Nadýchaná plnka s medvedím cesnakom

Tak po dlhej dobe opäť s jarným prílivom energie sa podelím o moje zážitky v kuchyni aj mimo nej. Užívame si momentálne nie len prvé teplé jarné dni, ale aj nové suroviny, ktoré sa nám núkajú s príchodom nového ročného obdobia, akým je teraz napr, medvedí cesnak, vynikajúci pre jeho silné detoxikačné účinky. A pri jeho zbieraní sa človek aj na vzduchu vyvetrá, prejde v prírode, nabije sa slnkom a zeleňou :) Ja som takto včera dofúkala duše na bicykli a vyrazila smer Starý háj k Dunaju. Bol krásny deň a veru, dobre mi to padlo, ako dnes zas pochúťky z neho. Keďže som potrebovala zlikvidovať zvyšky z chladničky, ako aj staré rohlíky a Veľká noc sa blíži, padla voľba na plnku.

POTREBUJEME:
5 starších rohlíkov
5 vajec
1 dcl mlieka
2 hrste medvedieho cesnaku
1 veľká cibuľa
30 dkg šunka, slanina
100 g hnedé šampiňóny - nemusia byť, ale mne ostali :-) 
čierne korenie, mletá paprika, soľ
masť

Takže, rohlíky si nakrájame na kocky a polejeme mliekom a necháme tak. Na panvici si na masti opražíme cibuľku nakrájanú na drobno do zlatista a pridáme slaninu, šunku, hríby a necháme ešte pár minút poopekať. Okoreníme, opaprikujeme a posolíme, premiešame a necháme vychladnúť. Teraz si rozbijeme vajíčka - žĺtka k rohlíkom, bielka zvlášť - z nich si vyšľaháte sneh. Medvedí cesnak si nakrájame na menšie kúsky. Keď máme masu v panvici schladnutú, pridáme k rohlíkom spolu s medvedím cesnakom a premiešame. Na záver zamiešame pripravený sneh. Naplníme vymazané formy - formu, a dáme zapiecť cca na 45 minút pri 170°C.


No a keďže sme medvedieho cesnaku mali habadej, k plnke som spravila z neho omáčku :-) To len na masielku orestujete pokrájaný medvedí cesnak, zalejete smotanou (sójovou či klasickou, kto ako používa), necháme prevariť a vypneme. Potom rozmixujeme, a ak treba, dohustíme kukuričným škrobom rozmiešaným v troche studenej vody a opať prevaríme a posolíme. Jednoduché a veľmi chutné
:-)



Dnes už prší, ale to nevadí, v duši je slnečno :-) a ešte jeden slnečný pozdrav zo včera:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára