Polievka z pečenej cibule

Jedli ste už krémovú cibuľačku? Nie? Tak čo tak skúsiť jednu z pečenej cibule :-) Ak máte radi cibuľovú chuť, táto polievka na nej určite nešetrí...

POTREBUJEME:
6-7 stredných cibúľ
3 hlávky cesnaku
1 veľký zemiak
čersrtvý roozmarín
čerstvý tymián
100 ml bieleho vína
1 liter vývaru 
100 ml smotany na varenie
muškátový oriešok, korenie
soľ (ak bude treba aj hnedý cukor)
olivový olej


Cibuľu s cesnakom a bylinkami dáme na plech, polejeme olivovým olejom a dáme piecť na 160°C cca 45 minút, aj dlhšie - kým nie je cibuľa upečená do mäkka. (Ja som trocha asi podcenila čas, nakoľko som dala väčšie cibule a v strede neboli úplne prepečené, v porovnaní s cesnakom, ktorý bol upečený na pastu). Vo výsledku by sme mali byť schopní vytlačiť vnútra cibule a cesnaku ako pastu. 
Necháme vychladnúť a potom vnútro vytlačíme. Dáme do hrnca aj s pár bylinkami, ktoré sa piekli spolu s cibuľou a cesnakom a zalejeme vínkom, prevaríme, zalejeme vývarom a pridáme zemiaka korenie. Varíme cca 15-20 minút. Potom odstavíme, pridáme smotanu, muškátový oriešok, soľ a ak treba, rozmixujeme - keďže ja som cibuľu nemala úplne na hladko prepečenú a dovarenú. Na chuti to však neuberie, ak sa Vám cibuľka úplne nerozpadáva, akurát je potom sladšia. Ja som na záver ešte pridala aj 1 ČL hnedého cukru a prevarila.



  Dobrú chuť...



9 komentárov:

  1. Iha toto vyzera dobre, asi aj pekne voni.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Miska, cibulovo :-) toto je polievka pre tych, co ju maju vyslovene radi :-) ale moji mali indikatori si dali aj po duple, tak asi sa oplati odskusat...

      Odstrániť
  2. ...perfektná polievka, ja zvyknem robiť z restovanej cibule s kúskami slaninky, ale vyskúšam podľa teba...máš krásny blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no, tak to by som zas ja pozrela tvoj recept .-) dakujem za pochvalu,mas na blogu aj tvoju verziu cibulovej? :-)

      Odstrániť
    2. ...zatiaľ nie, ale bude :)len ešte neviem kedy...

      Odstrániť