Letné krupoto

 Fajnová ľahká a chutná záležitosť na letné dni :-) Také je krupoto, ktoré zasýti, ale zároveň zdravo a osviežujúco. Ak máte radi chuť krúpkov, tak si ho určite pripravte...



POTREBUJEME:
300 g krúpov
50 g masla
1 dcl bieleho vína
3 šalotky
cca 15 - 20 ks cherry paradajok
1 menšia cuketa
4 ks  jarnej cibuľky
1 liter zeleninového vývaru
čerstvo mleté farebné korenie
soľ podľa chuti na záaver (ja nedávam, ak je vývar slaný)
cca 0,5 dcl olivový olej

A čo s tým všetkým? :-) Príprava ako pri talianskom rizote, najprv si premyjeme krúpy a necháme dobre odkvapkať. Zatiaľ rozohrejeme rúrú na 180°C a dáme do nej na 10 minút upiecť paradajky, ktoré sme prekrojili na polovicu, pokorenili a poliali olivovým olejom (ak sú paradajky málo dozreté, môžeme ich ešte posypať trochou trstinového cukru).
Teraz si na kúsku masla opečieme šalotky nakrájané na plátky - trvá to veľmi krátko, a pridáme odkvapkané krúpy. Premiešame a zalejeme vínom, necháme zredukovať až sa úplne vsiakne a odparí. Teraz prilejeme vývar, len toľko, aby bolo krupoto tesne zaliate a za občasného miešania opäť necháme vypariť a opäť prilejeme časť vývaru. Pri treťom priliatí vývaru primiešame už aj neulúpanú nakrájanú cuketu na malé kocky. Keď sa nám vývar zredukuje asi na 1/4, pridáme na malé plátky nakrájanú jarnú cibuľku a už len chvíľu premiešame, aby malo krupoto krémovú konzistenciu. Pridáme zvyšné maslo, premiešame a odstavíme. Do hotového opatrne zamiešame paradajky aj so šťavou, čo pustia.
Kto chce, môže si posypať aj parmezánom :-) alebo pokvapkať citrónovou šťavou, ktorá dodá ešte osviežujúcejší nádych.

Dobrú chuť :-)


1 komentár: