Čriepky z oslavy :-)

Včera sme mali opäť jednu z našich veľkých rodinných osláv, okrem meninových oslávencov, ktorých bolo požehnane, zohrával hlavnú postavu môj syn Lukáško so svojimi 13timi narodeninami.
Sme tak stredne veľká rodina .-) 3 súrodenci a naše 3 polovičky, 7 detí, 3 rodičia, bohužiaľ, neboli sme úplne kompletní, traja účastníci chýbali, no náš malý, či stredne veľký bytík bol zaplnený tak akurát. 


A ako prebiehala príprava dobrôt na slávnostný stôl? :-) Obligátne chlebíčky som hneď vypustila z mysle, ich miesto zaujali dva slané koláče a zeleninovo a ovocno-syrové jednohubky a vďaka švagrinke sme mali aj dve torty :-)
Začala som v piatok večer, kedy som sa pustila do prípravy torty. Najprv som mala v pláne urobiť našu banánovú tortu s parížskym krémom, avšak Luki mal chuť na metrový koláč, pripravila som teda tortu s vanilkovou plnkou do metrového koláča a na osvieženie ešte pribudli jahody a ríbezľový džem:

POTREBUJEME:
Cesto:                                          Krém:
180 g pr. cukru                                2 balíčky Zlatý klas
180 g hladkej múky                           250 g jemne zmäknutého masla
5 vajec                                          150 g pr. cukru     
1/2 bal. kypriaceho pr.
8-10 lyžíc vlažnej vody

Žĺtka vymiešame s cukrom a vodou do penista, jemne vmiešame múku a sneh z bielok, pečieme pri 180°C cca 40 minút. Na krém si uvaríme zlatý klas podľa návodu, do vychladnutého vmiešame po častiach maslo a cukor. Ak by ste chceli dosiahnuť ovocnú chuť krému, miesto mlieka uvaríme krém v ovocnej šťave. Korpus prerežeme, potrieme kyslastým džemom, naplníme krémom a ovocím a polejeme bielou polevou.


Na druhý deň ráno prišli na rad slané koláče. Začala som špargľovým quichom s chedarom, ktorý máme radi v rôznych obmenách a osvedčil sa mi aj pri návštevách. Po patričnom váhaní: "čo to jeee, toto jesť nebudem, či ako to vlastne chutí", sú všetci príjemne prekvapení a spokojní. Tento krát som do cesta pridala chedar. Trošku horšie sa s ním pracovalo, preto ho treba nechať dlhšie odležať. Ale nevadí, aj keby sa nám zle vyvaľkalo, je možné cesto poňaťahovať priamo v zapekacej miske. 

POTREBUJEME:

Cesto:                                        Náplň:
140 g masla                                  300 ml šľahačky
90 g chedaru                                 110 g chedaru
225 g hl. múky                              5 vajec
 1 ČL soli                                    400 g zelenej špargle
4 PL vody                                    korenie, soľ

Suroviny na cesto vymiešame a odložíme oddýchnuť do chladničky (Chedar strúhame na jemno). Medzi tým si pripravíme náplň: Vymiešame vajíčka, prilejeme šľahačku, okoreníme čerstvým korením a osolíme, primiešame na hrubo nastrúhaný chedar (kúsok si necháme na posypanie) - v upečenom quiche vytvorí peknú žltú štruktúru. Keď máme cesto už vo forme, popicháme ho vidličkou, a nalejeme časť smotany s chedarom. Na husto naukladáme očistenú špargľu (hlavičky si odložíme na ozdobu) a zalejeme zvyškom smotany a posypeme zvyšným chedarom a ozdobíme odloženými hlavičkami. Pečieme pri 180°C cca 40 minút, ja po asi 25tich minútach teplotu znižujem na 160°C, aby sa pekne prepiekol, ale nepripiekol .-) Necháme pred krájaním postáť, aby sa syr zatiahol a quiche sa dal krajšie nakrájať. Podávam ho so šalátikom - teraz sme mali polníček s cherry paradajkami preliate citrónovým olejom, trochu soli, korenia.. 


Ďalším slaným koláčikom bol tento úžasne voňavý "tart" s karamelizovanou cibuľkou a slaninkou. Ten som už ani nestihla pofotiť :-)

POTREBUJEME:
140 g slaninky
5 väčších cibúľ 
tymián, olivový olej
1 PL hnedého cukru
140 g ricotty
120 g creme fraiche
1 vajce
soľ, korenie
100 g syru Old Dutch 48%
1 veľké vajce
na cesto:
1/2 balíka chlebovej zmesi
2 PL polenty


Na suchej panvici si opražíme na jemno nakrájanú slaninku do chrumkava, vyberieme a odložíme, ale výpek necháme v panvici, do ktorej prilejeme trochu olivového oleja a pridáme na jemné plátky nakrájanú cibuľu (ja som zmiešala červenú a bielu) a lístky z čerstvého tymiánu. Na jemnom plameni opekáme cca 20 minút, kým nie je zlatohnedá, pridáme hnedý cukor, zvýšime plameň a 4-5 minút za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Cibuľu vyberieme ku slaninke a necháme vychladnúť.
Keď je cibuľa vychladnutá, zmiešame chlebovú zmes s lístkami čerstvého tymiánu a vypracujeme podľa návodu. Nenechávame však kysnúť, ale rovno cesto vyvaľkáme a dáme ho do misy na pečenie, ktorú sme vymastili a vysypali polentou. Na cesto navrstvíme ricottu zmiešanú s creme fraiche, 1 vajcom, soľou a korením. Cibuľovú zmes zmiešame s najemno nastrúhaným syrom a 1 vajcom a navrstvíme na ricottu.
Pečieme pri 180°C  cca 30-40 minút - do zlatohneda. Necháme vychladnúť. Celý koláč sa dá vďaka polente krásne vybrať z nádoby.

No, a ešte malé zeleninovo a ovocno-syrové predkrmy  :-)


A tu je pekná tortička od švagrinky Alenky, ktorá má hobby pečenie tort a ich zdobenie marcipánom:

Pekný zvyšok víkendu prajem .-)

6 komentárov:

  1. Táni, všetko vyzerá veľmi skvostne a Lukiho jahodová torta...hneď by som si dala! Super, že sa Ti všetko vydarilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem za pochvalu Zuzka :-) ano, aj ja by som si veru dala ESTE :-)))

      Odstrániť
  2. Tanicka, no klobuk dole. Krasa, tusim nabuduce pridem gratulovat:-))

    OdpovedaťOdstrániť