POTREBUJEME (12 silikónových košíčkov):
2 veľké cukiny
2 šalotky
čerstvý tymián
menšia hrsť pažítky
farebné čerstvo mleté korenie
soľ, muškátový oriešok
100 ml šľahačky/alebo 125 g kyslej smotany
100 g chedaru
3 vajcia
PL masla
olivový olej
mozzarella
Príprava: Predohrejeme si rúrú na 170°C, cukinu nakrájame na kocky, cesnak a šalotku na tenké kolieska. V hlbokej panvici si roztopíme maslo s troškou olivového oleja a do rozohriateho pridáme šalotku, asi PL tymiánových lístkov a cesnak, 2 minútky opekáme a pridáme cukinu a podlejeme malým množstvom vody. Dusíme, kým sa voda neodparí, potom osolíme a okoreníme. Z pripravenej zmesi odoberieme 3/4, ktorú rozmixujeme na kašu a všetko necháme vychladnúť. Medzi tým rozšľaháme vajcia, pridáme smotanu, muškátový oriešok, soľ, nasekanú pažítku a vymiešame na hladkú zmes, do ktorej pridáme vychladenú rozmixovanú cukinu a zvyšné kocky cukiny, a tiež chedar. Premiešame a plníme do košíčkov. Na vrch dáme kúsky mozzarelly a pokvapkáme ešte olivovým olejom. Pečieme cca 30 minút do zlatista. Muffiny necháme pred vybratím z košíčkov vychladnúť, aby sa nám syr zatiahol a lepšie sa vyberali, alebo vyjedáme rovno z košíčkov.
Ak použijeme kyslú smotanu, budú muffinky pevnejšie hutnejšie, ja som chcela vyskúšať variant so sladkou smotanou, ale asi je lepšie ich piecť vo vodnom kúpeli :-) Každopádne, chutia skvele a voňajú po tymiáne.
A len tak na ukážku, takto vyzerali brokolicové muffiny, veľmi podobné cukinovým, avšak s kyslou smotanou :-)
ooo, az mam chut oblizat monitorku:) hmmm vyzeraju bozsky!
OdpovedaťOdstrániťmne viac chutia v kombinacii s kyslou smotanou .-) ale boli dobre, bohuzial som ich nemohla jest kvoli chorobe, tak bude repeteeee
OdpovedaťOdstrániť