"Fish Pie" so zemiakovou krustou

Opäť jedno zdravé jedlo, zároveň výdatné a veľmi chutné .-) Odporúčam vyskúšať. Môžete použiť aj iný druhy rýb, ako som napísala v recepte, napr. pridať krevety, či krabie mäso. Ryba musí byť bez kože a kostí. Ja som nemala čas zháňať čerstvú u mäsiara, tak som použila mrazenú, ale určite je lepšie použiť čerstvú, už len kvôli vode, ktorú nám pustí mrazená ryba, čo môže trochu pokaziť výsledný vzhľad porkmu, viď moje foto .-) 

POTREBUJEME:
500 g tresky
500 g halibuta
4 väčšie šalotky
3 PL vínneho octa
150 ml bieleho vína
375 g kyslej smotany
500 g čerstvého špenátu
soľ, čerstvo mleté korenie
Na zemiakovú krustu:
8 väčších zemiakov
100 ml mlieka
100 ml šľahačky
3-4 strúčiky cesnaku
1 chilli paprička
väčšia štipka šafránu 
2 PL olivového oleja
šťava a kôra z 1 citróna
soľ
Na záver:
strúhaný chedar
olivový olej


Najprv si dáme variť na kocky nakrájané zemiaky do mäkka - na pyré.

Šalotky nakrájame na tenké plátky, ak treba aj prepolíme a spolu s vínnym octom (ja som použila ružový, ale môže byť biely) dáme do panvice. Rozohrejeme, a keď sa ocot vyparí, zalejeme bielym vínom a redukujeme, až kým nám opäť neostane skoro iba šalotka. K šalotke pridáme kyslú smotanu, korenie, soľ, stíšime plameň a miešame, kým sa smotana nezredukuje a opäť nezhustne. Odstavíme a necháme vychladúť. Studené zmiešame s rybami nakrájanými na kúsky. (Dôležité je mať rybu úplne usušenú)

Špenát si očistíme, umyjeme pod studenou vodou a následne oblanšírujeme (ja som nechala špenát na chvíľku aj vo vode, aby bol mäkší), necháme odkvapkať a vychladnúť.

Teraz máme už aj uvarené zemiaky, ktoré scedíme a pripravíme si krustu: Do hrnca na mlieko a šľahačku, pridáme šafrán, pretlačený cesnak, rozmrvenú chilli papričku a privedieme k varu. Odstavíme, vmiešame citrónovú kôru a vlejeme do zemiakov spolu s citrónovou šťavou a olivovým olejom. Pomačkáme (nie úplne do hladka).

A ideme na vrstvenie :) Do zapekacej misy dáme na spodok rybiu zmes, na ňu dáme vyžmýkaný špenát a zakryjeme zemiakovou krustou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C do zlatista, cca 30 minút. Na záver zemiaky posypeme chedarom a pridáme pár kvapiek olivového oleja. Necháme opäť zapiecť do zlatista. Necháme trochu vychladnúť, aby sa suroviny zatiahli a "koláč" sa dal pekne vcelku krájať a naberať.


Chuť je vynikajúca, hlavne tie šafránové zemiaky s citrónovou šťavou a chilli sa skvele dopĺňajú s chuťou rybky.

Dobrú chut!




2 komentáre:

  1. mňaaam, to je dobrota, všetko samé dobré ingrediencie, super :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :-) ano, same dobreeee, mnam mnam .-)))) vdaka (sa mi trosku nepdoaril pomer zemiaky - rybka - ale kedze tie zemiaky boli take dobre, ani to nevadilo .-)

    OdpovedaťOdstrániť