Staročeská Kulajda

Táto výdatná polievka s hubami a kôprom najlepšie chutí v zime :-) Včera ma ňou inšpiroval pán Pohlreich vo svojej relácii, síce som bohužiaľ zmeškala jeho spôsob prípravy, ale pri spomienke na Kulajdu sme na ňu dostali chuť. V našej kuchyni má už trvalé dlhoročné miesto.


POTREBUJEME:
6 veľkých zemiakov (podľa veľkosti hrnca)
väčšiu hrsť sušených hríbov - najlepšia je zmes a ja dávam tak do 2dcl pohára
3 vajcia uvarené na tvrdo
kôpor
60 g masla
150 ml smotany na varenie
1 cibuľa
5 gulôčok nové korenie, 3 ks bobkový list
1 L vývar - nemusí byť
2 PL kryšt. cukru
soľ


Najprv si pripravíme hríby, ktoré namočíme aspoň na 10-15 min. do horúcej vody. Na masle speníme na drobno nakrájanú cibuľu spolu s bobkovým listom, korením a cukrom do zlatista. Pridáme zemiaky, ešte podusíme a pridáme hríby aj s vodou, v ktorej boli namočené a s vývarom (pokiaľ nemáme, pridáme miesto vývaru vodu), aby sme mali polievkovú hustotu (nie však príliš riedke). Varíme do mäkka a pridáme smotanu a kôpor a prevaríme. Po odstavení polievky pridáme na malé kocky nakrájané vajcia a ocot podľa chuti. Polievka má byť sladkokyslá, ale nie príliš, aby sa neprebila chuť hríbov. Dosolíme podľa chuti.

Ak by ste mali príliš riedku, môžete zahustiť solamylom rozmiešaným v smotane, avšak ešte počas fázy varenia, ale vajcia polievočku krásne dohustia :-)

Dá sa robiť aj so strateným vajcom, ktoré položíme do stredu taniera do polievky. Vyzerá to veľmi pekne, ale my to veľmi nemusíme :-)

Dobrú chuť.



3 komentáre:

  1. Mnaaam, to som tusim nikdy nejedla a taku chut si mi na to prave spravila:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rovnako som túto polievočku ešte nejedla a podľa surovín a obrázku vyzerá prudko jedlo.

    OdpovedaťOdstrániť