Krémová zemiaková polievka s údeným lososom

Výdatná chutná polievočka na tieto chladné dni .-) Trošku som experimentovala a vznikla táto dobrotka, kto má rád chuť údeného lososa, tak bude spokojný. Polievočka mi pripomínala moju Kulajdu, ale tú inakosť jej práve dodal údený losos. Ja som použila dva plátky, pre mňa stačilo, v polievke bol jemne cítiť, neprebíjal však ostatné chute. Spolu s kôprom a kyslou smotanou je to mňamka :-)


POTREBUJEME:
2 väčšie plátky údeného lososa
1 kg zemiakov 
2 jarné cibuľky alebo pór
3 strúčiky cesnaku
kôpor
1 liter vývaru
50 g masla
100 ml šľahačky
180 ml kyslej smotany
korenie, soľ, bobkový list
1 PL kr.cukru


Nakrájame zemiaky na kocky (2 zemiaky si odložíme bokom), cibuľku na kúsky a na rozohriatom masle opečieme spolu s cesnakom do zlatista, pridáme korenie, bobkový list a polovicu lososa nakrájaného na kúsky, opekáme ďalšie 3 minútky a zalejeme vývarom (kurací, alebo zeleninový). Keď sú zemiaky mäkké, všetko spolu rozmixujeme na hladký krém (ideálne ponorným mixérom), teraz dáme do krému zvyšného lososa a zemiaky nakrájané na menšie kocky, pridáme šľahačku, za hrsť nasekaného kôpru, cukor a varíme opäť do mäkka na slabom ohni a pri častejšom miešaní. Ak by sa Vám zdala polievka hustá, môžete priliať ešte vývar. Na záver polievku odstavíme a vmiešame ešte kyslú smotanu.

 Ideálne a veľmi chutné je podávať ju so strateným vajcom a prípadne aj s opečeným toastom :-)



4 komentáre:

  1. Mám veľmi rada kôpor, táto polievka vyzerá mňamkovo. Táni, vyskúšam :))) (Na tom džbániku je sliepočka?)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano Zuzka, sliepocka, som si objednala z internetu 4 vecicky taketo a tak sa vytesujem, ako male dieta! Tento stary dedinsky francuzsky styl je uzasne romanticky a pekny :-) Asi sa poobzeram este po nejakych kuskoch...
      a co sa polievky tyka, dufam,ze bude chutit :-) Mne je udeny losos trosku tazky na zaludok, ale chut super..

      Odstrániť
  2. Nádhera, to vajíčko tam krásně uvařené..no dokonalost sama

    OdpovedaťOdstrániť