Šampiňónové nebíčko v papuľke

... presne tak by som nazvala zážitok z polievky, ktorou som sa inšpirovala na blogu mojej kamarátky Lucy Love to Bake (kde nájdete aj zoznam použitých surovín)...

Mierne som upravila prípravu po svojom, nakoľko rada varím od oka a podľa chuti. Varenie s vínom dodá jedlám vždy zaujímavý podtón, ale nivu do polievky, priznám sa, som ešte nedávala. Avšak výsledok milo prekvapí, nakoľko niva dodá polievke jemné chuťové korenisté podfarbenie.

V hrnci som si roztopila väčší kus masla, asi 1/4 z celého - maslo je jedna z mojich hlavných ingrediencií pri krémových polievkach. Cibuľu krájam na štvrtky a cesnakové strúčiky trochu popučím, aby sa uvoľnila chuť. Spolu s cibuľou orestujem na masle do sklovita, potom pridáte nakrájané 2-3 väčšie zemiaky, šampiňóny, väčšiu štipku koriandru, čerstvo mleté korenie a orestujeme, kým šampiňóny nechytia zlatý odtieň. Zalejeme vínom a necháme pár minút víno prevariť a dolejeme vývarom. Varíme takmer do mäkka a následne vyberieme polovicu šampiňónov na ozdobu a do zvyšku prilejeme smotanu, muškátový oriešok a povaríme ešte 5-10 minút. Na záver rozmixujeme, vrátime nerozmixované šampiňóny a hotovo :-)

Ozdobila som pažítkou a opečeným chlebíkom.

Vďaka Lucy za inšpiráciu :-)

2 komentáre:

  1. to vyzerá luxusne, celkom ako z francúzskej reštaurácie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Biba, tuto naozaj vrelo odporucam, nehanbila by som sa ju ponuknut ani Zidkovi .-) vdaka Lucy, od ktorej mam tento recept som si obohatila chutove zazitky, vyskusaj .-)

      Odstrániť