Chinois

Naše deti milujú Jean Pierra - koláčik - z Lidlu. Tak som hľadala niečo podobné, čo by sme si sami doma urobili a našla som na Vareche tento sladký recept pochádzajúci z Francúzska:

POTREBUJEME:
Cesto:                                                        Plnka Creme patissiére:
400 g hl. múka                                              500 ml mlieka
50 g kr. cukor                                               3 ks žĺtky
100 ml vlažné mlieko                                       50 g hl. múka
15 g droždie                                                100 g hnedý, alebo kr. cukor
2 ks vajcia                                                  1 ks vanilkový lusk
štipka soli                                                   1 ks vanilkový cukor


+ 1 vajce na potieranie

Najprv si prirpavíme kvások tak, že rozmiešame v troche mlieka droždie s 1ČL cukru a necháme pracovať. Zatiaľ si dáme do veľkej misy múku, pridáme zvyšný cukor, soľ a vyšľaháme si vajcia zvlášť. Hotový kvások pridáme k múke, následne pridáme vyšľahané vajcia a maslo a vypracujeme na hladké nelepivé cesto, ktoré necháme prikryté utierkou kysnúť 2 hodiny na teplom mieste. 

Pripravíme si krém: Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a pridáme múku, opäť vymiešame. Mlieko spolu s vanilkou z lusku a vanilkovým cukrom privedieme k varu a prilejeme ho k žĺtkovej zmesi. Dôkladne vymiešame, dáme späť do hrnca na šporák a varíme do zhustnutia. Odstavíme a necháme vychladnúť.

Z vykysnutého cesta odoberieme 1/3, ktorú vyvaľkáme na tenký, okrúhly plát o veľkosti tortovej formy. Dáme ho do vymastenej a pomúčenej tortovej formy. Zvyšné cesto vyvaľkáme na tenký obdĺžnikový plát, potrieme vychladnutým krémom (môžeme posypať kúskami čokolády, prípadne podľa vašej chuti hrozienkami, atď) a zrolujeme na závin, ktorý nakrájame na 4 cm kúsky. Tie kladieme do formy. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom.

Do nezapnutej rúry dáme misu s vriacou vodou a následne formu s cestom. Necháme kysnúť 1 hodinu. 

Potom vyberieme misu s vodou, Chinois potrieme opäť vajcom a dáme konečne piecť pri 180°C na 35 minút. Po dopečení ho potrieme glazúrou z vody a cukru a necháme na mriežke vychladnúť.

PS: Nooo, zle som si to vypočítala, chýbali mi dve roládky na vyplnenie formy :-) tak som musela prekrojiť a rozdvojiť roládky, no vo forme to nakoniec aj tak krásne nakyslo a nie je to až také strašné :-) A jasné, že mi zazvonil telefón v čase natierania krému, takže som zabudla aj pridať čokoládu.... No chutí sladúčko a naozaj, skoro ako Jean Pierre :-)





1 komentár: