Noc Literatúry 2012

16. mája sa uskutočnil už 4. ročník Noci literatúry, napriek tomu sme sa zúčastnili prvý krát. Celý deň som sa rozhodovala, či áno alebo nie, nakoniec mi v tom pomohla kamarátka Zuzka z Lásky na tanieri, ktorá sa bez váhania pridala a bolo "vybavené" :-) . V Bratislave pre nás organizátori našli netradičné priestory v lokalite Starého mesta. Čítalo sa  napr. v garážach, v kaviarňach, na katedre, v zasadačke či na ministerstve. Výber kníh bol naozaj reprezentatívny a kvalitný. Pri niektorých sme sa nasmiali, pri niektorých mlčky počúvali a pri jednej som mala pocit, že sa strácam v stoličke od úzkosti z deja danej knihy. Ale v závere to bol veľmi pekný večer. Stretli sme sa osobne s našimi obľúbenými umelcami, ako je Zuzka Kronerova, či Viktor Horian, osobnosti s úžasnými hlasmi... Všetky stanoviská sme síce nestihli, nakoľko sme so sebou zlákali aj deti, a museli ísť na druhý deň do školy, no na budúci rok určite vyrazíme skôr, aby sme stihli obehnúť a vypočuť si všetky ukážky.
Niektoré nás dokonca inšpirovali k plánovanému zakúpeniu kníh. Ja osobne som sa najviac nasmiala pri čítaní Ivany Kuxovej, ktorá ma veľmi milo prekvapila. Doteraz som ju poznala iba zo seriálu Panelák ako Dominiku, kde ma príliš neohúrila, ale pri jej prednese som nestíhala ústa otvárať od smiechu, či úžasu .-) Vynikajúca bola aj Milka Vášáryová, už síce s vážnejším podaním, no veľmi milým a mojej generácii blízkym, čo sa obsahu knihy týka.... Viktor Horjan bol zas veľmi milý a vôbec nesklamal moje očakávania - kamarátsky prístup, príjemné vystupovanie... A keďže sme sa s ním stretli ešte pred príchodom davu ľudí, stihli sme "prehodiť" aj pár slov. Veru, bol by to vynikajúci sused :-))

Tu je pár okamihov z dnešného večera:

Viktor čítal Michela Houellebecqa - Mapa a územia, bohužiaľ som na neho pri prednese nevidela, ale plánujem si ho pozrieť v Gunagu na nejakom predstavení :-) Pred čítaním sme mali aj krátku ukážku z architektonických plánov obnovy Starého mosta. Mne sa však najviac páči terajšia podoba....Ešte by som dodala, že ma prekvapil svojou výškou, nakoľko ja som síce teda dosť urastená, necítila som sa aj tak pri ňom ako obor :-)


Kristína prekvapila zvučným hlasom a spolu so starostkou starého mesta, p. Rosovou, čítala Moniku Kompaníkovú - Piata loď. Priestor zasadacej sieni Mestského úradu bol tak isto veľmi prívetivý a hojný počet poslucháčov sa tým pádom nemusel tlačiť.


Spomínaná "Dominika" - Ivana Kuxová, veľmi milá osôbka s úžasným prednesom, sa tak vžila gestami do obsahu, že som mala miestami pocit, ako by som bola v divadle.. nemám námietky :-) Čítala Sylwiu Chutnik - Vreckový atlas žien, kniha, ktorú si určite kúpim! Osvetľuje role žien v typickej topografii mesta, role kuchynských matiek, trhovníckych kráľovien, dievčatiek v ružovom, či obojpohlavných cukrárov. Otvára dvere do ich domovov, do životov, do mikrokozmu obytného domu a štvrte. Ponúka úžasný kaleidoskop postáv, ktoré sa nevedia vtesnať do surovej a drsnej reality dneška. Nenapodobiteľnosť a svojráznosť knižky, jej svojbytná kompozícia, slangová poetika, tragikomické čaro i dramatická výbušnosť vytvára originálny autorský jazyk. Hoci nejde o typické ľahké čitateľské sústo, vzrušujúci zážitok pri čítaní námahu bohato vynahradí.


Na Zuzku Kronerovú som sa tešila najviac, svojím úžasným hlasom a prívetivosťou nesklamala. Avšak pri čítaní deja z knihy Dacia Maraini - Vlak poslednej noci - som sa, ako som vyššie spomínala, strácala v stoličke od úzkosti... Doteraz som ju mala zafixovanú z našej obľúbenej Lieskuľky, ktorú si aj teraz rada vypočujem, no výborne by sa hodila veru aj do hororu .-)))


No, ešte nesmiem vynechať pani Magdu Vášáryovú a jej Daniela Glattauera - Navždy Tvoj. Je to veru dáma, s veľkým D. Stále šarmantná, napriek veku, a jej prednes bol veľmi upokojujúci, avšak nie nudný... Túto knihu si tiež zaobstarám .-)

Samozrejme, že sme sa neobišli bez nočného obžerstva :-D Nie, neľutujem, príjemná spoločnosť, deti boli spokojné a napriek tomu, že som sa obávala, či s nami a programom vydržia, obstáli na výbornú. Dokonca Luki, môj synček, počúval viac ako jeho staršia sestra Kika s Terkou. A dokonca sa tiež sem tam zasmial :-) Takže túto expedíciu považujem za osožnú a hádam zajtra v škole nepospia od únavy :-)


Tak už len pekné sny zaželať a v sobotu hor sa na Noc múzeí a galérií :-)

PS: je úžasné mať dobrých priateľov!

4 komentáre:

  1. škoda mne sa tam nepodarilo ísť, vyzerá, že to bola super akcia :) ...ale noc muzei dúfam absolvujeme, tak sa tam v tej tlačenici niekde možno stretneme...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak ak sa hadam spozname, tak sa aj usmejeme na seba .-)))

      Odstrániť
  2. Táni, posielam Ti veľké objatie :-) . Som dojatá a to doslova! Včerajší večer bol skvelý, k tomu úžasný kultúrny zážitok a Tvoja fotodokumentácia bezchybná. My sme sa rozhodli pre 3 knihy a už sa ich neviem dočkať, tak ako ďaľšieho ročníka Noc literatúry. Ps: čítala pani MAGDA Vašáryová a bola...nemám slov, ospravedlňujem sa za výraz, ale maximálne kvalitná! :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no Zuzka, moja, ja ja som dojata teraz z tvojich krasnych slov! Uz aby bola sobota!
      PS: no uznaj, taka mega chyba, uz som to opravila :-)))) ale na fotke co som ti poslala to uz neopravim.. jooj, ale vzdy som si ich mylila :)

      Odstrániť