Alles Marille (marhuľové slávnosti) - Krems


Tento víkend som mala naozajstné prázdniny :-) Deti odišli k moru, kuchyni som dala voľno a voľný víkend sme využili na nové dobrodružstvá a poznávanie nových miest. Vybrali sme sa do Kremsu na slávnosti marhúľ. Celé to začalo, keď Zuzka našla tento poznávací zájazd na webe. Ona sa rozhodla ísť so zájazdom a vzala aj rodinku, my sme vďaka možnosti auta išli na vlastnú päsť ešte s ďalšími priateľmi. Cesta nám ubehla dobre, počasie nám vyšlo príjemné a tak nám nič nebránilo prejsť uličky tohto útulného mesta a ochutnať marhuľové dobroty.


Krems je krásne historické mestečko, ktoré leží v regióne Wachau. Slávnosti marhúľ sa tu konajú pravidelne každý rok pod názvom Alles Marille, a to priamo v starobylom centre Kremsu, ktoré tvorí prevažne pešia zóna s množstvom pekných sakrálnych budov a meštianskych domov, kde v skoro každom je nejaký obchodík. 



Na tieto marhuľové gule z tvarohového cesta čakal naozaj dlhý rad maškrtných jedákov a aj my sme si ho radi vystáli, veru sme neľutovali. Ku guliam sme dostali marhuľové aj jahodové pyré...



 Ochutnali sme aj marhuľový koláčik s marhuľovou penou a strik s marhuľovým sirupom, ten mal naozaj úspech, vďaka sirupu bol lahodne nasladlý, voňal krásne po marhuliach a ešte bol aj osviežujúci .-)


Nevedela som sa vynadívať hlavne na rôzne ďalšie iné sirupy, či z čerešní, višní, hrušiek... a oči mi jasali pri pohľade na rôzne druhy pesta, či chutney. Ochutnala som cuketové, bolo vynikajúce a už sa teším, keď si ho urobím aj ja doma.


V uličkách starého mesta bolo živo, živej rakúskej kapele tancovali do rytmu Rakúšania v krojoch, a aj "bežní" občania sa vyobliekali marhuľovo, či do rôznych krojov.


  Zistili sme, že pri Dunaji sa koná ešte jeden marhuľový festival, tak sme sa prešli k Dunaju, avšak, okrem kolotočov a pár stánkov s marhuľovými dobrotami sme tam veľa toho nevideli. Na spiatočnej ceste do historického centra sme sa zviezli štýlovým autobusom :-)


Ale našli sme aj iné originálne prepravovacie "mašinky" :-)))



Nechýbali ani originálni predajcovia marhuľových dobrôt :-) Ako tento, ktorý predával marhuľový džem hneď vedľa spodnej bielizne :-) A taktiež zaujali aj tieto dáždniky zdobiace strop jednej pasáže.



Na záver som ešte úplnou náhodou stretla Zuzku s rodinou, tak sme sa vyobjímali, vymenili si zážitky a my sme sa ďalej vybrali zasýtiť brušká nejakým veľmi neskorým obedom :-) Zapadli sme v útulnej reštaurácii v domácom dedinskom štýle Schwarze Kochl. Pochutili sme si na gulášiku, ktorý bol vynikajúci, vrátane veľkých porcií mäsa v ňom.

  
Spokojní sme sa vybrali domov, po ceste k autu nás chytil dážď, ktorý nás sprevádzal až domov, vlastne, záver dňa sme strávili v príjemnej spoločnosti u našich známych .-)

6 komentárov:

  1. paradne fotky, krasny zazitok to musel byt.. aspon takto cez zabery som sa do toho riadne vzila :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tie kroje sa páčili aj mne :) Táni, si mi pripomenula, čo som ja už trocha pozabudla (a to sme tam boli včera ;-) ): štýlový autobus, dievčatko v káričke (tiež som fotila), dáždniky na strope, pestá, "čatní", nooo, bolo čo pozerať. Guláš s knedľou vyzerá fantasticky :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mary, ano bolo tam veru pekne, este mozes vyuzit aj dalsi vikend, myslim ze sa konaju marhulove slavnosti v meste Spit, teda, tento vikend :-) treba vygooglit....
    Zuzi, tusim sme sa cely cas tesne minali :-))) ano, bol fantasticky, velmi nas prekvapilo, ake velke kocky masa nam dali, ledva sme to zjedli..

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jééé to by se mi taky moooc líbilo a ty knedlíčky nahoře jsou vyloženě k nakousnutí:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano, boli moc dobre :-))) tieto "food vylety" mame naozaj radi...

      Odstrániť
  5. mnam takto navecer mi az skvrka v zaludku,ked pozeram na tvoje fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť