Letná cuketová polievka


Už pár dní mám chuť na dobrú polievočku a pre plný program som nestíhala variť, no dnes som si to po príchode z práce vynahradila. Zapojila som už po ceste domov mozgové závity, a keďže to malo byť niečo ľahké, vhodné na leto a pre líniu, a zároveň som chcela využiť mega veľkú cuketu, ktorú sme dostali od priateľov zo záhradky, vyšla z toho cuketová polievočka. 


Síce som nevedela, ako to dopadne, ale s výsledkom som veľmi spokojná a na budúce by som použila aj tofu miesto zemiakov, avšak dnes mi to doma "neschválili" :-D Paradajky som pridala takmer až na záver, pre oživenie chuti a farebnosti.  Rozpis dávam tak od oka, lebo ja som použila iba väčšiu 1/4 z tej velikánskej cukety, z ďalšej časti sa v rúre ešte pečie nákyp .-) a zároveň som sa snažila spotrebovať zeleninu z chladničky. 

POTREBUJEME (cca 4 porcie):
1 väčšia cuketa
2 stredné zemiaky
6 cherry paradajok
6 šalotiek
3 strúčiky cesnaku
1 malý pór (nemusí byť)
1 ČL kurkumy
1/2 ČL kumínu
hrsť petržlenovej vňate
1,5 litra zeleninového vývaru - alebo vriacej vody
2 PL olivového oleja 
soľ

Pripravíme si zeleninu: Zemiaky olúpeme a spolu s cuketou nakrájame na väčšie kocky. Šalotku nakrájame na polovičky, cesnak a pórik na plátky, paradajky na štvrťky.
Na rozohriatom oleji opečieme do sklenista šalotku, cesnak a pór, pridáme korenie, premiešame a pridáme cuketu a zemiaky. 2-3 minútky poopekáme a zalejeme vriacou vodou / vývarom. Keď je cuketa mäkšia, pridáme paradajky a vňať pre chuť (môžeme si polovicu odložiť a pridať ju čerstvú na tanier). Varíme ešte cca 6 minút, aby boli zemiaky mäkké. 

Dobrú chuť :-)




4 komentáre:

  1. Cuketa je dobrá do všeho, ale pořádná cuketová polívka je jednička! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. skusala si, ci poznas? :-) ja vacsinou robim kremovu, ale mala som chut na nieco lahke a bola som prekvapena, ake je to dobreee :-)))

      Odstrániť
  2. Jednou mě napadlo, že by nebylo vyzkoušet polívku, když už cuketu dávám skoro všude, trochu jsem se bála co z toho vzejde, ale cuketa je prostě skvělej vynález :) Nezkazí žádnou dobrotu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne ako pises :-) a aku polievocku si robila? kremovu, ci takuto z celej cukety?

      Odstrániť