Šosovicovo-klobáskový hrniec po burgundsky :-)

Keďže nám ostali nejaké špekáčky a klobásky zo sobotňajšieho výletu, po krátkom premýšľaní som zvolila tento šošovicový experiment s poľovníckym nádychom - vďaka borievkam a ríbezľovému džemu a spomínaným špekáčkam (klobáskam). Ja som použila viedenskú klobásu, ktorá vyzerá ako tenšie špekáčky, a zložením je podobná. Naše široké špekáčky neodporúčam, alebo ak tak, potom ich nakrájať na plátky a opiecť a použiť takto. Vínko odporúčam červené s buketom ríbezlí, vhodné k poľovníckym špecialitám - ja som zvolila Alibernet Topoľčianky :-) Ale vhodné je aj portské.

POTREBUJEME:
4 viedenské klobásky
250 g šošovice
6 plátkov slaniny
8 šalotiek
8 strúčikov cesnaku
6 šampiňónov
2 mrkvy
1 petržlen
1 veľký zemiak
viazanička z čerstvého rozmarínu (2ks) a petržlenu (2ks)
1 podrvená chilli paprička
1 PL paradajkového pyré
10 sušených borievok
250 ml červeného vína
1 a 1/2 L hovädzieho vývaru
1-2 PL ríbezľového džemu
nasekaná petržlenová vňať

1 PL olivového oleja


Pripravíme si všetky suroviny: Klobásky rozkrojíme na polovičky. Mrkvu a petržlen nakrájame na plátky. Zemiak a šampiňóny na kocky. Šalotky a cesnak ošúpeme a necháme vcelku.

 Na rozpálenom oleji si v hlbokom hrnci či panvici opečieme klobásky a vyberieme. Vo výpeku opečieme plátky slaniny cca 2 minúty, potom pridáme všetku zeleninu a opekáme ďalších 5 minút, kým mrkva nepustí farbu a slanina nie je chrumkavá. Pridáme bylinky, borievky a chilli papričku. Minútku so všetkým premiešame a pridáme paradajkový pretlak a opäť premiešame.


 Zalejeme vínom a vývarom, privedieme do varu a následne stíšime oheň, aby nám tekutiny iba mierne bublali a varíme. Do polomäkkej šošovice pridáme klobásky naspäť a dovaríme do mäkka., kým sa nám väčšina vývaru neodparí a šošovica nezhustne (v polovici som dovarila pod pokrievkou). Pridáme ríbezľový džem - kto nemá rád nasladlú chuť, dá 1 PL, inak dáme 2 PL.


Podávame s čerstvým chlebíkom, posypané petržlenovou vňaťou. A samozrejme, komu chutí, najlepšie s vínkom, ktoré nám ostalo .-)




6 komentárov:

  1. a toto vyzerá tiež dobre...:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj chuti .-) premyslala som, ci klasicky slovensky sosovicovy privarok, ci experiment, no, oplatio sa ....

      Odstrániť
  2. to je parada! a inak ta uplne spodna fotka je dokonala!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto je super recept, mnaaam:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem Lucka :-) tiez sme si pochutnali, dokonca aj dcera to zjedla .-)))

    OdpovedaťOdstrániť