Pikantný kuskus s pečenou tekvicou, cícerom a pomarančom

Dnešný experiment s večerou sa celkom vydaril, akurát mi vyšlo trošku väčšie množstvo, takže sa bude "kuskusovať" aj zajtra :-) Už dlhšie mám v hlave skúsiť kuskus s pečenou tekvicou, ktorú milujem spolu s pikantným chilli a šťavnatým pomarančom. Pridala som aj konzervovaný cícer a bodku za celým jedlom dodal koriander z môjho balkónu :-)
Pri rozpise surovín si množstvo upravte podľa stravníkov, mne z tohto vyšlo tak na 6 porcií (ale bohužiaľ ho jem len ja).

POTREBUJEME:
200 g kuskusu
1/2 malej žltej tekvice na pečenie
5-6 šalotiek 
5 strúčikov cesnaku
1 plechovka cíceru
šťava z 1/2 citróna
šťava z 1/2 pomaranča
dužina z 1 pomaranča
1-2 sušené chilli papričky
olivový olej
soľ, korenie, rozmarín



Najprv si pripravíme na pečenie: tekvicu ošúpeme a nakrájame na malé kocky, cesnak a šalotku ošúpeme a šalotky prekrojíme na polovice. Pokladieme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, podrvíme chilli (podľa chuti, ja som dala 2 a kuskus bol príjemne pikantný) a na záver pokvapkáme medom. Na vrch položíme vetvičky rozmarínu a pečieme pri 180°C cca 45 minút - do mäkka.
Keď sa nám tekvica dopeká, pripravíme si kuskus: dáme do misky, posolíme, pokvapkáme olivovým olejom a zalejeme vriacou vodou tesne nad povrch, prikryjeme a necháme nabobtnať (cca 3 min.), potom pridáme cícer, aby sa prehrial a premiešame. Pridáme upečenú zeleninu a na kúsky nakrájaný pomaranč, pomarančovo-citrónovú šťavu a ak treba ešte dosolíme. Vmiešame natrhané lístky koriandru a jeme :-)



Tip: ak vynecháme cesnak a cibuľku, mohli by sa tam hodiť aj hrozienka, alebo opečené ďatle a pridať ešte med - získali by sme sladký dezert :-) 


PS: vonku bola práve prietrž mračien a v byte tma tmúca, čo som svietila - to som svietila, fotky dobre nedopadli :-) no kuskus príjemne potešil. Základ je mať rád koriander, a sladko-pikantné jedlá .-)




4 komentáre:

  1. tak toto by mi určite chutilo, waw, tie kombinácie sú super a fotky sa ti podarili, to srdiečko je krásne:)

    OdpovedaťOdstrániť