Cukinové lasagne

Výdatná, zdravá a chutná večera:

POTREBUJEME:
1 balík lasagní
1 kg cukiny 
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
3 šalotky
soľ, korenie
olivový olej
parmezán na posypanie
Biela omáčka:
500 g jemného tvarohu
70 g strúhaného parmezánu
100 ml kyslej smotany
soľ, korenie
Červená omáčka:
500 g paradajkového pyré
2 strúčiky cesnaku
1 PL hnedého cukru
hrsť čerstvej bazalky


Nakrájame si cibuľu na drobno, cesnak, šalotku a cukinu na plátky. Na rozpálenom oleji opečieme cibuľku a šalotku (cca 4 min.) a pridáme cukinu a cesnak, 5 minút premiešavame, potom osolíme, okoreníme, podlejeme troškou vody a dusíme do mäkka na miernom ohni. Ku koncu som odstránila pokrievku, aby sa odparila všetka voda. Cukina zmenší objem, takže sa nemusíte báť, že je jej na prvý pohľad veľa :-) Každopádne to chce ale väčšiu hlbokú panvicu, či hrniec.
Kým sa nám dusí cukina, pripravíme si omáčky:
Na paradajkovú opečieme na plátky nakrájaný cesnak s polovicou nasekanej bazalky, pridáme cukor, necháme rozpustiť a pridáme paradajkové pyré (pozor, nie pretlak!). Povaríme 5 minút a odstavíme.
Na bielu omáčku zmiešame všetky ingrediencie, posolíme a okoreníme podľa chuti.
Do hotovej cukiny vmiešame 2/3 bielej omáčky, čo nám vytvorí náplň do lasagní.
Na dno zapekacej misy dáme červenú omáčku, lasagne, cukinu zmiešanp s bielou omáčkou a takto opakovane vrstvíme, až zakončíme všetko bielou omáčkou, ktorá nám ostala. Posypeme ešte parmezánom, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť pri 180°C cca 35 minút.



Ja používam lasagne, ktoré sa vopred nevaria, takže preto ten dlhší čas zapekania.

 

Dobrú chuť :-)

7 komentárov:

  1. Táni, mňam, tak na toto jedlo by som sa dala nahovoriť aj teraz večer. Ešte vám ostalo? ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jej Zuzi, no ano, este mame :-)) sme sa tiez nevedeli dockat, akosi mi to dlhsie dnes trvalo vsetko .-)

      Odstrániť
  2. Vypadá to moc dobře a zdravě, určitě zkusím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. taky to moc dobre chutna :-)) nam bezmasite verzie najviac chutia vseobecne...

      Odstrániť
  3. Hneď ako narastú prvé cukety v záhrade idem do toho, mňam! Lasagne s mäsom zahrejú, ale na leto sú tieto "zelené" ako stvorené. A vďaka za inšpiráciu na fotku, lasagne sa asi neradi fotia, lebo mne vždy vyjdú také ohavné fotky, že až :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Ivanka, u nas mali v Bille akciu, za dobru cenu, lebo tu som použila až 6 cukín .-) ešte mi dve ostali, ja môžem cukinu a podobné zeleniny jesť stále... bohuzial zahradku vsak nemame.
      Tiež som sa obávala, ako mi dopadne fotenie, lebo predsa len je to také jedlo, že niekedy nevydrži stáť v pozore :-D ale dobre to dopadlo. Dobru chut teda, az budes skusat! :-)

      Odstrániť
  4. vždy ich robím len s mäsom, ale toto je super verzia, cukina mi chutí, tak toto bude určite dobrá kombinácia :)

    OdpovedaťOdstrániť