Kuracie soté Bonne Femme

Ďalšie zo šťavnatých soté, obohatené o francúzsku príchuť :-) Na tento spôsob sa dá pripraviť rôzny druh mäsa, či ako soté, či medaiólnky. Vínko dodá omáčke zaujímavú príchuť a bylinky ju skvele chuťovo dofarbia :-)


POTREBUJEME:
4 kuracie prsia / vykostené stehná
150 g šampiňónov
8 šalotiek
100 g slaninky (anglickej)
1/8 masla
100 ml bieleho vína
400 ml kuracieho vývaru
100 ml sladkej smotany
hrsť petržlenovej vňate
1 PL čerstvého tymiánu
2 bobkové listy
mleté farebné korenie
soľ
1 PL hl. múky (ak nepridávame smotanu)

Na roztopenom masle si v hlbokej panvici opečieme do zlatista na kúsky nakrájané kuracie mäso. Okoreníme ho a trošku iba osolíme, až keď je opečené. Vyberieme ho z panvice a pridáme na malé kocky nakrájanú slaninku, ktorú opečieme. Potom pridáme na štvrtky nakrájané šalotky a opäť opekáme do zlatista a pridáme na štvrtky nakrájané šampiňóny. Zase opekáme asi 8 minút a pridáme tymián a bobkový list a opekáme ďalšie 2 minúty. Poprášime zmes hladkou múkou a premiešame. Pridáme víno a varíme cca 6 minút. Prilejeme vývar a pridáme mäso späť do panvice. Varíme do zmäknutia šampiňónov. Ak by ste mali omáčky málo, pridáme ešte vývar a na záver smotanu, ktorú tiež necháme prevariť.

Podávame s tarhoňou, ktorú pripravíme tak, že ju na oleji do zlatista opečieme, a potom zalejeme studenou vodou asi 0.5 mm nad tarhoňu, osolíme a necháme na najslabšom plameni prikryté variť, kým sa voda neodparí. V tejto fáze do tarhoni nedávame varechu, ani nemiešame, ani nič neskúšame.... Až keď je voda odparená, vypneme plameň, premiešame ju a necháme ešte chvíľku postáť  :-) Výborne chutí aj so zemiakmi na masle s petržlenovou vňaťou.


5 komentárov:

  1. Juj, hneď by som si dala, len by som tarhoňu vymenila za ryžu : )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. .-) je to naozaj chutné, ale ako ryžu, radšej ešte zemiačky s vňaťkou a biele vínko k tomu, hmmm :-)))

      Odstrániť
  2. perfektné, som tarhoňoik, takže presne podľa mojej chuti :)

    OdpovedaťOdstrániť