Divinové ragú na brusniciach

Tieto veľkonočné sviatky sme privítali celkom netradične, a v podobnom duchu sme si ich celé aj prežívali. Žiaden šalát, žiadne údené :-) Ale pekne som vytiahla divinu z mrazáku, nakoľko potrebujem zlikvidovať zásoby pred plánovaným rozmrazením chladničky a pochutnali sme si tak na chutnom ragú. Kto nemá rád kombináciu jemne sladkastej chuti a mäsa, tak to nebude nič pre neho, ale pre ostatných odporúčam, na omáčke sme si naozaj pochutili, až sme taniere vylizovali :-)))
Váhu mäsa mám od oka, keďže som nekupovala a nevážila pred varením.

POTREBUJEME:
cca 1 kg mäsa z diviačika
2 ks petržlen
2 ks mrkva
2 väčšie cibule
3 - 4 kopcovité PL brusnicového džemu
za 2 varešky masti a aj masla
trochu hladkej múky
300 ml červeného vína (ja som použila sladší merlot)
700 ml vody
soľ
korenie, ktoré si zviažeme do gázy a tak budeme variť:
8 ks nového korenia

5 ks celé korenie
10 ks sušených borievok
3 bobkové listy
1 vetvička rozmarínu
na záver:
cca 60 g masla
200 ml sladkej smotany
mixér :-D

Tak, pustíme sa do prípravy: najprv si všetky suroviny pripravíme do misiek, mäso aj zeleninu nakrájame na hrubšie kocky.  Roztopíme si masť v hrnci s hrubým dnom a najlepšie takom, ktorý môžete dať do rúry, lebo budeme potom mäso variť pomaly v rúre (ale môže sa aj na šporáku). Na masti z prudka opečieme mäso, aby sa zatiahlo a vyberieme ho bokom aj s výpekom. Do hrnca dáme teraz maslo a opečieme na ňom koreňovú zeleninu do zlatista, potom pridáme cibuľu a keď bude aj tá zlatistá, pridáme brusnice a víno, necháme prejsť varom, premiešame a vrátime do hrnca mäso, pridáme bylinky, vodu, prevaríme.
Následne zaprášime povrch múkou, a dáme do rúry vyhriatej na 180°C na 8-10 minút, potom premiešame a pri 160°C pečieme pomaly mäsko do mäkka. Trvá to dlho .-D

Keď je mäsko mäkké, tekutina zredukovaná tak, aby sme mali mäsko len ňou pokryté, vyberieme ho z hrnca opäť a do budúcej omáčky pridáme smotanu a maslo, prevaríme na šporáku a rozmixujeme, následne mäsko vrátime späť. Ak chcete mať omáčku super jemnú, môžete ju ešte pred vrátením mäska precediť cez jemné sitko. Nám chutila taká, aká bola.



1 komentár:

  1. jooj tak toto vyzerá fantasticky..., teraz tu aj s mojim mužom slintáme... len zohnať niekde divinu :)

    OdpovedaťOdstrániť