Ale našli sme aj iné originálne prepravovacie "mašinky" :-)))



Nechýbali ani originálni predajcovia marhuľových dobrôt :-) Ako tento, ktorý predával marhuľový džem hneď vedľa spodnej bielizne :-) A taktiež zaujali aj tieto dáždniky zdobiace strop jednej pasáže.



Na záver som ešte úplnou náhodou stretla Zuzku s rodinou, tak sme sa vyobjímali, vymenili si zážitky a my sme sa ďalej vybrali zasýtiť brušká nejakým veľmi neskorým obedom :-) Zapadli sme v útulnej reštaurácii v domácom dedinskom štýle Schwarze Kochl. Pochutili sme si na gulášiku, ktorý bol vynikajúci, vrátane veľkých porcií mäsa v ňom.

  
Spokojní sme sa vybrali domov, po ceste k autu nás chytil dážď, ktorý nás sprevádzal až domov, vlastne, záver dňa sme strávili v príjemnej spoločnosti u našich známych .-)

Marhuľové chutney

Včera mi pristála na stole debnička sladučkých mäkkých marhúľ, rozmýšľala som, čo s nimi, aby sa stihli spotrebovať... na gule som nemala chuť, džem ešte máme... nakoniec voľba padla na chutney, ktoré sa skvele hodilo k domácemu kuraťu s plnkou :-)
Chutney je výborná vec, aspoň pre mňa, a práve teraz je vhodné obdobie na jeho prípravu, nakoľko je sezóna ovocia vhodného na jeho prípravu.
Ja som robila chutney od oka (preto neuvádzam presný rozpis surovín), ale na webe je plno receptov, ktorými sa dá tiež inšpirovať. Ja rada experimentujem, viem, aké chute by som tam chcela cítiť a podľa toho aj varím. Netreba to zároveň preháňať s dochucovadlami, aby sa zbytočne chute neprebíjali. Vo veľa receptoch sa pridávajú aj figy alebo hrozienka... naozaj záleží len od toho, čo máte radi :-)


POTREBUJEME:
marhule (ja som mala za hlboký tanier)
1 červená cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
2 cm zázvoru
pomarančová šťava (cca 50-100 ml)
vínny ocot (50 ml)
2 sušené chilli papričky
1/2 ČL sušeného koriandru
1/2 ČL kardamónu, či iného korenia podľa chuti
hnedý/trstinový cukor
soľ, olivový olej


Pripravíme si suroviny: Marhule nakrájame na štvrtinky, alebo väčšie kocky. Zázvor nastrúhame na jemnom strúhadle, cibuľu a cesnak nakrájame na jemno. Pripravíme si koreniny.
Rozpálime panvicu, 1 PL oleja a opečieme na ňom do sklenista cibuľku (na miernejšom ohni). Pridáme cesnak, zázvor a koreniny, a 1 minútku po dusíme, pridáme marhule, premiešame, zasypeme cukrom (s mierou) a zýšime plameň, aby nám cukor skaramelizoval pri stálom miešaní. Po cca 4 min. vlejeme pomarančovú šťavu, vínny ocot a miešame, kým sa tekutiny nezredukujú cca o polovicu, marhule by nemali byť úplne rozvarené a tekutina by mala mať hustejšiu konzistenciu. Podľa chuti jemne osolíme. Hotovo. (Podľa chuti môžeme ešte pridať aj nasekaný rozmarín - ja som do jednej dávky pridala). Odmenou mi bola vyžiadaná "chutney dupľa" :-)


Zvyšné chutney nám vydrží v chladničke pár dní, prípadne ho môžeme sterilizovať a odložiť na zimu :-) V lete sa hodí výborne aj k bravčovému mäsku, alebo aj ako omáčka ku grilovaným dobrotám.



  Prajem Vám pekný zaver týždňa :-)


Špenátovo-ricottové ravioli so šalviovým maslom


Moje prvé domáce cestoviny... ovšem, ak nerátam rajbaničku, slíže či fliačky :-) Takéto plnené sú prvé a myslím, že s radosťou sa k nim vrátim a budem skúšať nové kombinácie plniek a tvarov cestovín....  S cestom sa veľmi dobre pracuje, ovšem, treba ho poriadne vymiesiť. Ja ešte popracujem na výslednom tvare :-)


Cesto nie je nič svetoborné, určtie ho už majú mnohí ľudkovia zvŕtajúci sa v kuchyni za sebou:
POTREBUJEME:
na 100 g hladkej múky špeciál (00) ide 1 vajce

Množstvo si upravíme podľa počtu stravníkov. Nám pre 4 stačilo 300 g múky. Múku preosejeme, do stredu rozbijeme vajcia a vymiesime cesto. Miesenie trvá dlhšie, nakoľko cesto musí byť homogénne a hladké. Potom ho necháme chvíľku odpočívať prikryté pod utierkou a pripravíme si plnku:

POTREBUJEME:
200 g ricotty
125g baby špenátu
soľ, čerstvo mleté korenie
2 strúčiky cesnaku, 2 malé šalotky
maslo

Cesnak a šalotku si nakrájame na tenké plátky a na masle chvíľu popražíme. Pridáme špenát a za občasného miešania ho necháme "podusiť" cca 2 minútky.  Zmes som okorenila, osolila a na "tri" obrátky zmixovala tak, aby ostali kúsky špenátu celé. Do vychladnutej zmesi pridáme ricottu, premiešame a plníme cesto...


Odležané cesto vyvaľkáme na čo najtenší plát, ktorý prepolíme tak, aby nám vznikli dve rovnaké časti (jednou prikryjeme druhú polovicu cesta, kde bude náplň). Potom radielkom narežeme a vidličkou popritláčame okraje. Pracujeme na pomúčenej doske. Pripravené ravioli som nechala trošku sa slniť na balkóne :-) zatiaľ čo mi zovrela voda na varenie...


Ani neviem, ako dlho ich variť, som to tak od oka, aj som zabudla sledovať čas :-) Ale to určite uvidíte, cca 6 minút...
Uvarené scedíme, opláchneme pod studenou vodou a necháme odkvapkať. Zatiaľ si v panvici pripravíme šalviové maslo:

POTREBUJEME:
2 PL masla
1 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
hrsť šalviových lístkov
1 PL citrónovej šťavy

Na masle a oleji opražíme krátko plátky cesnaku, pridáme šalviu a hneď aj odkvapkané ravioli, chvíľu premiešavame a opekáme. Na tanieri posypeme parmezánom a dobrú chuť :-)


 Ravioli - chutné boli .-)