Zázvorový čaj s medovkou

No už je to tak, antibiotika predpísané, hor sa pod perinu a k dobrému čajíku. Zázvorový čaj s medovkou nie je iba úžasný zahrievací čaj na zimné sychravé dni, ale hlavne výborný zaháňač bacilov. Obsiahnuté silice v zázvore sú veľmi účinné, hlavná zložka gingerol nachádzajúca sa špeciálne len v zázvore sa zahriatím a miernym odstátím mení na ešte účinnejší shogaol, ktorý má vyššiu protizápalovú účinnosť. Shogaol má aj vyšší pálivý potenciál, takže po chemickej zmene gingerolu na shogaol bude čaj mierne pálivejší - skoro ako chilli paprička.V kombinácii s protibakteriálnou  protivírusovou medovkou sú silná a hlavne veľmi chutná dvojka .-)

Zázvor si ošúpeme, nastrúhame a na 2dcl pohár dáme cca 1 kopcovitú ČL lyžičku zázvoru a pár lístkov medovky, ja dávam aj viac, lebo milujem štipľavú chuť zázvoru, ale zase opatrne, aby sme si nepodráždili žalúdok. Čerstvá medovka nám vďaka citrónovej aróme a chuti nahradí citrón, ktorý zase používame v lete pri pripravovaní studenej zázvorovej limonády :-)
Zalejeme horúcou vodou - nie vriacou, inak by nám účinné látky vyprchali a hneď popíjame, dochutený medom, alebo cukrom.

Pokiaľ je to možné, používame vždy čerstvý zázvor a medovku, pretože tak majú aj silnejšiu arómu, ale hlavne vyšší obsah účinných látok. Predovšetkým v zázvore.

Tak, na zdravie! :-)

2 komentáre:

  1. Ja sa priznám, raz mi ho spravil muž, lebo som bola chorá... po hodinke ma dosť bolelo bruško a na priedušky zabral. Máš to krásne pofotené.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :-) u nás je zázvor doma každodennou súčasťou, či na varenie, či na nápoje, tak asi sme zvyknutí, jeho štipľavučkú chuť si vždy vychutnávam :-)

      Odstrániť