Cukinové muffiny

Jar je naozaj tu, už nám lietajú netopiere pri balkóne a tak to chce niečo ľahké a zelinové, preto cukinové muffinky :-) Dajú sa jesť aj studené na druhý deň, čo je výhoda, keďže si ich môžeme vziať so sebou hoci aj na výlet, či do práce. Chutia rovnako dobre samotné, alebo so zemiakmi, či šalátikom. A ako na to?

POTREBUJEME (12 silikónových košíčkov):
2 veľké cukiny
3 strúčiky cesnaku
2 šalotky
čerstvý tymián
menšia hrsť pažítky
farebné čerstvo mleté korenie
soľ, muškátový oriešok
100 ml šľahačky/alebo 125 g kyslej smotany
100 g chedaru
3 vajcia
PL masla
olivový olej
mozzarella

Príprava: Predohrejeme si rúrú na 170°C, cukinu nakrájame na kocky, cesnak a šalotku na tenké kolieska. V hlbokej panvici si roztopíme maslo s troškou olivového oleja a do rozohriateho pridáme šalotku, asi PL tymiánových lístkov a cesnak, 2 minútky opekáme a pridáme cukinu a podlejeme malým množstvom vody. Dusíme, kým sa voda neodparí, potom osolíme a okoreníme. Z pripravenej zmesi odoberieme 3/4, ktorú rozmixujeme na kašu a všetko necháme vychladnúť. Medzi tým rozšľaháme vajcia, pridáme smotanu, muškátový oriešok, soľ, nasekanú pažítku a vymiešame na hladkú zmes, do ktorej pridáme vychladenú rozmixovanú cukinu a zvyšné kocky cukiny, a tiež chedar. Premiešame a plníme do košíčkov. Na vrch dáme kúsky mozzarelly a pokvapkáme ešte olivovým olejom. Pečieme cca 30 minút do zlatista. Muffiny necháme pred vybratím z košíčkov vychladnúť, aby sa nám syr zatiahol a lepšie sa vyberali, alebo vyjedáme rovno z košíčkov.


Ak použijeme kyslú smotanu, budú muffinky pevnejšie hutnejšie, ja som chcela vyskúšať variant so sladkou smotanou, ale asi je lepšie ich piecť vo vodnom kúpeli :-) Každopádne, chutia skvele a voňajú po tymiáne.

A len tak na ukážku, takto vyzerali brokolicové muffiny, veľmi podobné cukinovým, avšak s kyslou smotanou :-)


2 komentáre:

  1. ooo, az mam chut oblizat monitorku:) hmmm vyzeraju bozsky!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mne viac chutia v kombinacii s kyslou smotanou .-) ale boli dobre, bohuzial som ich nemohla jest kvoli chorobe, tak bude repeteeee

    OdpovedaťOdstrániť