Zapekané zemiaky s pórom a šampiňónmi


Ľahký obed plnej chuti .-)


POTREBUJEME:
700 g zemiakov (podľa veľkosti zapekacej misy upravujeme aj suroviny)
1 pór
6 šalotiek
2 - 3 strúčiky cesnaku
300 g šampiňónov
1 hrsť petržlenovej vňate
1 PL oleja
1 PL masla + maslo na hoblinky
mleté korenie, soľ


na zaliatie:
150 ml šľahačky
1 vajce
1/2 šálky strúhaného parmezánu
mleté korenie, soľ, muškátový oriešok


Zemiaky ošúpeme, nakrájame na jemné plátky a 5 min ich predvaríme vo vriacej osolenej vode a scedíme. Zatiaľ, čo nám trochu vychladnú, pripravíme si pórovo-šampiňónovú zmes:
Pór a cesnak nakrájame na jemné plátky, šampiňóny a šalotku na hrubšie plátky a nasekáme si vňať. Na rozpálenom oleji s maslom opekáme všetku zeleninu cca 5 minút, kým nám trochu nezmäkne. Odstavíme, zamiešame do zmesi nasekanú vňať a mierne okoreníme a osolíme. Túto pórovo-šampiňónovú zmes naukladáme na maslom vymastené dno zapekacej misy. Na vrch pokladieme na husto zemiaky a zalejeme šľahačkou, ktorú zmiešame s vajcom, parmezánom a korením.
Na vrch poukladáme maslové hoblinky a pečieme na 170°C - 180°C do zlatista, cca 40 minút. 



PS: Vrstvenie v štýle francúzskych sa mi zdá asi lepšie, t.j. zemiaky na spodu, potom zmes, a potom opäť  zemiaky :-) 

2 komentáre:

  1. Pozerám že máte podobné chúťky ako my, ja som nedávno robila zapečené zemiaky s chrenom a syrom, Tento tvoj recept je super, ako vždy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. fiha, to je tiez zaujimava kombinacia, dala si aj receptik? musim ist pozriet .-) dakujem

      Odstrániť