Marhuľové chutney

Včera mi pristála na stole debnička sladučkých mäkkých marhúľ, rozmýšľala som, čo s nimi, aby sa stihli spotrebovať... na gule som nemala chuť, džem ešte máme... nakoniec voľba padla na chutney, ktoré sa skvele hodilo k domácemu kuraťu s plnkou :-)
Chutney je výborná vec, aspoň pre mňa, a práve teraz je vhodné obdobie na jeho prípravu, nakoľko je sezóna ovocia vhodného na jeho prípravu.
Ja som robila chutney od oka (preto neuvádzam presný rozpis surovín), ale na webe je plno receptov, ktorými sa dá tiež inšpirovať. Ja rada experimentujem, viem, aké chute by som tam chcela cítiť a podľa toho aj varím. Netreba to zároveň preháňať s dochucovadlami, aby sa zbytočne chute neprebíjali. Vo veľa receptoch sa pridávajú aj figy alebo hrozienka... naozaj záleží len od toho, čo máte radi :-)


POTREBUJEME:
marhule (ja som mala za hlboký tanier)
1 červená cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
2 cm zázvoru
pomarančová šťava (cca 50-100 ml)
vínny ocot (50 ml)
2 sušené chilli papričky
1/2 ČL sušeného koriandru
1/2 ČL kardamónu, či iného korenia podľa chuti
hnedý/trstinový cukor
soľ, olivový olej


Pripravíme si suroviny: Marhule nakrájame na štvrtinky, alebo väčšie kocky. Zázvor nastrúhame na jemnom strúhadle, cibuľu a cesnak nakrájame na jemno. Pripravíme si koreniny.
Rozpálime panvicu, 1 PL oleja a opečieme na ňom do sklenista cibuľku (na miernejšom ohni). Pridáme cesnak, zázvor a koreniny, a 1 minútku po dusíme, pridáme marhule, premiešame, zasypeme cukrom (s mierou) a zýšime plameň, aby nám cukor skaramelizoval pri stálom miešaní. Po cca 4 min. vlejeme pomarančovú šťavu, vínny ocot a miešame, kým sa tekutiny nezredukujú cca o polovicu, marhule by nemali byť úplne rozvarené a tekutina by mala mať hustejšiu konzistenciu. Podľa chuti jemne osolíme. Hotovo. (Podľa chuti môžeme ešte pridať aj nasekaný rozmarín - ja som do jednej dávky pridala). Odmenou mi bola vyžiadaná "chutney dupľa" :-)


Zvyšné chutney nám vydrží v chladničke pár dní, prípadne ho môžeme sterilizovať a odložiť na zimu :-) V lete sa hodí výborne aj k bravčovému mäsku, alebo aj ako omáčka ku grilovaným dobrotám.



  Prajem Vám pekný zaver týždňa :-)


2 komentáre:

  1. Mňaaam!!! Táni, Ty, máš novú zapekaciu misku? Veľmi kráááásna :-)))))))) Nech Ti obidve slúžia k spokojnosti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no ze Zuzi, taka som z nich nadsena :-) a tak z nich dobre chutiiii .-))) Tak som ich otestovala, dobre napiekli.. a teraz mame spokojne plne bruska .-)

      Odstrániť