Cuketový nákyp

Najprv som chcela robiť cuketové muffiny, ale nakoniec som sa rozhodla pre nákyp, no zmes je v podstate rovnaká :-) pre oba varianty. Veľmi nám nákyp chutil, dá sa jesť samotný, teplý aj studený, s čerstvou zeleninkou je ľahkým obedom na leto. Keďže som opäť varila od oka, dúfam, že rozpísané suroviny budú sedieť, no aj s odchýlkami nie je čo pokaziť. Múku si zvolíte podľa seba a svojich stravovacích návykov. ja som použila hladkú s polentou, ale môže sa pridať iná múka.


POTREBUJEME:
2 menšie cukety
2 menšie mrkvy
1 červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
hrsť čerstvej bazalky
cca 120 g chedaru
1 sladká smotana
4 vajcia
múka na zahustenie

Cuketu, mrkvu a syr si nastrúhame na hrubom strúhadle (kúsok syru si nastrúhame na jemno a odložíme na posypanie nákypu). Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak na plátky, bazalku natrháme a všetko spolu zamiešame. Pridáme rozšľaháme vajcia, šľahačku a zahustíme múkou, aby sme mali zmes polotuhú. Dosolíme a nalejeme do zapekacej misy. Posypeme zvyšným syrom, na vrch môžme dať aj pár plátkov masla a pečieme pri 180°C cca 45 minút, možno viac :-) to uvidíte a vyskúšate špáradlom, či je nákyp upečený. 

 
Po dopečení necháme postáť, aby sa syr zatiahol, a potom už len dobrú chuť.


12 komentárov:

  1. hmm tak to vypadá super, taky se zítra chystám na cuketu a hledám inspiraci, co z ní vykouzlit :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-) no, my mame cely tyzden cuketovy... este mi tiez par cukin ostalo, z ktorych bude pravdepodobne omacka na cestoviny :-)

      Odstrániť
  2. Cuketu my môžeme na všetky spôsoby, smotanu nahradím mliekom a budúci týždeň už aj robím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka, presne aj my, na vsetky sposoby :-) urcite ani mliekom nic nepokazis, len daj tak 100 ml, to by malo stacit :-) radsej potom menej muky.

      Odstrániť
  3. Táni, mňam. Omáčku cuketovú sme robili včera, takže zajtra zapekaná cuketka :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzi, to je sezona, ze :-) v zime budem len senilne spominat na tieto dobrotky :-)) daju sa pridat aj sampinony podla mna, alebo aj ina zeleninka.. skusam rozne varianty...

      Odstrániť
    2. Veď to, ako len tú zimu prežijeme??? :-(

      Odstrániť
  4. Zajímavé využití cukety:) Asi vyzkouším

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dufma, ze bude chutit, nam teda chutilo velmi, ostatne, ako hocikedy :-)

      Odstrániť
  5. Dala som si tento recept do zoznamu. Dobra inspiracia.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ďakujem za skvelú inšpiráciu. Recept som trochu upravila a upiekla som niečo ako koláčo-nákyp. Zjedol sa na posedenie. http://www.tana-catering.blogspot.cz/2013/08/cuketovy-nakyp.html

    OdpovedaťOdstrániť