Torta s limetkovým krémom

Tento víkend máme naozaj sladučký, včera sme stavili na náš obrátený koláč s hruškami a dnes som špekulovala, čo ľahké, zároveň šťavnaté upiecť deťom. Rozhodnutie padlo na túto ľahkú tortu - čo do chuti - s limetkovým krémom a broskyňami. Môžeme použiť aj citrónovú príchuť - šťavu a kôru - do krému, cesta a polevy, záleží len od našej chuti. Cesto je ľahké, piškótové :-)

POTREBUJEME: 
Cesto:                                             Plnka:
5 vajec                                           8 plátkov želatíny
100 g pr. cukru                                 3-4 PL pr cukru
1 vanilkový cukor                               1 vanilkový cukor /vanilkový lusk
100 g hl. múky                                  500 g mäkkého tvarohu (Kapucín)
1 ČL kypriaceho prášku                       125 ml šľahačky
1 balenie vanilkového pudingu                šťava z limetky  
limetková kôra                                  2 mäkké roztlačené broskyne


Poleva: 

200 g pr. cukru
2 PL limetkovej šťavy
1 PL horúcej vody
1 PL oleja


Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a žĺtky vymiešame s cukrom do penista. Múku si zmiešame s pudingom a kypriacim práškom a opatrne ju pridávame po častiach so snehom k cestu. Cesto vylejeme do tortovej formy a pečieme pri 180°C cca 20 minút do zlatista. Necháme 5 minút na mriežke pri otvorenej rúre, potom odstránime obruč formy a preklopíme na dosku a odstránime opatrne aj spodnú časť formy. Korpus necháme vychladnúť a prerežeme na polovicu.

Medzi tým, ako nám korpus chladne si pripravíme plnku:
Vymiešame si všetky ingrediencie, šľahačku vymiešame zvlášť a pridáme ku krému. Pripravíme želatínu podľa návodu, ktorú následne zmiešame s krémom.

Spodok korpusu vrátime naspäť do umytej formy a naplníme ju krémom, na vrch dáme druhú časť korpusu a necháme stuhnúť v chladničke.




Potom odstránime opäť obruč, pripravíme si polevu - vymiešaním ingrediencií a následne ňou polejeme celú tortu, necháme uschnúť a konzumujeme :-)


 PS: Ak niekto pociťuje absenciu poriadnej citrusovej chuti, toto je možno práve koláč, kde sa vďaka plnke a pridaním väčšieho množstva citrusovej šťavy dá pekne vyhrať so stupnicou "kyslosti a sviežosti" .-) ale myslím, že toto množstvo úplne stačí, aspoň pre nás, na dosiahnutie požadovanej chuti....



8 komentárov:

  1. Ta musi byt super, taka kyselakovo svieza. Milujem limetkovu polevu na kolacoch.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ano Miska, presne si ju vystihla, ja mam radsej limetku, ako citron :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. úžasné , svieži a letný koláčik, tiež mám radšej limetku a tie fotky sú perfektné :))))
    P.S. nominovala som ťa na ocenenie, pozri na môj blog

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Odpovede
    1. este musim zistit, ako sa to robi, a zlepsit svoje negramotne pohybovanie v ramci nominacii .-)

      dakujem Vam! velmi ma to tesi...

      Odstrániť
  5. Dnes jsem se do něj pustila, doufám, že bude mít úspěch, ale věřím, že ano, protože už jen to těsto je božské-ochutnala jsem při krájení...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no to sa tesim! dufam, ze bude chutit, kludne daj viac broskyn do kremu :-)

      Odstrániť