nedeľa, 4. marca 2012

Obrátený limetkovo-hruškový koláč

Keďže nám ostali hrušky zo včerajšej večere, lovila som v nápadoch, ktorý koláčik na nedeľu upiecť. Hrušky sú vynikajúce v rôznych koláčoch, takže to bola ťažká voľba, nakoniec ma inšpirovala Hami mnami svojím slivkovým obráteným koláčom. Tak nám to tu rozvoniava a idem ešte vymiešať šľahačku na ozdobu :-)

POTREBUJEME:
4 zrelé hrušky
trstinový cukor
maslo na vymazanie

100 g trstinového cukru
3 vajcia
40   g masla
120 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
2 PL mlieka
nastrúhaná kôra z 1 limetky

Najprv si pripravíme formu s hruškami (najlepšie tortovú) tak, že dno formy vymažeme poriadne maslom, posypeme poriadne trstinovým cukrom a pokladieme na takto pripravené dno na tenké pláty nakrájané hrušky, aby sa prekrývali.
Vymiešame si cukor s maslom a vajcami, následne pridáme trochu múky, opäť vymiešame a pridáme zvyšok múky (so zamiešaným kypriacim práškom) s mliekom a limetkovú kôru. 
Cesto vylejeme na pripravené hrušky a pečieme asi 30-40 minút zo začiatku na 180°C, po 10 min. stíšime na 160°C a dopečieme do zlatista. 


Koláčik necháme schladnúť a preklopíme hruškami nahor na tanier a odstránime dno tortovej formy, hotovo :-)   Vrch koláča môžeme posypať plátkami mandlí, nakoľko je povrch karamelovo lepkavý, krásne tam držia. Je naozaj vynikajúci, limetky skvele dopĺňajú sladkosť hrušiek.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára