Quiche s pórom & syrom

Mňamky, tak by som nazvala tieto slané francúzske koláče, chutné na všetky spôsoby, aj keď originál je len so smotanou, vajcami a slaninkou. Už sa teším, ako si ho vezmem so sebou zajtra do práce, ako chutný obed. Stačí k nemu už len pridať čerstvú zeleninku podľa vlastnej chuti. Recept na cesto je väčšinou rovnaký, ale uvádzam aj tak všetky suroviny:

POTREBUJEME:
NA CESTO:
140 g masla
225 g hl. múky
 1 ČL soli
4 PL vody


NA PLNKU:
2 póry
100 g šunky
300 ml sladkej smotany
3 vajcia
150 g strúhaného syru (chedar)
čerstvý tymián
štipka muškátového oriešku
soľ, mleté korenie
maslo


Cesto si pripravíme vopred, ja dávam na hodinu do chladničky, aby sa s ním lepšie narábalo. Pripravíme si ho do formy tak, že ho vyvaľkáme na kruh a odtlačíme si formu na cesto, podľa toho vyrežeme cesto na dno formy. Zo zvyšku si urobíme okraje, ktoré jemne popritláčame k forme. Dno cesta poprepichujeme na pár miestach vidličkou, aby sa nedvíhalo.
Na plnku si na masle opečieme do polomäkka pór so šunkou a necháme vychladnúť. Do smotany vmiešame vajcia, koreniny, syr a vychladnutú pórovú zmes a nalejeme do pripravenej formy. Môžeme pridať na vrch plátky Hermadúru pre výraznejšiu chuť.
Ouiche sa pečie na 180°C cca 20 minút, potom stíšime na 160°C a dopečieme do zlatova, cca ďalších 20 minút. 





1 komentár:

  1. Tani, vyborny....aj moj je tento oblubeny a aj kazdej navstevy ktorej ho urobim. Quiche su paradna vec, krasne sa ti podaril:-))

    OdpovedaťOdstrániť